Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Reflex: állagfelmérés kell a Dunakapu téren

A Reflex Környezetvédő Egyesület úgy döntött, hogy nem támadja meg a bíróságon a Dunakapu téri mélygarázs építési engedélyét, mert az elhúzódó peres eljárás anyagi terheit nem tudná vállalni.


A döntés külső befolyástól mentesen született meg – hangzott el a civil szervezet keddi sajtótájékoztatóján. Horváth Ferenc elnök ugyanakkor kijelentette: aggályaikat továbbra is fenntartják.

Ezekről Kalas György jogász beszélt részletesebben. Megemlítette, nem tisztázott pontosan, hogy mi történik a felszín alatti vizekkel, ha megvalósul a létesítmény. Teljesen elhibázottnak tartják, hogy a régészetileg védett területen háromszintes mélygarázs kerül a föld alá ahelyett, hogy a Duna-bástyát bemutatnák.

Kalas György hangsúlyozta, hogy az egyesület fellebbezését elutasító másodfokú határozat előírja: a kivitelezés megkezdése előtt valamennyi szomszédos épület állagát rögzítő dokumentációnak kell elkészülni. A dokumentum előírja a terület jelenlegi zajállapotának felmérését is. Ezekhez – tette hozzá – az érintett lakóknak, bérleménnyel rendelkezőknek ragaszkodniuk kell. Idézte a határozat azon pontját is, miszerint már az építkezés előtt lenniük kell talajvízszint észlelő kutaknak, az építkezés alatt pedig el kell végezni a közeli pincék fokozott monitorozását.

A sajtótájékoztatón Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke arról beszélt: a Dunakapu tér valójában egy épület, s az erőd tematikus helyreállítása lett volna a helyes megoldás. Dr. Horváth József volt ügyvéd, az egykori Antall-kormány köztársasági megbízottja azon véleményének adott hangot, hogy a beruházásról ki kellett volna kérni a lakosság véleményét. "Talán ha Gárdonyi Győri csillagok címen ír regényt, több tisztelet övezné a várat" – jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 16. orbison 2013. szeptember 11. 20:09
  „Tündenéne:
  Bocs, de egyszer meg kell csinálni azt, amit 20-30 éve nem tettek meg.
  Hogy Te ott élsz, mindenki respektálja és valószínűleg tájékoztattak a várható kellemetlenségekről. Ha ez nem történt volna meg, akkor reklamálj a megfelelő helyen (ez nem az).
  Szerintem az új rakpart kezd jól kinézni, lássuk hát, milyen lesz a végeredmény?!”
 • 15. Tündenéne 2013. szeptember 11. 13:24
  „Akik a beruházás mellett vannak, azokkal cseréljünk lakást. Biztos élveznék, ahogy hajnalban (ma pl. kerek 5.11-kor!) megérkeznek a markolók, teherautók, most már egy daru is van, és a sofőrjeik az ablak alatt járatják a motort, miközben ők maguk kiszállnak és egymással hangosan "beszélgetnek". És akkor még egy kapavágásról nem volt szó...
  A Reflex meg már elnézést, de be...hatja. Fölösleges szájtépésnek nincs értelme. Én se mellette, se ellene nem vagyok, de szövegelni valamiről, annak nincs értelme, és soha nem is volt. Vagy csináljon valaki valamit, vagy kullogjon el csendben.
  Én az egészből csak a CSEND-re vágyom. De arra nagyon... :(”
 • 14. gralaci 2013. szeptember 11. 09:16
  „A belvárosi parkolás megoldása szükséges. De nem ott és nem úgy!”
 • 13. apex 2013. szeptember 11. 08:56
  „Rengeteg megoldatlan kritikus probléma van Győrben, amikre állítólag nincs pénz: 82-es, 83-as utak bevezető szakaszának megoldása, uszoda a déli városrészben, fásítás a globális felmelegedés hatásának a csillapítására, utak, járdák botrányos állapotán javítani, parkolás megoldása a kórháznál...Még lehetne sorolni hosszasan.
  Helyette egy felesleges mélygarázs a Dunakapu tér alá.”
 • 12. gralaci 2013. szeptember 11. 08:38
  „Hány embert, városi polgárt tudott maga mellé állítani az Arrabona? Minden megmozdulásuk általános politikai köpködéssé alakult át. Most úgy néz ki a helyzet, hogy a város a többség akaratát hajtja végre.”
 • 11. gralaci 2013. szeptember 11. 08:35
  „Ha csendes a Don nem locsog hülyeséget.
  Ki dicsekszik, te, vagy én? Ennyire gyenge a mazsarid?”
 • 10. jégcsákány 2013. szeptember 11. 07:17
  „Az Arrabonások véleményüket a honlapukon közölték. Jelen tájékoztató így nagyon egyoldalú és félrevezető. A közvélemény a témában sajnos hiányosan van tájékoztatva és fogalma sincs,hogy igazában mi történik. A szöglet-
  erőd tematikus helyreállítása Győrt a régi történelmi fényébe állíthatta volna vissza, az ország egyik legszebb reneszánsz műemlékének bemutatásával.A műemlékért a győrieknek kellene legjobban küzdeniük, de sajnos Diósgyőr, Sümeg , Pécs, Eger, Sopron sokkal jobban becsüli emlékeit, sokkal jobban tiszteli a múltját és még büszke is és rá, nem épít helyükre trendi építményeket a város szerkezetét is megváltoztató funkcióval. Az építéssel egy vissza nem fordítható folyamat kezdődhet és az az érzésem, hogy a legjobb úton vagyunk, hogy nagyon elcsesszük városunkat.”
 • 9. DON 2013. szeptember 10. 22:25
  „5. gralaci 2013.09.10. 17:05
  Ezt tőled dícséretnek veszem :)”
 • 8. Legs 2013. szeptember 10. 20:46
  „6. Mankapunka 2013.09.10. 17:25

  Ahogy mondod..”
 • 7. csapdlecsacsi 2013. szeptember 10. 19:33
  „..no hát, nem érnek rá perelni...trafikot üzemeltetnek! :) zöld trafikot...”
 • 6. Mankapunka 2013. szeptember 10. 17:25
  „Ennyi, és nem több, olyan ember még itt nem élt, akit nem vettek meg még kilóra.”
 • 5. gralaci 2013. szeptember 10. 17:05
  „Kedves don, az összemosásban Te sem maradsz le.”
 • 4. DON 2013. szeptember 10. 15:02
  „Örülök, hogy Hedon barátunk jól érzi magát a karavánban. Remélem, hogy nem a szakadék felé halad az a menet.
  Ugyanakkor be kell ismernem, hogy a "sötétzöldek"-kel szemben tanúsított ellenérzéseiben osztozom.
  A Reflex valóban arról híres, hogy bravúrosan manőverezik azon a határmezsgyén, ahol a legtöbb pénzt és társadalmi elismerést arathatja le úgy, hogy közben valójában nem tesz semmit.
  Viszont az, hogy a bástya (és most tekintsünk el attól, hogy Hedon a pártsuliban tanult maszatolást alkalmazva a Duna bástya ügyét összemossa minden mással) a politika áldozatává esett, továbbra sem elfogadható. Egy meg nem térülő befektetés közpénzből továbbra sem tűnik logikus lépésnek. Egy műemléki rekonstrukció, a múlt egy töredékének megóvása, elérhetővé tétele olyan hosszútávú befektetés, mely garantáltan bevételt termel mindenkinek. A funkcióval ellátott Duna bástya nem csak a ma emberének, hanem unokáinknak is megélhetést biztosítana. Az elcseszett "carpe diem" ideológia jellemezte társadalmi degeneráció manifesztációja az, ahogy ez az önkormányzat bánik a város műemlékeivel. A Lloyd tönkretétele, a Széchenyi tér alatti leletek elpusztítása is a rövidtávú, korlátolt gondolkodást, és a gyors meggazdagodási akaratot jelzik számunkra. Ez pedig nem megengedhető olyanoknál, akik egy közösséget vezetnek.
  Félreértés ne essék, bármely más politikai tömörülés tenné ugyanezt, a véleményem semmiben nem térne el a jelenlegitől.”
 • 3. Hedon 2013. szeptember 10. 13:46
  „Megélhetési sötétzöldek!
  -Audi gyárbővítés
  -Péri repülőtér bővítés
  -Dunakapu tér
  - Rábaparti parkoló

  Csak az elmúlt két év beruházásai amiket támadgattak.
  A kutya ugat de szerencsére a karaván akarom mondani fejlesztések
  szépen elkészültek ill. készülnek.”
 • 2. háté 2013. szeptember 10. 13:43
  „1. oPTiKa - nem mindegy milyen zsírral és milyen vastagon! - igaz az "eu-zsír" is oké!”
 • 1. oPTiKa 2013. szeptember 10. 13:16
  „Aha, erröl is a zsíros kenyér jutott eszembe... Azt is meg lehet kenni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19 millióból újult meg a Rába-kettős híd: antigraffiti bevonatot is bevetettek - videó

Az idén hatvan éves Rába-kettős híd fenntartási munkálatait a nagy júniusi árvíz késleltette. A hídon naponta 15 ezer autó halad át. Tovább olvasom