Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Saját kollekcióján dolgozik Dániában

Tavaly érettségizett Győrben és szeptembertől már divattervezést tanul Sonderborgban Pásztor-Turák Réka.

A külföldi továbbtanulást mindig is fontolgatta, Dániát egy portálunkon megjelent cikk nyomán választotta.

A Sopronban élő családjától messzire kerülő Antal lldikóról még 2008-ban írtunk, s példája másokat is arra biztatott, hogy a dán felsőoktatás ingyenességét uniós állampolgárként kihasználják. Jelenleg a koldingi üzleti akadémián mintegy ötven magyar anyanyelvű diák tanul, köztük három megyénkbeli. A két győri és a soproni lány portálunkon olvasott Ildikóról és így kapott kedvet a skandináviai továbbtanulásra.

– Tetszett, ahogy Ildikó megvalósította terveit, vonzott a tandíjmentesség és a testhezálló szak angolul, de az új környezet, a változás lehetősége is, s mióta itt vagyok, egyre biztosabb vagyok benne, hogy jól döntöttem – szögezte le Pásztor-Turák Réka, akit a divattervezés szakra beküldött rajzai, tervei alapján vettek fel. Sonderborgban kis létszámú osztályokban is többnyire csoportmunkákat kapnak a diákok, gyakran dizájncégekhez látogatnak, divatbemutatókon vesznek részt s a több hónapos szakmai gyakorlat is előírás.

Ígéretes kezdetek: Pásztor-Turák Réka (jobbról) és izlandi osztálytársa, Fjóla egy divatbemutatón.
Ígéretes kezdetek: Pásztor-Turák Réka (jobbról) és izlandi osztálytársa, Fjóla egy divatbemutatón.

– A divattervezés elsajátítását azzal alapozzák meg nálunk, hogy a kapott feladatokkal arra ösztönöznek, minél nyitottabbak legyünk a különböző inspirációs forrásokra. Mindegyikünk a saját ˝ihletbibliáján˝ dolgozik az év folyamán. A lényeg, hogy érzékennyé váljunk a vizuális dolgok iránt – mondta el Réka, akinek kézzel, számítógéppel is kell rajzolnia, terveznie. Anyag-, színtan és varrás mellett marketing, közgazdaságtan, divattörténet, kollázs-montázs készítés, divatillusztráció is van tantárgyai között. S miközben már saját kollekcióján gondolkodik, megfigyelte, hogy kissé túl egységes a dán utcai divat: tunikák, feketével kombinált barackszínek, bőrkiegészítők, flitterek és szegecsek, farmerek és leggingsek, magas szárú csizmák jellemzik.

Réka a vizsgaidőszak után keres munkát, a diákok általában 100 dán koronát (mintegy 3700 forint) keresnek óránként s a levont adót visszakaphatják. Mostanában kezd el dánul is tanulni (www.daniaitovabbtanulas.dk).Korrupciómentesen

Míg nálunk szerződések, papírok megszerzésére törekednek az emberek, itt az üzletben, a politikában, az élet más területein is a bizalomra alapoznak – állítja Antal Ildikó, aki hét éve él Dániában és hozzáteszi: nehezen boldogulnának Kelet-Közép-Európában a dánok a korrupció miatt. Szerinte szinte fel se tudják fogni, hogy működik, nem értik, hogy lehet ˝elintézni˝ dolgokat, mikor a törvény előírja, mit hogyan kell, lehet, mit nem. ˝Ez a jó gazdasági helyzetre is visszavezethető, ami viszont nem lenne, ha az emberek hozzáállása nem ilyen lenne. Elfogadják, hogy sok adót fizetnek és ezáltal mindenkinek jobb sorsa van, nincsenek nagyon szegények. Ingyenes az oktatás, az orvosi ellátás – a dánok úgy gondolják, ez így helyes. Kiegyensúlyozottak, mert nem hajtják túl magukat. A kötelező munkaidő heti 37 óra és nem sok dán dolgozik szívesen ennél többet, még ha sok pénzt kapna is érte. Egyrészt, mert a több pénz több adóval is jár, másrészt fontosabb a szabadidő, a család.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felénél is kevesebb postaláda

Sok helyütt csak a nyomuk maradt a jól megszokott postaládáknak Győrben. Tovább olvasom