Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Somogyi: `Egyfelé kell húznunk`

Győr - „A kormányzó frakció és a polgármester között rendkívül szoros kapcsolatnak kell lenni. Egyfelé kell húznunk, mert a város csak így tud fejlődni" – nyilatkozta pénteken Somogyi Tivadar, akit a közgyűlés csütörtökön választott meg a város negyedik, társadalmi megbízatású (azaz nem főállású) alpolgármesterének.
„Egyfelé kell húznunk"

– Borkai Zsolt polgármester az egészségügy nehéz helyzetével, a mind több rászorulóval, és a sikeres lakásrendelet várható hatásaival magyarázta az ön alpolgármesterré választását. Ezt nevezhetjük szakmai indoknak. A politikai ok az volt, hogy harmonikusabb legyen az együttműködés közte és a Fidesz-frakció között?

– Igen. A kormányzó frakció és a polgármester között rendkívül szoros kapcsolatnak kell lenni. Ez nem zárja ki a vitákat, de egyfelé kell húznunk, mert a város csak így tud fejlődni. Reményeim szerint állandó egyeztetések lesznek Borkai Zsolt, köztem és a frakció között, amelyek az esetleges félreértések elkerülését szolgálják.

– Az elmúlt másfél évben jelentős súrlódások voltak.

– Nem mondanám jelentősnek, bár a média időnként felfújta ezeket. A súrlódások néha egészen bagatell dolgok miatt voltak. Ez a korszak lezárult, és új, nyugodtabb időszak kezdődik.

– Amennyire tudom, már több mint két hete eldőlt, hogy a polgármester jelöli az alpolgármesteri posztra. Mi zajlott a háttérben?

Dr. Somogyi Tivadar: „Reményeim szerint állandó egyeztetések lesznek Borkai Zsolt, köztem és a frakció között, amelyek az esetleges félreértések elkerülését szolgálják.
Dr. Somogyi Tivadar: „Reményeim szerint állandó egyeztetések lesznek Borkai Zsolt, köztem és a frakció között, amelyek az esetleges félreértések elkerülését szolgálják.


– Több hónappal ezelőtt kerestek meg Fidesz-tagok, választópolgárok, önkormányzati képviselők, jelzés érkezett a Fidesz magasabb vezetésétől, hogy vállaljam el a frakció vezetését. Az események felgyorsultak, és valóban, mintegy két hete volt a polgármesterrel egy négyszemközti megbeszélésünk, ahol megegyeztünk a részletekről. A politikát olyan nagyoktól tanultam a KDNP-ben, mint Varga Laci bácsi, Surján László, Kovács Zoli bácsi. Ennek lényege, hogy a demokrácia alapja: egyeztetni, egyeztetni, ha szükséges, kompromisszumot kötni és más véleményeket is mindig figyelembe venni.

– Miért tartotta jónak a frakcióvezetést és az alpolgármesterséget egyben elvállalni?

– Ennek egyrészt szakmai oka van. Az önkormányzati bérlakások egy részének eladásából négy és fél-ötmilliárd forint fog befolyni a városhoz, amit tisztességesen kell elkölteni. Egy alpolgármester sokkal jobban képes hatni az ilyen ügyekben. A másik: kölcsönös bizalomra és információáramlásra van szükség a frakció és a városvezetés együttműködéséhez. Úgy látom, a polgármester úr bízik bennem, az információáramlás pedig sokkal jobb lesz, mert természetesen részt veszek a hétfői vezetői értekezleteken, a városvezetés munkájában és az elhangzottakról pedig tájékoztatom a képviselőcsoportot. Emellett Borkai Zsoltot minden frakcióülésre meg fogom hívni. Az ülések számát szeretném növelni: nemcsak a közgyűlések előtt, hanem utána is lesz egy, hogy mindenki elmondhassa a véleményét arról, mi kerüljön legközelebb a képviselő-testület elé. Így senki nem fogja úgy érezni, hogy a feje fölött dől el minden.

– Mit gondol most Dézsi Csaba Andrásról, akit a Fidesz-frakció és a közgyűlés visszahívott minden posztjától?

– Dézsi Csaba Andrást továbbra is nagyon jó orvosnak, jó kollégának, hasznos embernek tartom. Politikusként rendkívül éles eszű és éles látású, azonban egy város történelmében – hasonlóan egy országéhoz – vannak időszakok, amikor kiegyezéspártiakra van inkább szükség.

– Alpolgármesteri kinevezését közéleti pályafutása csúcsának tekinti?

– Igen.

– Tudja már, mivel kezdi alpolgármesteri munkáját?

– A szakterületemet viszem tovább, emellett igyekszem folyamatosan bekapcsolódni a városvezetésbe és – ha számítanak a tudásomra, a politikai gyakorlatomra – részt venni a stratégiai döntések meghozatalában.

– Mit szeretne elérni frakcióvezetőként és alpolgármesterként a ciklusból hátralévő két és fél évben?

– Elsősorban azt, hogy a győriek már fél éven belül lássák, a városházán harmonikus az együttműködés a Fidesz-frakció és a polgármester, a Fidesz-frakció és a kereszténydemokraták, valamint a Fidesz-frakció és a többi képviselőcsoport között. Erre nyitott vagyok. Remélem, hogy az MSZP is konstruktívan áll hozzá a Győr előtt álló feladatokhoz. Ha terveinket – a Széchenyi tér rekonstrukcióját, a marcalvárosi uszoda felépítését, a nagyszabású útfelújításokat, a Kossuth utca és Újváros rehabilitációját, valamint remélhetőleg a Szigetet Révfaluval összekötő hidat – meg tudjuk valósítani, és az itt élők jól érzik magukat városunkban 2010-ben, már elmondhatjuk, hogy sikeresek voltunk.

Névjegy
Somogyi Tivadar 1944-ben született a csallóközi Gellén. Családja 1946 óta él Győrben. Általános iskolai tanulmányait a Liszt Ferenc utcai iskolában végezte, ahol Tihanyi Árpád, a későbbi 1956-os mártír is tanította. A Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett. Orvosi diplomáját a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerezte. 1973-ban tett szülész-nőgyógyász szakvizsgát. 1984 óta a győri Család- és Nővédelmi Tanácsadó vezető főorvosa. 1995-ben a Petz-kórház klinikai igazgatóhelyettese, 2005-ben az intézmény főigazgató főorvosának humánfejlesztési és járóbeteg-ellátási helyettese lett, változatlan szakorvosi tevékenysége mellett. A közéletben 1990 óta vesz részt. 1990 és 1997 között a Kereszténydemokrata Néppárt, 1998-tól a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség győri elnöke volt, majd 2003-tól a Fidesz egyik győri alelnöke. A városi közgyűlésbe 1993-ban került be, 1994 óta minden önkormányzati választáson győzött a belváros 2. számú választókerületében.
Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. jurist 2008. április 02. 09:26
  „Ahogy egy másik oldalon olvastam, nem 100 %-os a győri kórház ágyainak kihasználtsága.Persze,hogy nem, mert az ilyen "ken" meg " matriné" és " pszt" alakok nem foglalják el méltó helyüket a psychiátrián.Nincs is értelme érdemben hozzászólni az egyes cikkekhez,mert folyton csak ezeknek az ocsmányságaival találjuk szembe magunkat. Ezeknek van egy betanult szövagük, s legyen bármiről szó ezt szajkózzák.A magára valamit adó oldalakon ilyesmi nem fordulhat elő!”
 • 33. joco1 2008. április 01. 05:29
  „Noir:"dicsérve" szid.Ja és tényleg györiek mi a hir "illemeldes" jegyzötökről?”
 • 32. Noir 2008. március 31. 22:46
  „Akkor ha lefasisztáz azzal most szid vagy kedveskedik?”
 • 31. joco1 2008. március 31. 18:48
  „Noir:Ken nem fideszes, hanem sz.jobbos.Tudod a verbális tojásdobálok egyike.”
 • 30. Noir 2008. március 31. 10:36
  „Kedves Ken, balos, fasiszta, magyarellenes.... Hogy jössz te ilyen szavak használatához ismeretlenül? Feljelentgetés... Asszem nem vagy az a szinvonal akihez leereszkednék.

  Azért az mulatságos hogy a lelkesedésed és intellektusod kombinációjával többet ártasz kedvenc pártodnak mint egy elvakult baloldali uszító. Biztos nem egy szoci agent provocateur vagy?”
 • 29. joco1 2008. március 31. 05:49
  „Ken: Látom Téged és a fideszt csak a párt funkcioért kapott pénz érdekel. Én egy szoval sem irtam a pénzről, Én arrol irtam, hogy -fidesz szokáshoz hiven- váltogatják eszméiket, pártjukat.Tuidod ezt nevezik "megélhetési" politizálásnak, csak egy-két nagyjaitokkal példálozzak:Demeter, Balssai.Ja és az elsödleges "tervei" :harmonikus együttmüködés az uralmon lévő pártok közt, hát érdekes ö nem azért került oda, hogy a városért tegyen is valamit?Töle:"ha számitanak tudásomra, politikai gyakorlatomra": hát talán orvosi szakrendelésére gondolt, mert a politikai gyakorlata az elsősorban elveinek, eszméinek változgatására utal, mely a politikában nem egy jo "cégér". Mint ahogy ezt egy libárális mondta:"Senki nem lépheti át saját árnyékát.Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak pillantnyi népszerüségére gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor elöbb-utobb erkölcsileg megsemmisül"Tudod ezt 1993.-ban a liberális Orbán Viktor mondta., tudod aki átment neokonzervativba, majd napjainkban sz. balos retorikát használ.”
 • 28. tarcus 2008. március 31. 04:31
  „Egy lényeges dologról nem esett még szó, mégpedig arról, hogy a kifarolt KDNP után Ovi egy volt keményvonalas KDNP-snek adta a gyeplőt, tette mindezt úgy, ahogy a legbolsevikabb magyat párt, a Fidesz szokta: leküldte az akasztós főkomisszár Kövért a selyemzsinórral Dézsi nyakára, meghagyta Zotya gyereket semmittevő alpolginak, rátett két zsákot a szamár-Somogyi hátára, nem rúgta szét (még egyelőre) Szijártó "Pitbullkomisszár" Péterke seggét és megsimogatta tornászát azzal, hogy két MDF-ből dezertált magasan képzett seggnyalót tett bizottságok élére. Ezáltal felszabadul majd még két pluszhely a maradék plakátragasztóknak, mert hát, ugye, nem mindenkinek jutott kapanyél a leosztásnál és hát morog a plebsz...”
 • 27. Ken 2008. március 30. 22:43
  „Jocó, elárulom, bár ha kicsit megerőltetnéd a fantáziád, te is belátnád, hogy a helyi alapszervezeti tisztségviselők egy fillért sem kapnak ezért a posztért. S mivel az elmúlt 2000 évben a komcsik uralkodtak Győrben, hát nem sok pénzt termelhetett a pártfunkció az ellenzéki oldalon.
  Szerintem inkább a Balogh jóska zsebében kellene kotorásznod cimbi, ott tűntek el a nagy suskák...”
 • 26. joco1 2008. március 30. 21:16
  „Érdekes ez a Somogyi "névjegy".:1990-től KDNP-söt 1998-tól a helyi elnök-majd 2003-tol hirtelen a fidesz egyik helyi alelnöke. Hát ez nem, megélhetési politizálás.Vagy akkor is "jelzés érkezett a fidesz magasabb vezetésétől"?Remélem nem ilyen "szakorvosként".”
 • 25. ken 2008. március 30. 20:50
  „Kedves Noir! Azt sem tudod, mi az a pragmatikus, te segg! Balosként hinted itt az uszító, magyarellenes, fasiszta dumádat. Szégyelld magad. Az ilyet gyűlöletkeltésért fel kellene jelenteni.”
 • 24. Noir 2008. március 30. 17:56
  „Igen azt is élvezettel nézem. Párttalan de szocialista párti... vicces vagy.

  Halkan jegyezném meg azt is hogy jelenleg Magyarországon a szocialista párt a Fidesz, legalábbis ha eljutottál odáig hogy mit neveznek baloldali meg jobboldali programnak.

  És nem egyiket sem szeretem. Pragmatikus vagyok, és képzettséget szeretnék látni a politikában. De nem látom sehol. Nyilvánvalóan neked mások az igényeid, nem csoda hogy könnyen megtaláltad a szintedhez illő gyülekezetet.”
 • 23. ken 2008. március 30. 16:34
  „Bravo Noir! Már vártam a te mindig pártatlan, igazán szocialista párti megnyilvánulásod. Csak szólok, hogy momentám éppen a szocik meg a szadeszosok szurkálják egymást hátba. Oda koncentrálj.”
 • 22. Kiss Miska 2008. március 30. 13:11
  „Dr. Dézsi Csaba Andrásnak csak annyi baja volt, hogy nem vette észre, hogy nyertek! Az ellenzéki magatartás annyira belé ívódott, hogy egyvégtében gyakorolta a Borkaival szemben is. Csupán azon csodálkozom, hogy miért nem Horváth László lett a főnök. Ő fiatalabb a Somogyinál, ráadásul ügyesen lobbizik. Marcalvárosban lesz már minden! Vásárcsarnok, uszoda, Táltos tanya, Jósda. Metro csak azért nem lesz, mert nincs hova mennie a lakóknak. Horváth úr körzete csak 1 megállónyi, máshova pedig minek?”
 • 21. joco1 2008. március 30. 07:29
  „Hát sajnos itt is megjelentek a "verbális" tojásdobálok. (ken).Talán ön is közte volt anak a tiz menetelgető egyenruhás magyar SA. csapatnak akik korábban megjelentek egy györi közgyülésen, csak ugy "miheztartás végett".Bocsi "ken" a könnyebb érthetőség végett: a menetelgető magyar SA. egyenlő a magyar gárdával.”
 • 20. Noir 2008. március 30. 01:08
  „Az egyfelé lehetne mondjuk el.

  Peti fiam Brutus benned meg legalább nem lehet csalódni.Konzisztensen egy görény vagy, szépen hátbaszúrtad Dézsit. Majd amikor téged szúrnak hátba bontok egy pezsgőt, és elnézve az elvtársaid erkölcsi szintjét, meg a népszerűséged remélem minél hamarabb bonthatom.”
 • 19. ken 2008. március 29. 22:46
  „Hűűű, Tüzesvizes kiscsávó! Be ne pörögj. Még lerókázod a pizsamádat! Úgy becsináltam, hogy kész vagyok tőled. Az energiáidat inkább matyizással töltsed. Ezt kéne a jóskának is már, nem politizálni, meg beleszólni a még hivatalban lévő, józan ítélőképességgel bíró városvezetők dolgába. Ott már neki nem osztanak lapot. Hehe”
 • 18. Tűzimádó 2008. március 29. 21:29
  „ken!

  Megtalállak és
  Kitépem a szívedet te baromarcú!”
 • 17. ken 2008. március 29. 20:04
  „Tüzimádó! Ha gondolkodnál, csikorogna a fél város a leragadt abroncsoktól. Mit akarsz megszakérteni? Hogy te hordozod a bölcsek kövét? Vagy hogy bármit is látsz abból, ami a kulisszák mögött történik? Tudod, meddig ér a te tudásod? A klotyótól az ünnepi csirkebélig. Attól ilyen penge az agyad, biztos.”
 • 16. Tűzimádó 2008. március 29. 19:30
  „ken!

  Te ugye a Barbie fiú változata vagy. :))))
  Eszed is annyi!
  Ja és nem vagyok Balogh-fan csak tudok gondolkodni, Veled ellentétben.”
 • 15. ken 2008. március 29. 19:21
  „Ostoba Balogh-fanok. Fujjátok nagyra a jocó tökeit, és leljétek benne az örömötöket!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: megtörtént az egybegyúrás

Győr - „Az elkövetkező két és fél év sokkal konstruktívabb lesz, amiben számítok az… Tovább olvasom