Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Rövidebb, de sokrétűbb volt a fesztivál

A jubileumi Győri Nyár összköltségvetése információnk szerint mintegy 32 millió forint volt.

 A 40. Győri Nyár nyerteseinek neve itt olvasható >>A költségvetés gerincét a szponzorok adták


A jubileumi Győri Nyár összköltségvetése a Kisalföld információi szerint mintegy 32 millió forint volt. Ebből 13 milliót szedtek össze szponzoroktól a győri fesztiváliroda szervezői (egyedülállóan dicséretes módon). A jegybevételből befolyt közel 7 millió, az intézmények, mint a Győri Nemzeti Színház, a bábszínház, valamint az egyedi programok szervezői (nagyrészt városi pénzen fenntartottak) programokon keresztül beleadták a maguk kb. 4–5 millióját. Számukra a szervezők a promóciót biztosították. A fesztiváliroda költségvetésében a Győri Nyárra 6,5 millió forint volt elkülönítve. Nem tartozik a győri programok értékeléséhez, csak viszonyításként néhány adat: a Művészetek Völgye 10 napos programja idén 173 millióból, a Sziget-fesztivál másfél milliárdból gazdálkodhat – javarészt állami pénzeket felhasználva. Veszprémben az utcazenész-találkozó hétvégéjére 4 milliót ad a város.

Lüktetett a város, ezrek nézték a programokat

Csurák Erzsébet, a fesztiváliroda vezetője mint főszervező a Kisalföld megkeresésére elmondta: terveikhez híven sok új elemet tudtak bevinni a hagyományokhoz képest egy héttel rövidebb, de sokrétűbb Győri Nyár programjai közé. „Ez újfajta gondolkodásmódot jelent, a régi klisék helyet show-szerű elemeket is használtunk. Sikerült megszerezni egy olyan világklasszist, mint Besenyei Péter a megnyitóra. Az ő szereplését a mai napig emlegetik a győriek, akik megállítanak az utcán."

Valóban. Soha annyi ember nem volt a megnyitón, mint három hete pénteken. A város élt, mozgott. Ez volt jellemző a Széchenyi téri programokra is. A máskor halott téren ezrek nézték meg a programokat. „A népi esküvőt külön kiemelném, nagyon jól sikerült, ezt jövőre folytatni kell" – mondta Csurák Erzsébet. Majd hozzátette: „Sikeresnek ítélem a néptáncfesztivált is, amit először szerveztünk mi Kakukk János segítségével. A fellépők között megjelentek a profi együttesek is, és gasztronómiai programmal is összekapcsoltuk az eseményt."
A fesztivál több rendezvényét is esőhelyszínen tartották meg. Az emberek joggal kérdezték ezek után, hogy például a Győri Balett és a győri filharmonikusok közös produkcióját, a Carmina Buranát miért nem színházban mutatták be? Miért a Richter Teremben, ahol csak a zenészeknek volt hely, a balett elmaradt.

A fesztiváliroda vezetője szerint a programok gyenge pontja a rossz idő. Ilyenkor ötezer ember helyett csak nyolcszáz tudja megnézni az eseményt. A színház vélhetően túl sok pénzbe került volna, és ezt nem tudták kifizetni.

Még több transzparens kell

Az idei Győri Nyáron feltűntek a turisták is, még akkor is, ha a panziókban, vendéglőkben talán ezt nem érezték meg.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a tömegrendezvényeken rendszeresen angolul, németül beszélő emberekkel lehetett találkozni, és a jegyet váltók közül kisorsolt nyertes, aki Egyiptomba utazhat, egy dunaszerdahelyi pár lett. A városon azonban nem igazán lehetett érezni azt: itt valami van.

Csurák Erzsébet úgy véli, egy jó fesztivál a költségeinek egyharmadát promócióra költi. Pk is megpróbálták ezt, és el is értek az emberekhez. (Lapunk naponta közölte előre a programokat, és utólag is fényképpel számolt be róluk!) A nyitóról az országos televíziós csatornák is beszámoltak. A városban is voltak transzparensek, de ezek kevesek voltak ahhoz, hogy a fesztiváli hangulat mindenütt látható legyen. „Tudjuk, hogy több zászló, ajándéktárgy, póló, látványelem kell az utcákra. Ezen dolgozunk" – mondja a fesztivál főszervezője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigasságok mindenfelé

Kiállítás, körhinta, céllövölde és a rokonsággal együtt töltött eszem-iszom jellemzi a falunapokat, amiből idén is bőséggel kijut a következő hetekre. Megyénk településein a polgármesterek és a szervezők mindenesetre számos jó ötletet bevetnek, és (jó háziasszony módjára) a kevés pénzt is jó szervezéssel osztják be. Augusztusban még számos helyen fognak falunapot tartani megyénkben. Tovább olvasom