Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Sok ˝vándorló˝ kristálycukor vallomás nélkül

Körülbelül háromszázmillió forintos áfacsalással vádolják a "kis cukros ügy" főszereplőit.

A jelzőt onnan kapta a tegnap indult per, hogy számos elemében kapcsolódik a 100 tanú meghallgatásával járó "nagy cukros ügyhöz", amely hamarosan szintén elkezdődik a Győri Törvényszéken.

A vádlottak nem tettek vallomást.

A vád szerint különösen nagymértékben csökkentették az állami adóbevételt a szlovákiai magyar K. testvérek, akik nagy mennyiségű kristálycukrot adtak el cégeken keresztül, majd nem nyújtottak be adóbevallást.

A csalás mértéke mintegy 300 milliósra rúg – állítja a megyei főügyészség.

Csaknem 400-ig számozták a nyomozati köteteket, amik elfoglalják az egész szobát. Képünkön dr. Vajda Edit, a bírói tanács vezetője. Fotó: Mészáros Mátyás
Csaknem 400-ig számozták a nyomozati köteteket, amik elfoglalják az egész szobát. Képünkön dr. Vajda Edit, a bírói tanács vezetője. Fotó: Mészáros Mátyás

A vád értelmében K. Zoltán végezte a tényleges irányítást egy budapesti kft. fölött, amelynek névleges vezetője azóta elhunyt. K. Zoltán a cég bankszámlái felett is rendelkezhetett önálló aláírással.

Az első vádpont a 2006 áprilisa és júniusa közötti időre nyúlik vissza, amikor több mint bruttó 850 millió forint értékben adott el kristálycukrot egy pilisvörösvári cégnek.

A társaság ezután nem nyújtott be adóbevallást és csak ennek az adásvételnek a nyomán több mint 115 millió forinttal károsította meg az állami költségvetést. Ugyanebben az időszakban kötött a cég szerződést egy másik, budaörsi vevővel, amelynek 271 milliós cukormennyiséget adott el "adómentesen".

A pilisvörösvári cégnek közben az a győri székhelyű bt. is adott el nagy mennyiségű cukrot, amelynek K. Zoltán a kültagja volt, míg beltagként a testvére, K. Tamás járt el.

Ezért a szállítmányért már több mint 1,2 milliárd forintot utaltak a győri társaságnak, amely a vád szerint ezáltal 147,7 millió forinttal csökkentette az állami költségvetést.

A Győri Törvényszéken sem kívántak tegnap vallomást tenni a K. fivérek, így a tárgyalás felütése viszonylag rövidre sikerült. A folytatás azonban nem sokáig várat magára, két okból is.

Egyrészt kiemelt ügyről van szó, amelyben két hónapon belül újabb tárgyalást kell tartania a törvényszéknek.

Másrészt ez csak a "kis cukros ügy", s május elején egyesítik a „nagy cukros" üggyel, amelyben mintegy 100 tanút fog meghallgatni a bíróság, s összesen 10 vádlott ül majd a padon.

Azért kezelték egyébként külön a két eljárást, mert az utóbbiban később emeltek vádat, most pedig azért egyesítik, mert a személyek és cselekmények szoros összefüggést mutatnak.

Így viszont a büntetőjogászoknak lesz bőven olvasnivalójuk, hiszen a teljes könyvelést az aktához csatolták, s végül majdnem 400 kötetnyi nyomozati anyag várja, hogy kiemelten kezeljék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönzött dolgozók kompenzációjáról

Kurdi Ferenc, a Pannon-Work Zrt. értékesítési vezetője adott szakértői tájékoztatást a témában, ami… Tovább olvasom