Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Rendőrségi évértékelő: kevesebb baleset megyénk útjain - fotók

Czizmadia Gábor rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány értékelte a 2014-es év rendőri tevékenységét.

Az értekezleten elhangzott, hogy Győr-Moson-Sopron megye bűnügyi helyzete 2014-ben is stabil volt, kiemelt társadalmi veszélyességű, a lakosság széles rétegeit érintő illetve foglalkoztató bűncselekmények nem fordultak elő.

A főkapitányság és szervei a közrend- és közbiztonság fenntartása mellett különös figyelmet fordítottak a kiemelt tárgyi súlyú, illetve az élet és testi épség elleni bűncselekmények elkövetőinek felderítésére.

Győr-Moson-Sopron megye a lakosság létszámához viszonyítva az ország hatodik legbiztonságosabb megyéje, a bűncselekmények mindössze 3,7 százaléka történt a főkapitányság illetékességi területén. A felderített bűnesetek felét utazó bűnözők követték el. A közterületen elkövetett jogsértések aránya visszaesett, a bűncselekmény elkövetésén tetten ért elfogások száma nőtt.

Az elmúlt évben – kismértékben csökkent a bűnesetek száma - megyénkben 11.198 bűncselekményt regisztráltak. Az ismertté vált bűnesetek 53,5 százalékát a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén követték el.

A kiemelt bűncselekmények aránya 5,3 százalékkal emelkedett, a közterületen elkövetett kiemelten kezelt bűnesetek száma 25,2 százalékkal csökkent. A rablások száma csökkent, a felderítés eredményessége javult.

Rendőrségi statisztika - 2014


A megye 183 településén szolgálatot teljesítő 121 körzeti megbízott szolgálati idejének több mint 80 százalékát tölti a közterületen. Mozgóőri szolgálatok Győrben és Sopronban a közbiztonságilag frekventált területeken naponta 6 és 22 óra között működnek. A megye rendőrei az elmúlt évben közel 554 ezer órát töltöttek a közterületen.

Az elmúlt évben 7 százalékkal kevesebb – 762 – személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt megyénkben. A halálos kimenetelű balesetek aránya 24 százalékkal, az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma 36 százalékkal csökkent.

A főkapitányság és szervei eredményesen léptek fel az embercsempészekkel és az illegális bevándorlókkal szemben. A migrációt meghatározó folyamatokban évről évre a növekedés a jellemző.

A múlt évben 2.332 fő harmadik ország állampolgárát állították elő jogellenes belépés, jogszerűtlen tartózkodás, illetve tiltott határátlépés kísérlete miatt. Az elfogások száma szeptembertől ugrásszerűen megemelkedett, havonta két és félszer annyi jogsértő külföldit fogtak el, mint az előző év azonos hónapjaiban.

A Főkapitányság a megyei közgyűlés, a rendőrkapitányságok az érintett önkormányzatok képviselő testülete előtti beszámolóját elfogadták. A társ- és szakmai szervekkel, az ügyészséggel történő együttműködést jó és folyamatos munkakapcsolat jellemzi. A rendőrök és polgárőrök mintegy kétezer esetben, több mint 17 ezer órában teljesítettek közös szolgálatot.

A megyei rendőrfőkapitány, kitért a 2015. évre meghatározott feladatokra is, amelyek közül az alábbiakat emelete ki:

• Az állampolgárokat leginkább érintő bűncselekmények számának csökkentését, a nyomozási eredményesség emelését, különös tekintettel a rablás, kifosztás, betöréses lopás és a lakásbetörések vonatkozásában.

• A lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértések elleni hatékony fellépést, a közterületi térfigyelő rendszerek fejlesztéséből adódó lehetőségek kihasználását.

• A főkapitányság és szervei illetékességi területén működő önkormányzatok megelégedettségi mutatóinak fenntartását.

• A közlekedésbiztonság megszilárdítását megyénk közútjain és az M1-es autópályán.

Dr. Halmosi Zsoltrendőr vezérőrnagy országos rendőrfőkapitány-helyettes a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök munkáját jónak értékelte. Külön kiemelte az illegális migráció terén tanúsított helytállást és kiemelkedő teljesítményt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl sok a pocok, megyénkben is védekezni kell

3-6 évente bekövetkezik egy tömegszaporodás, amely aztán, akár közbeavatkozás nélkül is, magától… Tovább olvasom