Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Rekordmennyiségű csapadék: kevés a vízelvezetési koncepció?

Győr - Hervasztó képet mutat a vízelvezető árkok állapota Győrszentivánon a szombati vihar után. Pontosabban azok hiánya, akad ugyanis olyan utca, ahol egyet sem találtunk...
Három óra alatt féltucatnyi utcát, bennük pincéket, udvarokat öntött el Győrszentiván északi részén a szombati felhőszakadás, a tűzoltók és a tartálykocsik késő éjszakáig dolgoztak a károk elhárításán. Az egyik fő gond az volt, hogy a hirtelen lezúduló, rekordmennyiségű csapadékot a vízelvezető árkok képtelenek voltak elnyelni. Már csak azért is, mert sok helyen egyszerűen hiányoznak... Sík Sándor helyi önkormányzati képviselővel „árokmustrára" indultunk a leginkább veszélyeztetett utcákba.

– Vannak eleve veszélyeztetett területek, a Szikes utca például, amit teljesen elöntött a víz, állítólag a város legmélyebben fekvő pontja... Általában véve rossz a helyzet Szentivánon, de hiába készült néhány évvel ezelőtt vízelvezetési koncepció a városrészre...

A vízelvezetési koncepció kevés, a helyzet teljes, korszerű megoldása milliárdos beruházás lenne – mondta Sík Sándor, miközben célba vettük az egyik „elázott" utcát.

A Pósa Lajos utcában megdöbbentő kép fogadott: a páratlan oldalon, amely kicsit magasabban fekszik a párosnál, mindenhol hiányzik a ház előtti árok. Az ott lakók temették be őket – „minket úgysem ér kár" alapon –, de hogy a mostani vagy a korábbi tulajdonosok, nem lehet tudni. Sőt, kinyomozni sem nagyon, éppen ezért fulladt kudarcba korábban az útkezelő szervezet és a közterület-felügyelet több kísérlete, hogy megtalálják a felelősöket. Sík Sándor szerint ezért, valamint a jogi helyzet miatt nem tehet sokat az önkormányzat az ügyben: az árok ugyanis – vagy annak a helye – hivatalosan közterület.

Mondanunk sem kell, hogy a legnagyobb kár éppen azt érte, aki nem temette be az árkot a háza előtt: hiába hagyta szabadon a hatszor egyméteres szikkasztót, az persze nem bírta el a felsőbb területekről lezúduló vizet...

Sík Sándor hétvége óta egyeztetett a győri útkezelő szervezettel, hogyan lehetne a leginkább veszélyeztetett területekre legalább valamilyen ideiglenes megoldást találni. Ez azt jelenti, hogy a teljes elvezetés helyett szikkasztóárkok kialakításával előznék meg a hétvégihez hasonló özönvizet, amelyek legalább „megakasztanák" az áradó csapadékot. Erre lenne szükség körutunk következő állomásán, a Sugár utcában is, amely az egyik leginkább sújtott utca volt szombaton.

– Hét-nyolc utcában lenne szükség szikkasztókra – többek között a Sugár, a Kálmán Imre, a Lőtér és a Pósa utcában –, hogy szám szerint mennyire, azt majd az útkezelő szervezettel közös szemlén mérjük fel a napokban. Keressük a lehetőséget, hol lehetne erre forrást találni a költségvetésben, akár a vis maior alapból, 5–10 millió forintból a legsürgősebb munkákat el lehetne végezni – véli a képviselő, aki szeretné a szeptember 18-i közgyűlés elé terjeszteni javaslatát.
Még néhány utcán végigmentünk, de a helyzet ugyanaz: az árkok jelentős részét nemcsak betemették, hanem egyenesen „parkosították" a tulajdonosok. Van, ahol egy kisebb arborétumnyi fa és bokor díszeleg a ház előtt, az Egysori utca felén például egyáltalán nincs vízelvezetés...

Hétvégi felhőszakadás: A hirtelen lezúduló, rekordmennyiségű csapadékot a vízelvezető árkok képtelenek voltak elnyelni. Már csak azért is, mert sok helyen egyszerűen hiányoznak... Fotóillusztráció: H.
Hétvégi felhőszakadás: A hirtelen lezúduló, rekordmennyiségű csapadékot a vízelvezető árkok képtelenek voltak elnyelni. Már csak azért is, mert sok helyen egyszerűen hiányoznak... Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

A helyzetet súlyosbítja, hogy sok helyen az útpadkák magasabban vannak, mint az árkok, így hiába lenne hova, nem tud elfolyni a víz. Több helyen ezért szinte üresen maradtak az útszéli árkok szombaton, miközben az úttesten bokáig állt a víz...

Az egyik legnagyobb kár a Lőtér utca lakóit érte, oda zúdult ugyanis az összes víz a felüljáró dombjáról. Volt olyan udvar, ahová száz köbméter víz zúdult be, és tönkretett mindent, az ott lévő presszót homokzsákokkal kellett védeni. S bár a Felüljáró utat ősszel közel 20 millió forintból felújítják, Sík Sándor szerint a vízelvezetés – legalábbis úgy, hogy egy ekkora felhőszakadást képes legyen „kezelni" – a tervek szerint sem megoldott.

– Ecker Gyula képviselőtársammal szeretnénk elérni, hogy módosítsák a terveket, és tervezzék be a csapadékelvezetés megoldását is, még ha ez egy-két millió forinttal több költséget jelent is. Úgy tudom, a szakemberek fontolgatják több megoldás, például a szikasztó és az alagcsövezés együttes alkalmazását – mondta Sík Sándor.

Olvasóink írták

 • 5. miracle 2008. augusztus 06. 19:40
  „Fentiekből is látszik, hogy - ahol van egyáltalán - az árok az csak úgy ott fekszik, hogy merre lejt, rendszert képez-e az egész, mindenki tojik rá. Így egy nagy nullát ér, semmivel sem jobb, mint egy betemetett árok. Az utakat egyébként alá kéne csatornázni, nem az árkokkal kínlódni. Utóbbiakat mindenki összevissza füvesíti, egyik kisebb másik nagyobb. A csatornákból meg kritikusabb helyzetben egyenesen szivattyúzni kéne a vizet a végén. Az elvezetés a lényeg, nem az hogy gyűjtögetjük, a napocska meg majd megissza 1%-át a többi meg vígan telíti a talajt, mert mégis hova a francba tűnne, ha senki nem vezeti el. Annál a legjobban ráadásul, akinek a legnagyobb árka van...”
 • 4. raffy2 2008. augusztus 06. 19:16
  „aki betemette az árkot,az a saját költségén ássa is vissza.igaz temetni könnyebb ám,mint ásni.”
 • 3. MFC 2008. augusztus 06. 14:51
  „Ma beszeltem Gore Gaboral es szerinte a Cserok Noah temette
  be az arkokat. :)”
 • 2. csakén 2008. augusztus 06. 14:09
  „Üdv!
  Egyébként csak "úgy" be lehet temetni egy árkot?
  Szvsz, akkor már nem csak a saját tulajdona felett "rendelkezett" a ház lakója, hanem az Önkormányzat tulajdona felett is, nem?”
 • 1. Alma_ 2008. augusztus 06. 07:57
  „hát kérem szépen az emberi hülyeséget milliókba lehet mérni! aki betemette az árkot a háza előtt az most ne sírjon és ne futkozzon a biztosítóhoz ajánlani tudom neki az ásót ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra indulhat a máltai osztály?

Győr - Jövőre lesz éppen húsz éve, hogy hazánkban is megkezdte szó szerint áldásos tevékenységét a… Tovább olvasom