Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Rédly Elemér kapja a Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Rédly Elemér kanonok, győr-szabadhegyi plébános veheti át idén a ˝Parma fidei – Hit pajzsa˝ kitüntetést. A díjat Mádl Dalma adja át szombaton a budapesti Kisboldogasszony-templomban.

Tizedik alkalommal adják át a „Parma fidei – Hit pajzsa" díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A kitüntetést azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda, akik a diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. A rangos elismerést idén Rédly Elemér kanonok, győr-szabadhegyi plébános, a Győri Hittudományi Főiskola tanára veheti át a budapesti Kisboldogasszony-templomban.

Rédly Elemér kanonok, győr-szabadhegyi plébános.
Rédly Elemér kanonok, győr-szabadhegyi plébános.
– Ötvenkilencben több mint hetven, a hittudományi akadémiáról kizárt kispap további képzését, vizsgáztatását szerveztük meg paptársammal, Tabódy Istvánnal. Az ő budapesti lakásán szentelte fel Zadravecz István püspök a sorra kerülő évfolyamot. Sejtettük, hogy ez nem történhet meg következmények nélkül – emlékezett Rédly Elemér, akit ötven évvel ezelőtt, 1961 februárjában le is tartóztattak.

Kihallgatások sora következett, amelynek végén a ˝megfontolt˝ koncepció alapján született meg az ítélet: három és fél év börtön, amiből az atya két év hét nap után, hatvanhárom márciusában amnesztiával szabadult.

– A vád szerint háborúval kapcsolatos rendszerváltásra spekuláltunk, keresztény társadalmat akartunk felépíteni és annak érdekében foglalkoztunk a kispapokkal, hogy ők a mi embereink legyenek. Ez persze merő kitalálás volt. A szabadulásom után egy ideig segédmunkásként dolgoztam, majd mikor ismét papként szolgálhattam, a ˝következmény˝ rajtam maradt: a püspököm állami engedély nélkül nem helyezhetett át, illetve nem doktorálhattam, csak közel húsz év múlva – említette a kitüntetett. – Hogy mit jelentett számomra a hit pajzsának lenni? Az ateista rendszerben osztályharcról beszéltek, de fogalmaim szerint a harcban védekezni és visszalőni is lehet. Ahol még fedezék sincs, azt úgy hívják: mészárlás, ideológiai mészárlás, ami Magyarországon is folyt. Abban az időben védtük mi a hitet keresztény tanúságtevőkként.

Hiába csuktak be bennünket, nem ijedtünk meg. Azt vallom: ha valakit bezárnak az oroszlánketrecbe, az ne cincálja a vérmes ragadozó bajszát, de a hátsó fele mellett se kereskedjen, inkább legyen csendben és dolgozzon. Nagyon sokan tették ezt a diktatúra alatt.

Ünnepi díjátadás a budapesti Kisboldogasszony-templomban. A „Parma fidei – Hit pajzsa" kitüntetést Mádl Dalma adja át Rédly Elemérnek. Az ünnepség díszvendége Schmitt Pál köztársasági elnök, ünnepi beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter, laudációt mond Bolberitz Pál professzor, a díj első kitüntetettje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes bekötőút a 85-ösnél Rábapatonára: áprilisra elkészülhet az új? Addig is káosz

A rábapatonai bekötőútnál bizzar a közlekedés. Győr felől a falu felé nincs kanyarodósáv. Emiatt… Tovább olvasom