Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Sok hűhó a semmiért: viharos vezetőváltások a győri színház élén

A közgyűlés pénteken dönt a jelenlegi direktor, Nagy Viktor sorsáról. A kisalfold.hu összegyűjtötte az utóbbi esztendők kulturális harcait a Győri Nemzeti Színház körül.


Mint arról a Kisalföld elsőként beszámolt: amennyiben a képviselők a pénteki közgyűlésen megszavazzák a győri Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság (OKSB) előterjesztést, akkor Nagy Viktor jelenlegi színházigazgatónak távoznia kell a Győri Nemzeti Színház éléről.

A javaslatot - 16. napirendi pontként - zárt ülésen tárgyalja a közgyűlés (mint a személyi döntéseknél a szokásjognak megfelelően általában), de Nagy Viktor menesztése gyakorlatilag borítékolható.

Fegyelmi eljárás Korcsmáros György ellen: menesztés lett a vége

A győri színház nagy hullámokat felverő, többnyire országos hírré váló vezetőváltásainak nyitánya 2007. április 12-én volt, mikor is a közgyűlés kötelezettségei vétkes megszegése miatt felmondott Korcsmáros György színigazgatónak, aki 15 éven át vezette a teátrumot.

Korcsmáros ellen február 22-én indítottak fegyelmi eljárást. Indokként a gazdálkodási területen tapasztalt ismétlődő, nagyszámú és jelentős súlyú hiányosságot, valamint jelentős összegű költségvetési túlköltekezést hozott fel a képviselő-testület.

Kalmár Ákos fegyelmi vizsgálóbiztos akkori jelentésében a legkirívóbb vétségnek azt ítélte meg, hogy a színház 29 millió forintért vásárolt üdülési jogokat akkor, amikor már ismert volt, hogy jelentősen túllépte költségvetését.


Korcsmáros György a győri közgyűlésen (2008. február)
Korcsmáros György a győri közgyűlésen (2008. február)


Korcsmáros perre vitte az ügyet, de első- és másodfokon is vesztett

Korcsmáros nem hagyta annyiban a dolgot, álláspontja szerint elsősorban politikai indítékai voltak felmentésének, s munkaügyi bíróságra vitte az ügyet.

"A revizori vizsgálat megpróbálta a gombhoz varrni a kabátot. Nemhogy bűntelennek tartom magam, hanem úgy érzem, kifejezetten jó állapotban lévő színházat hagyok ott.

Számtalanszor lehetett volna tisztázni a problémákat, de az új városvezetés egyszer sem volt hajlandó leülni velem.

Úgy érzem, már akkor tudták, hogy bűnös leszek, amikor még nem volt vizsgálat" - nyilatkozta közvetlenül elbocsátása után Korcsmáros.

Noha az egyik legismertebb magyar ügyvéd, dr. Bárándy György képviselte Korcsmárost, két és fél évvel később hozott ítéletében (2009. június 26.) a megyei munkaügyi bíróság elutasította a volt direktor keresetét, mivel az megalapozatlan a határozat indoklása szerint.

Korcsmáros másodfokon (2009. november 2.), jogerősen szintén elvesztette a pert.


Korcsmáros György és dr. Bárándy György a bíróságon.
Korcsmáros György és dr. Bárándy György a bíróságon.


Forgács Péter hiába kezdett el szerethető színházat építeni

A Korcsmáros-éra után Forgács Péter vette át nehéz gazdasági helyzetben a stafétabot, mint megbízott igazgató.

A kialakult szituációt jól jellemzi Forgács Péter két mondata: "a színészek egymás szájától eszik el a kenyeret" (2007. június), "tartok tőle, hogy a színházért folytatott, elsősorban anyagi harcban elhasználom az emberi kapcsolataimat" (2007. szeptember).

Kétségei ellenére Forgács mégis beadta igazgatói pályázatát; rajta kívül 2008 márciusában négyen (Nagy Viktor, Koltay Gábor, Gergely László és Korcsmáros György) indultak a posztért.

Noha Forgácsnak állandó küzdelmet kellett vívnia a szegényes pénzügyi finanszírozással, az nem lehet tőle elvitatni, hogy "normális" színház Győrben utoljára az ő nevével fémjelzett rövid interregnum idején (2008. febr.-2009. ápr.) volt.

Forgács Péter egyszer már volt megbízott igazgató, s valószínűleg újra ez lesz.
Forgács Péter egyszer már volt megbízott igazgató, s valószínűleg újra ez lesz.


Sikeres musicalek, kortárs drámák és 16 ezer internetes szavazat kevés volt 

A musical előadások (A dzsungel könyve, Made in Hungaria) rendre közönségsikert arattak, míg a Portugál című kortárs dráma a kritikusok tetszését is elnyerte, ami azért legyünk őszinték, korábban nem nagyon volt jellemző a győri Nemzetire.

Szintén beszédes tény, hogy a választás előtt portálunk szavazást indított a jelöltekről, ahol Forgács 16 ezer voksot zsebelt be, míg Nagy Viktor 97-tel (!) szerénykedett.

15 perc sem kellett: Nagy Viktor sima útja a direktori székbe

Ennek ellenére - mint utóbb kiderült - Forgács labdába sem rúghatott az igazgatói posztért, a közgyűlés alig negyed óra alatt Nagy Viktort választotta meg 2009. április 17-én.

A politikai okokat nem kell szépíteni: köztudott dolog, hogy Nagy Viktor remek kapcsolatokat ápol a Fidesz felső vezetésével.


Rég volt, tán igaz se volt.
Rég volt, tán igaz se volt.


Megválasztása előtt a győri jobboldalhoz közelálló NE-felejcs Polgári Egyesület azt állította, hogy Kövér László, a Fidesz akkori országos választmányi elnöke azt az utasítást hozta Győrbe, miszerint Nagy Viktor pályázata nyerjen.

Noha mind helyi, mind országosan szinten a Fidesz cáfolta ezt a "szóbeszédet", a vidéki színházak "elfoglalása" mást sejtet.

2007-2008 folyamán ugyanis több vidéki (Kaposvár, Szeged, Kecskemét) teátrum élére jobboldalhoz erősen kötődő rendezőket, színészeket neveztek ki.

A gyakorlatilag mindenhol botrányos pillanatokat eredményező váltásokról az egyik legismertebb színikritikus, Csáki Judit kőkemény kritikát fogalmazott meg.

Gáti Oszkár: "Szellemi vezetője viszont nincs, nem is volt és nem is lesz!"  

2008 május végén az évadzáró ülésen Forgács a következő szavakkal búcsúzott a társulattól: "megtettem, amit elvártak tőlem: a színházban nőtt a bérletesek száma és a bevételek nagysága, stabil az anyagi helyzetünk. Köszönet érte mindenkinek".

Az évadzáró mégsem ettől, hanem Gáti Oszkár monológjától vált emlékezetessé.


Beolvasás: Gáti Oszkár búcsúja viharos volt.
Beolvasás: Gáti Oszkár búcsúja viharos volt.


"Érzelgős és teátrális módja a szerződésbontásnak, amit teszek. A jövőben azonban nem kívánok színpadra állni, sem Győrben, sem máshol.

Távozásom mindenkire tartozik, okai is vagytok" – mondta a karizmatikus színész a társulatnak, majd a régi és új színházvezetőnek is beolvasott.

"Ennek a színháznak tizennyolc éve is volt igazgatója, most is van. Jogilag. Kinevezve, megnyert pályázat útján. Szellemi vezetője viszont nincs, nem is volt és nem is lesz! A szellemi vezető legfontosabb erénye: szereti a színházat. Tanító, mester. Tanítómester.

Megkérdőjelezhetetlen az erkölcse, ízlése, kultúrája. Van figyelme mindenkire. És fontos, ne ordítson! Ha visszanézünk a múltba, ilyen vezetőnk nem volt, ha előretekintünk a jövőbe, nem is lesz. Ez maga a valóság" - jelentette ki súlyos lavinát indítva útjára Gáti, az országos híradók napokig foglalkoztak "búcsúbeszédével".

Ahogy lenni szokott, olaj volt csak a tűzre Korcsmáros és Forgács reagálása Gáti Oszkár szavaira.

A süllyedő színvonal állandó beszélgetések tárgya volt

Ilyen előzmények után kezdődött a Nagy-éra. Nagy Viktor korábban a Madách Színházban és az Operában rendezett hosszú évekig futó darabokat.

"Első feladataként mindenkivel szeretnék beszélgetni az intézményben, a portástól a színészekig, és szeretném megismerni az intézményt. Az én ajtóm mindenki számára nyitva lesz, fizikai és szellemi értelemben is" – mondta első nyilatkozatában Nagy Viktor.

A kisalfold.hu információi szerint az utóbbi ígéretből sok nem valósult meg; az igazgató és társulata nem találta meg a közös hullámhosszat.

Mint ahogy az utóbbi években a győri színház is adós maradt a nívós, szerethető darabokkal.

Jelen sorok írója Nagy Viktor rendezései közül az Egri csillagokat látta, mely után a következő véleménnyel távoztam a győri színházból: úgy tűnik, a direktor úr művészete giccsben nem ismer határokat.

A monumentális díszletek, látványosnak gondolt, de olcsónak finoman fogalmazva sem nevezhető megoldások amúgy is jellemezték az utóbbi két és fél évben a győri Nemzetit, miközben a megyeszékhelyen állandó utcai beszélgetések tárgya volt a színház egyre süllyedő színvonala.

Borkai Zsolt polgármester mút heti, diplomatikusan megfogalmazott nyilatkozata ("kedveltebb színházat szeretnénk Győrben) arra utal, hogy a városházán is fordítani akarnak a színház jelenlegi irányvonalán.

Innen - négy év viharos kulturális harcai után - kellene tiszta lapot nyitni, s hogy végre a művészek és művészeti kérdések játsszák a főszerepet Győrött.

Olvasóink írták

 • 8. annobon 2011. február 25. 12:10
  „"A közgyűlés pénteken dönt" Hűha, akkor ma van a nagy nap!”
 • 7. Tabornok 2011. február 25. 04:09
  „"Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
  Lelkem nem ily honos.
  Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
  aki alattomos.
  Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
  szemét lesütve fontol sanda választ
  és vidul, ha toroz."

  József Attila”
 • 6. Tabornok 2011. február 25. 04:07
  „"2007.04.14. 14:19
  A győri Nemzeti Színház menesztett igazgatója helyett Forgács Péter vezeti ideiglenesen az intézményt. Még nem írták ki a pályázatot a posztra."
  Mint tudjátok nincs új a nap alatt, a történelem ismétli önmagát, stb..
  Remélem, Forgács Péter elvállalja az igazgatást, mert Neki a színház fontosabb, mint a politikusi adok-kapok!
  Remélem, a Kultúrális bizottságban van annyi gerinc, hogy ÖNKÉNT lemondanak besztásukról és a párt sejhajának nyalásáról!
  Emlékeztetnék rá, hogy EZEK akarták kicsinálni Kiss Jánost a Győri Balett Társulatának igazgatóját a FIDESZ megrendelésére. Nem tudom, hogy a PÁRT kit látott volna szívesen a balett élén, de biztosan kiváló elvtárs!
  22 évvel a gengszterváltás után egyeseknek, még mindig a PÁRT a fontosabb, nem az ország normális működtetése. Nagy bajban van a NÉP!”
 • 5. ortadon 2011. február 24. 23:06
  „Forgi! ne vállald! Segget csinálsz a szádból, ha belemész ebbe a játszmába! Pályázz, döntsenek és akkor nem szólhatnak rád semmit! Ha most beülsz a hintába, akkor vége a hattyúdalnak!”
 • 4. hidas 2011. február 24. 18:39
  „Valóban jó lenne egyszer már szakmai alapon dönteni, és még akkor is érhet meglepetés! Sajnálom ha Forgács úr megint elvállalja az átmeneti időre az igazgatást, mert ez már egy kicsit megalázó! Hacsak nem ígértek neki valamit!
  Már csinálni kellene a következő évad műsorát is, aztán ha más lesz az igazgató megint lehet arra hivatkozni, hogy ezt nem én csináltam. És ez megy évek óta, kicsit már unalmas!”
 • 3. Lendvai_Ildi_néni 2011. február 24. 18:20
  „kár, hogy a drága jó rozmárt már nem lehet megkérdezni, hogy ugyan mi a nyavaját dicsérte folyton a nagyviktor igazgatóságát (nyilvánosan pesze, magában azért lehet, hogy mást gondolt - egyenes geric, az a fő). és azért a nagyviktort kinevező "szakmai" bagázs is felálhatna, és jól seggbe rugdoshatnák egymást (nem fogják).
  a városházi majmok meg elgondolkodhatnának azon: vajon az "orbánviktor-a-barátom" titulus már rögtön hozzáértővé is teszi az utolsó kóklert is, vagy esetleg - az országos széljárással szembevizelve - hozhatnának-e ez egyszer szakmai szempontok alapján döntést? ja, hogy akkor vállalni kellene a felelősséget is? nehéz az élet, drága barátaim.”
 • 2. VJack 2011. február 24. 17:31
  „Most kellene előállni annak, akinek a javaslatára (parancséra) Nagy Viktor lett az igazgató.”
 • 1. Tabornok 2011. február 24. 17:05
  „"ahol Forgács 16 ezer voksot zsebelt be, míg Nagy Viktor 97-tel (!) szerénykedett." Szerencsétlen győriek nem tudzák, hogy a Viktorok lehetnek az egyedüli nyertesek.
  "15 perc sem kellett: Nagy Viktor sima útja a direktori székbe" Mert kiváló szakember, vagy mégsem?
  Jó lenne, ha lenne annyi józanság a hatalmaskodó hatalmon lévőkbe, hogy csak szakmai szempontokat vennének figyelembe a vezető beosztások betöltésekor.
  A Nagy Viktort korábban kinevező kommunista, fasiszta, kiskirály (diktátor, rokonok) stílusról ideje lenne leszokni!
  Szíveskedjenek figyelembe venni, hogy állítólag demokratikus rendszert építünk. Az is lehet, hogy csak az elnyomott kisemberek szeretnének demokratikusabb értékrendet látni a hatalmon lévőktől.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld-sport Duna túra az összefogás a Duna régió stratégia fenntarthatóságáért

A Zöldgömb Sport Klub más civil szervezetekkel összefogva futást és kerékpártúrát szervez.
Tovább olvasom