Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Rövidebb nyári szünet: `jó ötletnek tartom´ - videó

A kisalfold.hu a Pedagógus Szakszervezet megyei titkárát, itthon és Amerikában is oktató tanárt és természetesen diákokat kérdezett meg a rövid nyári szünetről.

Múlt héten nyilatkozott arról Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, miszerint "megfontolandónak tartaná, ha rövidebb lenne a jövőben az iskolai nyári szünet".

Megkeresésünkre Dr. Jáki Katalin, a Pedagógus Szakszervezet megyei titkára "jó ötletnek" tartja Pokorni Zoltán elképzelését.

"A szünetek arányosabb elosztása időszerű"

"Több szempontból is vállalhatónak tartom a rövidebb nyári szünetet, igaz, néhány érv azért ellene is szól.

Tény, hogy a nyári szünet rendkívül hosszú Magyarországon, miközben a tavaszi, őszi és főleg a tavaszi szünet kimondottan nyúlfarknyi, vagyis a szünetek arányosabb elosztása időszerű.


Győri körkérdésünk során itthon tanító és Amerikában is dolgozó pedagógust, valamint diákot is megszólaltattunk. Videó: Cseh Róbert.


Nyáron sok családnak komoly gondot okoz az is, hogy nyáron miként helyezzék biztonságba, jó helyre a gyermeküket, miközben a táborokat nem engedhetik meg maguknak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ősszel és télen egy hosszabb iskolai szünettel fűtés szempontjából komoly összegeket spórolhatnának meg a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok" - közölte dr. Jáki Katalin.

Május végén, június elején is nehéz tanulásra ösztönözni a diákokat

A Pedagógus Szakszervezet megyei titkára egyedül abból szempontból tartja kritikusnak Pokorni elképzelését, hogy a nyári rekkenő hőségben mind a tanárok, mind a gyerekek számára rendkívül megterhelő lenne az oktatás.


(El)múlnak a boldog gyermekévek.
(El)múlnak a boldog gyermekévek.

"Pokorni Zoltán többek közt Dániát említette példaként, de azt ne felejtsük el, hogy a skandináv országban jóval alacsonyabb az átlaghőmérséklet nyáron, mint Magyarországon.

Márpedig a legtöbb esetben már május végén, június elején is nehéz feladat tanulásra ösztönözni azt a gyermeket, aki szíve szerint egész nap a szabadban lenne" - zárta szavait dr. Jáki Katalin.


 


Rövidebb lehet a nyári szünet Franciaországban is

Két héttel lerövidítené az iskolai nyári szünidőt, a 2008-ban bevezetett négynapos tanítási hetet visszaállítaná négy és fél naposra, valamint valódi, legalább másfél órás ebédszünetet vezetne be az iskolákban a francia oktatási minisztérium által megbízott szakértői bizottság - derült ki a héten.Olvasóink írták

 • 13. Axl.Bundy 2011. július 06. 15:50
  „<moderálva>”
 • 12. pokop 2011. július 06. 15:01
  „A parlamenti nyári szünetet miért nem akarják megszüntetni? Mástól elvenni mindig könnyebb. Ők milyen kedvezményükről mondanának le? pl. ingyenes utazás, ingyenes szállás Bp.-en, ingyen laptop, ingyen internet, költségtérítés számla nélkül, extra pénzek bizottságokért, ...”
 • 11. rubeola 2011. július 06. 14:57
  „Igazad van 9-es "háté". Én is haso9nlót írtam, de kimoderálták!”
 • 10. rubeola 2011. július 06. 14:54
  „Elmebeteg, aki ezt kitalálta. Egy percet sem tanított, aki ezt a baromságot a fejébe vette. Miért lesz könnyebb télen elhelyezni a gyerekeket? Akkor is csak valakinek vigyázni kell rájuk! Könnyebben kapnak majd szabadságot télen a szülők? Nem hiszem, hogy a diákok helyeselnék, hacsak nem valami elmebeteg liberális gyereke, aki megkérdeztek!”
 • 9. háté 2011. július 06. 13:07
  „Beteges dolog mindig valamit megváltoztatni, - főleg ami jó!
  Érdekes általában olyan politikus/ ezt a volt oktatási főnök/ dobja b a köztudatba, aki hosszabb ideje eredménytelen.
  Ez a "sirós-pokorni" egy párt-báb,”
 • 8. öröksoproni 2011. július 06. 12:14
  „Az őszi szünet is egy hülyeség, nem még meghosszabbítani: mire belerázódnának a napi rutinba, jön a szünet. Aztán kezdenek előről mindent, mert elfelejtették, amit addig tanultak, főleg az alsósok.
  A gyerek elhelyezése ugyanolyan gond, nálunk több osztálytárs parkol, mert szabadságot nem tudnak a szülők kivenni, nálunk meg pici baba miatt úgyis otthon vagyunk.
  Gondolkodni is kellene, nem csak ötletbörzét tartani.”
 • 7. tomka77 2011. július 06. 10:53
  „Nem a tanévet kell meghosszabbítani, hanem nyáron is meg kellene nyitni az iskolákat néhány hétre, programokat szervezni. Szerintem minden pedagógus vállalna egy-egy hetet a saját iskolájában, szívesen lenne a gyerekekkel, de a nyári tanításnak semmi értelme! Már a júniusinak sincs. A 10 hetes szünetből 4 hetet átvállalna az iskola. Egyébként nem vennék sokan igénybe, minden évben készül felmérés az iskolákban, hogy ki venne igénybe nyári napközit, s alig van érdeklődés.”
 • 6. Jászkarafapocakosi_Béla 2011. július 06. 10:43
  „nem semmi a 4:57-nél háttérben megjelenő orrát túró hölgy:)
  vagy csak fikázza az ötletet??”
 • 5. kóchenger 2011. július 06. 10:12
  „Na erre az én középiskolás fiam mondott egy olyan cifrát, hogy még én is elpirultam:)”
 • 4. mais 2011. július 06. 09:08
  „Nem jó ötlet ... melyik gyermeknek van kedve melegbe bent ücsörögni a padok között és tanulni !?”
 • 3. chihiro 2011. július 06. 09:04
  „1. pet!
  Rosszul értelmezed. Nem a pedagógusok akarják a szünetek átrendezését!! Sőt! Mi egyáltalán nem akarjuk, hiszen már a májusi hőségben is tikkadoznak a gyerekek a fülledt tantermekben. Egyáltalán nem tudnak koncentrálni a gyerekek. Júliusi, augusztusi tanítást el sem tudok képzelni.”
 • 2. macizoli 2011. július 06. 08:14
  „Csak abban az esetbe engedném a változtatást ha a NAPI ÓRASZÁMOT a nyolcról a hétről és a hatról lecsökkentenék: Nekem az átkosban egy napom volt mikor hat órám volt a többin öt és négy (szombaton).”
 • 1. pet 2011. július 06. 07:25
  „Tipikus pedagógus gondolkodás!
  Nyáron nehézséget okoz elhelyezni a gyereket? A hosszabb tavaszi és őszi szünetben nem fog gondot okozni? Vagy a dolgozó szülők éves szabadságát is emelik? Nem mindegy, hogy osztják el az x nap szünetet?
  Nyáron legalább lehetőség van táborba küldeni a gyereket, vagy lesznek a téli, tavaszi, őszi, koratavaszi, késő őszi szünetekben is táborok?
  A kormány foglalkozhatna már fontosabb dolgokkal is, nem a metrómegállók, terek és utcák átnevezésével és a iskolaszüneti napok tologatásával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gönyűi erőműnél dolgozó alvállalkozó: `3 millió forintom ragadt benn´

Portálunk információi szerint a gönyűi erőmű építésen dolgozó alvállalkozók közül 20-25 még mindig nem jutott hozzá jogos pénzéhez. Íme, az egyik `magyaros´ története. Tovább olvasom