Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Régi-új patika 70 millióból

Győr - A Széchenyi tér rekonstrukciójának részeként 70 millió forintból átalakítják az ország egyetlen működő múzeumpatikáját, amely nyártól a bencés perjelséghez tartozik.
Ismét működik, illetve vásárlókat, látogatókat és turistákat is fogad Győrött a Széchenyi Múzeumpatika, amelyet 450 évvel ezelőtt a jezsuiták alapítottak a folyók városában. A gyógyszertárat az elmúlt évtizedekben a pannonhalmi főapátság kezelte, nyártól pedig a győri rendházhoz tartozik.

Az átalakítás jövő tavasszal – a Széchenyi tér rekonstrukciójának részeként – kezdődik, amelyhez pályázaton 70 millió forintot nyert a Szent Mór perjelség.

A napokban újra megnyílt a Széchenyi-patika, ahová a vásárlók mellett a turistákat, érdeklődő látogatókat is várják. Fotó: Bertleff András
A napokban újra megnyílt a Széchenyi-patika, ahová a vásárlók mellett a turistákat, érdeklődő látogatókat is várják. Fotó: Bertleff András


– Az ország egyetlen működő múzeumpatikája láthatóan megöregedett, ezért kicsit átalakítjuk, korszerűsítjük a helyiségeit, illetve bővítjük a kínálatot – nyilatkozta lapunknak Horváth Dori Tamás perjel. – Például egy új részben a pannonhalmi kolostor termékeit, teákat, szappanokat, likőrt is kínálunk majd a betérőknek, valamint hamarosan kártyaleolvasó szolgálja a kényelmes betegellátást.

Horváth Dori Tamás elmondta: a patikarekonstrukció mellett felújítják, újrafestik a bencés gimnázium, a templom és a rendház homlokzatát is, illetve ahol szükséges, kicserélik az ablakokat.

Mivel a gyógyszertár műemlék, múzeum jellege a jövőben sem változik, a perjel néhányat említett különlegességeiből. Így többek között azt a delfinfüles nagyméretű bronzmozsárt, amelynek tulajdonosa latin felirata alapján azonosítható: „Rákóczi György Isten kegyelméből erdélyi fejedelem, Magyarhon részeinek ura és a székelyek ispánja. Az Úr 1647. évében." Emellett szólt azokról a ritka fajansz, fedeles patikaedényekről is, amelyek közül a legkorábbi 1566-ból származik. A patikában bemutatott műszerek leghíresebbike a Petz-féle gyomorvarró gép, amely Győrből indult világhódító útjára, de figyelemre méltó Kovács Pál orvos, író, a Hazánk című első magyar nyelvű vidéki újság alapítójának 1822-ből származó orvosi diplomája is.

Új kínálat a gyógyszertárban
A szeptember 15-én újra megnyílt múzeumpatikában újdonságként ezentúl homeopátiás szerek is kaphatók, valamint napokon belül bankkártyával és egészségkártyával is fizethetnek a vásárlók. A gyógyszertár hétfőtől péntekig 8-tól és 16 óráig tart nyitva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéménnyel a lakótelepen?

Győr - Kéménnyel kampányol a kormány a lakótelepen? – tette fel a kérdést a fideszes Borsi… Tovább olvasom