Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Sarazás a skanzenben, ácsmunka a kastélyban

Győr - Fontos helyet foglal el a műemlékvédelem, a népi építészet a Hild-szakközépiskola oktatási programjában. A diákok – sajátos gyakorlatként – évek óta végeznek a falvakban felméréseket és munkálkodnak a szentendrei skanzenben is.

Tizenhárom évvel ezelőtt szervezték meg először a Hild József Építőipari Szakközépiskola nyári építészeti felmérő táborát, amellyel a tanév közben hiányzó szakmai gyakorlatot akarták valamiképpen ˝pótolni˝. Az országosan egyedülálló kezdeményezés jól sikerült és azóta is népszerű a diákok körében, akik az elmúlt időszakban tudományos alapossággal térképezték fel Mórichida, Csikvánd, Fertőszéplak, Karád népi épületeit, jellegzetes parasztházait, pincesorait. Idén Markotabödöge szakrális emlékeinek, a tóközi település műemlékvédelmi szempontból jelentős épületeinek számbavételébe, felmérésébe fogtak bele Eszes Tibor, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal területi műemlék-felügyelőjének szakmai segítségével.

A győri Hild építőipari szakközépiskola diákjai idén Markotabödöge szakrális emlékeit mérték fel. Fotó: Krizsán Csaba
A győri Hild építőipari szakközépiskola diákjai idén Markotabödöge szakrális emlékeit mérték fel. Fotó: Krizsán Csaba

– Azonkívül, hogy a résztvevők örömmel vesznek részt a munkában, az sem ˝mellékes˝, hogy a gyakorlatban tudják kamatoztatni elméleti ismereteiket, illetve gyűjtenek tapasztalatokat – említette portálunknak Józsa Tamás, a Hild-szakközépiskola igazgatója. – Tavaly újabb lehetőséget kaptunk a heti négyórás, a hagyományos, műemlékvédelemhez kötődő, építési technikákkal foglalkozó szakmai gyakorlat mellé. A szentendrei szabadtéri néprajzi múzeummal – ahová évente elküldtük a felmérések teljes dokumentációját – megállapodtunk, hogy nyaranta fogadnak egy tizenöt fős hildes diákcsoportot. Nekik a skanzen munkatársai állítottak, állítanak össze elméleti és gyakorlati programot, például a szakmai előadásokon kívül megismerkednek a népi építészethez kapcsolódó munkák, a sarazás, padlódöngölés, cserepezés, faesztergálás, sövényfonás fortélyaival.

A Hild-szakközépiskola nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi műemlékvédelmi tevékenységbe is bekapcsolódott. Többek között előadással szerepeltek egy erdélyi szakmai konferencián, két diákjuk – a ˝Kulturális örökség határok nélkül˝ program keretében – szintén Erdélyben, a bonchidai Bánffy-kastély felújításán ácsmunkát végzett. Nemrégiben vették fel a kapcsolatot a bécsújhelyi építőipari szakközépiskolával. A csereprogram lényege a „környezettudatos építés tegnap, ma, holnap˝, amiből a győriek a ˝tegnapot˝ vállalták, vagyis a parasztházak építésének tudományos kutatását az energiaminimumra törekvés szempontjából. Józsa Tamás igazgató végül megemlítette: szintén a műemlékvédelem témakörében alakulóban van egy kapcsolat az egyik észt építőipari szakközépiskolával.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol árusíthatják terményeiket az őstermelők?

Tovább olvasom