Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Rendelet születhet a szemétégetés ellen Kunszigeten

˝Kunszigetről győri parkba jövünk, ha babakocsiban akarjuk gyermekünket levegőztetni˝ - panaszolja olvasónk.
Kunsziget képviselő-testülete már tavaly foglalkozott a zöldhulladék-égetés problémájával. Akkor úgy döntött, a kérdést nem szükséges helyileg szabályozni, mert megoldásnak látszott a két gyűjtőedényes hulladékszállítás bevezetése, az illegális szemétlerakók felszámolása és ismeretterjesztő fórumok szervezése. Az elmúlt időszakban azonban a polgármesteri hivatalhoz is több lakossági panasz érkezett a kerti tüzelés zavaró hatásai miatt, de Varga József jegyző tájékoztatása szerint az olvasói kérdésben megfogalmazott műanyag- és szemétégetésről nem kaptak bejelentést.

A képviselő-testület következő ülésein várhatóan felülvizsgálja korábbi álláspontját: ha a képviselők szükségesnek látják, olyan rendeletet alkotnak, ami keretet szab a zöldhulladék-égetésnek és egyben tiltja a szemétégetést. A polgármesteri hivatal nagyobb figyelmet fog fordítani a helyi és a központi szabályozás betartatására, szükség esetén a szabálysértőkkel szemben eljárást indít. Ez a műanyaghulladékkal fűtőkre is vonatkozhat, bár ilyen esetekben a bizonyítás nehezebb. Az önkormányzat ezért is kéri, hogy a lakosság segítse azzal munkáját, hogy amikor a szemétégetést tapasztalja, értesítse a hivatalt (96/485-040). Várják az ezzel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat a közmeghallgatásokon is.

Olvasói kérdés

Kunszigetről győri parkba jövünk, ha babakocsiban akarjuk gyermekünket levegőztetni, ugyanis a faluban néhányan műanyag palackokkal tüzelnek, és ez elég ahhoz, hogy nagyobb részt beterítsen a fekete füst, sokan érezzék a bűzt. Ilyenkor a mustárgázzal felérő mérgező anyag keletkezik. Volt, hogy láttam, a szomszédos udvaron égették a palackokat, s körbeállták a tüzet. Adtam nekik zsákot, kértem, abba tegyék a műanyagot, felajánlottam, hogy elviszem a szelektív gyűjtőbe. Ez sem működött. Hiába viselkednek a szemétgyűjtés terén a legtöbben felelősen, ha néhányan így „spórolnak". Hova forduljak, hogy tegyen valaki valamit a tiltások betartásáért? Legalább a kerti tüzelésre vonatkozóan szülessen szabályozás.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. október 07. 12:29
    „Városodik a "Jézus-falva". Nemsokára nem lesz korpa, csak hosszú haj!”
  • 1. anuvuk 2010. október 07. 11:38
    „A biodiverzitás cim elnyerése, kötelességekkel jár!
    A komposztálást kell mindenütt szorgalmazni, ebbe még a vesszőnyi ágak is aprítva beleférnek !

    "Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért ázik be állandóan a marcalvárosi panellakás?

A Győr-Szol szerint remélhetőleg rövid időn belül megoldódik a beázott lakás problémája.… Tovább olvasom