Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Rend az idősek szolgálatában

Győrújbarát - Új szerzetesrend szolgál a megyében. Az Alexiánus Testvérek a közeljövőben megnyíló otthonukban – hagyományaik szerint – időseknek biztosítanak ápolást, gondozást.
A XIII. század óta tevékenykedő alexiánus szerzetesközösség hat évvel ezelőtt kapott engedélyt elöljárójától a magyarországi letelepedésre. Czébán József Ferenc perjel szerint a Szentlélek vezérelte Győr-
újbarátra, ahol szolgálatukhoz megfelelő helyet találtak és a győri megyés püspök is befogadta őket.

Először egy régi plébániára költöztek, majd a szomszédban telket vásároltak és felépítették kolostorukat, illetve közvetlenül mellette a rend Szent Erzsébet Otthonát. Közben a közösséget is szervezni kellett. Felhívásukra sokan jelentkeztek, de – ahogy a perjel fogalmazott – több volt a hivatás, mint a választott.

Czébán József Ferenc perjel szerint a Szentlélek vezérelte Győrújbarátra.
Czébán József Ferenc perjel szerint a Szentlélek vezérelte Győrújbarátra.

– Egyik novíciusunk a közeljövőben teszi le a fogadalmat, a másik pedig hamarosan győrújbaráti rendházunkba érkezik. A nyár elején nyíló idősotthonunkban – felekezeti hovatartozás nélkül – nyolcvan idős, beteg embernek tudunk személyes testi, lelki és szellemi gondoskodást, illetve szakosított, tartós és átmeneti ellátást biztosítani. Mindent a hagyományos alexiánus értékek – együttérzés, személyi méltóság, törődés a szegényekkel, a test és a lélek egysége, közösségi munka – szerint végzünk – hangsúlyozta József testvér.

A Szent Erzsébet Otthon szakmai vezetésével Tóth András görög katolikus papot bízták meg a testvérek, aki lelkipásztori munkája mellett már korábban is dolgozott szociális területen. Az utóbbi időben éppen az idősgondozásban, vezetői gyakorlatot pedig a győri Szent Anna Otthonban szerzett.

Győrújbaráton szolgálatukhoz megfelelő helyet találtak és a győri megyés püspök is befogadta őket. Fotók: Bertleff
Győrújbaráton szolgálatukhoz megfelelő helyet találtak és a győri megyés püspök is befogadta őket. Fotók: Bertleff

– Szüleimen keresztül családi tapasztalataim is vannak arról, milyen terhet ró egy idős emberre az elesettség, a betegség és milyen szükség van a gondoskodásra, a hiten alapuló biztonságra. Otthonunkban szeretnénk könnyíteni az időskor feladatát, azt szeretnénk, ha a nálunk lakók az öregséget az élet méltó utolsó szakaszának élnék meg, az örök életre való felkészülésnek és nem pusztán fájdalmas nyűgnek tekintenék. Segíteni, szolgálni, széppé tenni szeretnénk számukra az élet ezen fontos szakaszát. Szeretnénk abból az állapotból kimozdítani őket, amikor már csak beletörődve, szomorkodva várják a halált. Ennek szellemében válogattuk munkatársainkat is, akik számára nemcsak munkahely, hanem hivatás az idősekkel való foglalkozás.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. március 13. 18:28
    „Ezeknél is nuku-pina-csak ima?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyarmat és Szemere útlezárásra készül

Sokoróalja - Forgalomlassító tiltakozó akciókra, útlezárásokra készül Győrszemere és Gyarmat, mivel… Tovább olvasom