Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Potyautasok és kontroll: több mint 3800-an blicceltek a Kisalföld Volán járatain

Drasztikusan emelkedik a jegy nélkül buszon utazók száma: csak Győrben összesen 3328 esetben szabtak ki pótdíjat a klasszikus bliccelés és más egyéb szabálytalanságok miatt a Kisalföld Volán Zrt. jegyellenőrei 2011-ben.

"A tavalyi esztendőben 21 327 autóbuszjáratot jártak végig jegyellenőreink, mely az összes autóbuszjárat 1,4 százaléka.

Összesen 7613 esetben szabtunk ki valamilyen szabálytalanság miatt pótdíjazást.

Ebből a klasszikus `potyautasok´ részaránya hozzávetőleg 50 százalék, míg a többi esetben olyan hiányosság miatt került sor pótdíjazásra, amely a vonatkozó szabályozás szerint bírságot von maga után" - közölte Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója.


Hamisítottt bérletekből, jegyekből is akad több tucatnyi a Kisalföld Volán győri főhadiszállásán - fotó: Mészáros Mátyás.
Hamisítottt bérletekből, jegyekből is akad több tucatnyi a Kisalföld Volán győri főhadiszállásán - fotó: Mészáros Mátyás.


Mit mutatnak a számok Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron?


Nézzük, hogyan oszlik meg a kiszabott pótdíjak a három legnagyobb megyei városban, valamint a helyi és távolsági autóbusz-közlekedésben.

A 7613 esetből 3328 eset Győr, 934 eset Sopron, míg 10 eset Mosonmagyaróvár helyi közlekedésében fordult elő.

A statisztikai adatokból kiderül: összesen 3341 szabálytalanság a helyközi és távolsági autóbusz-közlekedésben történt.

"A `bliccelők´ számának alakulása tapasztalataink szerint szorosan összefügg a gazdasági helyzettel, s mindez napjainkban, a gazdasági válság időszakában romló tendenciát mutat.

Az ellenőrzések gyakoriságának növelésével, az ellenőri apparátussal egyelőre nem sikerült egyensúlyt teremteni ezen a területen.

A menetjegy nélkül buszra szálló utasok okozta kárt nem lehet pontosan felmérni, csak becsülni tudjuk.

A havonta okozott kár céges szinten körülbelül 10 millió forint nagyságrendű lehet" - tudtuk meg Pócza Mihálytól.


Bár az üzemanyagot kedvezményesebben szerzi be a Kisalföld Volán, mint az autósok a benzinkutakon, a cég költségei így is egyre növekednek.
Bár az üzemanyagot kedvezményesebben szerzi be a Kisalföld Volán, mint az autósok a benzinkutakon, a cég költségei így is egyre növekednek.


A többi utast is "meglopják" a bliccelők


A drasztikusan emelkedő potyautasok számát jól érzékelteti, hogy 2008-ban 252 397 utast ellenőriztek a Kisalföld Volán járatain, s 1895 esetben szabtak ki pótdíjat - a bliccelők aránya három éve 0,75 százalék volt.

"A legfőbb gond, hogy a `bliccelők´ okozta kár hiányzik az autóbuszjáratok kínálta szolgáltatásból és fejlesztéseket hiúsít meg.

Ezt valamennyien, az utasok, a buszközlekedés megrendelői, a minisztérium, az önkormányzatok, valamint munkatársaim is nap mint nap megtapasztalják" - mondta a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója.

Pócza Mihály zárszóként hozzátette: "a jegyellenőri létszámunk az elmúlt időszakban nem változott, de a visszaélések számának növekedése miatt bővíteni kívánjuk ennek az állománynak a számát.

Ezen túl megtettük a szükséges lépéseket a többszörösen visszatérő, akár több tízezer forintot meghaladó pótdíjtartozást felhalmozó `bliccelők´ tartozásának végrehajtó általi behajtására".


A győri pótdíjak összegei tételesen - forrás: Kisalföld Volán Zrt.
A győri pótdíjak összegei tételesen, bővebb információkat ide kattintva olvashatnak - forrás: Kisalföld Volán Zrt.


Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. Demalgon 2012. március 26. 10:21
  „Ó, akkor biztos hülye nappalis :)”
 • 54. t04cdb 2012. március 23. 19:02
  „49-es! Még diák (hallgató) vagyok. :)”
 • 53. Mankapunka 2012. március 23. 16:12
  „Ir

  Ennyivel nem nehéz. Én nem szoktam a dolgokat túl bonyolítani,nem úgy mint,te.”
 • 52. lr 2012. március 23. 09:58
  „Alida!
  Nem is utazol és büntetnek??
  Szerintem menj be, ha még nem mentél és közöld, hogy évek óta nem ültél buszon... milyen alapon kell büntetést fizetned??
  Egyébként ezért írtam, hogy mindenki tegye el a bérletét évekre visszamenőleg
  De ezek szerint ha a volán szert tesz egy adatbázisra, akkor hasraütéssel küldözgetheti a büntetéseit, olyanoknak is, akik nem is járnak busszal?
  A következő tán az lesz., hogy minden győri lakost köteleznek az összvonalas bérlet megvásárlására?”
 • 51. lr 2012. március 23. 09:51
  „Hogy bírsz ennyi ésszel élni Mankapunka!
  Most éppen nem járok busszal... De volt amikor éveken át busszal jártam! Le is írtam, hogy elegem lett, ezért járok már inkább gyalog.
  Ha meg az embernek a fülén és a szájában is szatyor lóg, valamint mindkét keze tele, akkor azt a mocskos padlóra nem fogja letenni, hogy vigyázzon a nyavalyás bérletre.”
 • 50. kurbli 2012. március 23. 09:46
  „Demalgon, az a gond, hogy akkor is, ha teljes árú a bérlet,személyre szól. Feketén fehéren le van írva az utazási feltételekben. Létezik un. felmutatóra szóló bérlet is, arra nem kell szám, sőt semmilyen igazolvány sem. Bárki utazhat vele, de az ára magasabb. Nem tudom vesz-e valaki ilyet, pár éve még divat volt néhány munkahelyen, és akinek éppen busszal kellett menni valahová, annak adták a kezébe.”
 • 49. Demalgon 2012. március 23. 08:51
  „45-ös, teljesárú összvonalas bérlettel miért lenne gond azon kívül, ha esetleg valaki elfelejti ráírni a számot? Ha viszont valakinek kedvezménye van, akkor arra már vadásznak. Légy diák újra és akkor már rád is vadásznak, ha érvényesíteni mered, ami jár.”
 • 48. Ikvafalvy 2012. március 23. 01:01
  „Maa csaak mint staatisztikaa,jo lenne tudni,"mifajta" aki lop ( bliccel)!!
  Igaaz,in maa gondulom!!!!:))”
 • 47. BJ.MÓVÁR 2012. március 22. 23:54
  „Lesznek,de legyenek is potyautasok!!! Gondolom a kormány szerint az is igazságos,hogy akinek 150-200 ezer forint a nyugdíja,és nem nevel gyerekeket,az ingyen utazik korlátlanul. Aki éhbérért dolgozik 60-80ezerért és még eltartottjai is vannak az csak fizessen,dögöljön meg!!!!Gratulálok az igazság,és a kétharmad SZ.R lovagjainak!!!!”
 • 46. borsmenta 2012. március 22. 18:40
  „http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/viszonylatigazolas_is_kell_a_diakberlethez/2085220/

  A cikk 2009-es, vagyis már akkor is probléma volt.”
 • 45. t04cdb 2012. március 22. 17:57
  „Nem értem, miért a volánt szidják az emberek az árak miatt, mikor a városvezetés dönt azokról... Egyébként senkit sem köteleznek, hogy buszra szálljon, ha nem elégedett a szolgáltatással, pöfögjön autóval, kerékpározzon, vagy gyalogoljon. 2004 óta utazom rendszeresen helyijáraton, még egyszer sem volt incidensem ellenőrrel, sosem büntettek meg, mindig mindenem rendben volt. Én csinálok valamit rosszul?”
 • 44. Alida01 2012. március 22. 17:57
  „Minden előttem hozzászólóhoz.

  Automaták:
  Lányom a bérletét a Vasvári Pál utcai automatánál veszi, amióta létezik a rendszer.
  Februárban megbüntették, mert a bérletén, amit ott vásárolt, nem volt teljes a diákigazolványának sorszáma..De nem ám úgy, hogy esetleg lehagyta róla, hanem felében - harmadában nyomtatta ki a masina. Mintha kicsit lefagyott volna a lézernyomtató, vagy gyűrött a papír.... Miután hazajött, elmesélte, és bementem a volán irodába, ahol is közölték, máskor nézze meg jobban.
  Kimerítő válaszuk után feltettem a kérdést:
  - ha megnézi és reklamál, kinél, hogyan, mert ugye az automatánál nem nagyon lehet, még ha van is egy telefonszám, de az sem arra való....
  Ismét válasz:- Nem én vagyok az egyetlen, de ez NEM A VOLÁN GONDJA,,,,,,, HANEM kié, ha nem én, ( lányom ) az egyetlen???????
  Ellenőrök:
  Évek óta nem ültem buszon, mivel mindenhová bicajjal, vagy kocsival járok. Ezen előzmények után nem kicsit lepődtem meg, amikor kaptam egy "szerelmes levelet" melyben tudomásomra hozták, hogy x időben a 25. járaton (Marcalváros-Ipari park ) utaztam jegy nélkül. Meglepő, de nem mulatságos. Jobban megnéztem, és anyám nevén kívül minden adat stimmelt.
  A büntetési összeget vizsgálva, az is kiderült, hogy 4 azaz négy alkalommal fogtak meg. Köpni nyelni nem tudtam.

  A kollégám rendszeresen utazik az 1. járaton, és elmondása alapján a következőket hallottam. A zsinagógánál, s környékén csapatostul szállnak fel a kisebbségi gyerekek, fiatalok, és hangos menjél már g...i felkiáltással unszolják a sofőrt a haladásra. Amikor pedig belefutottak egy ellenőrbe, hangos megb....lak ha megbüntetsz reagálásuk volt. Hogy is van ez? Én nem buszozom, büntetnek...ők buszoznak nem büntetik... mit tudok tenni igazam védelme érdekében? A közölt időpontok közül, amikor állítólag utaztam, több ( 2 ) alkalommal még a városban sem voltam, amit többen (kb. 400 fő ) tud igazolni.... valamint hivatalos,céges iratok is.
  Mit tegyek????
  pereljek??
  kit???
  xy: aki utazott, vagy a Kisalföld Volánt, mert megvádolt..??..”
 • 43. kmmk 2012. március 22. 17:13
  „Látszik, hogy az embereknek fogalmuk sincs, hogyan működik egy cég, a kapitaluzmus. Fogalmuk sincs, hogy milyen és mekkora költségei vannak a volán társaságoknak. Mégis mennyinek kéne lenni a jegynek? 10ft? Mert az emberek szerint ez az elfogadható árszint. Vicc.
  Mit várunk, amikor az utasok nagy része a nyugdijas és a diák közül kerül ki. Az állam és az önkormányzat meg nem téríti meg utánuk a teljes költséget. Mennyivel is tartoznak az egyes önkormányzatok a volán társaságoknak?
  Könnyebb a rinya és a demagóg duma ismételgetése. Addig is az emberek inkább a 443-os benzint veszik. Az autós forgalom jelentőssen nem csökkent. Felesleges ilyen marhaságokkal jönni, mint hogy, akkor a pékek mivel menjenek.”
 • 42. Freehill 2012. március 22. 16:48
  „Dawee11 #1: szokásos demagógia. Ha nem vagy elégedett a szolgáltatással, akkor ne vedd igénybe. De ha mégis igénybe veszed (annyira mégsem rossz?), akkor bizony be kell tartanod a feltételeket! A logikád teljesen kifordított: ha sokan bliccelnek, akkor még kevesebb lesz a bevétel, ergo még kevesebb új busz, még ritkábban fog járni! Ezt szeretnéd elérni?”
 • 41. meteor* 2012. március 22. 16:30
  „Az a hézag hogy roppant egyszerűen meg lehetne oldani a problémát. Ha normális időközönként járnának a buszok, akkor nem lenne probléma: csak a vezeto melletti ajtónál kene felengedni az utasokat.ves a jegy kezelő két meg csak az első ajtó melle kene rakni ami érvényesvagy érvénytelen ticketeknel másként sipos így a sofőr hallgatna meg akkor is, ha közben ő meg epp jegyet adna valakinek. Egy ajtón fel, és le. Így nem lennének "bliccelők"!”
 • 40. Mankapunka 2012. március 22. 16:11
  „pit

  Egy valamit jegyezz meg,nálunk jogszolgáltatás van,és nem igazságszolgáltatás. Lásd. 7 évet ült ártatlanul a szálloda tulaj,mert nem adott "védelmi pénzt" a sértetteknek,és legalább egy bele is döglött.”
 • 39. pit001 2012. március 22. 15:35
  „Hozzászólásomra és a reagálásokra:

  Nos azt sehol nem írtam le, hogy blicceltem. Annyira nem vagyok hülye mint KÁVÉNÁL. :) Azt írtam, hogy nem vettem jegyet. Azt nem írtam hogy utaztam vagy sem. Erről a dologról mindenki azt hisz amit akar. Főleg a templomban az első sorban. A másik dolog bármilyen hihetetlen alperesként is lehet pert nyerni. Akit perelnek az a két gyermekem akiken 1 Ft-ot sem tudnak behajtani mert gyerekek. Mire felnőnek és keresnek meg elévül. Ez mondjuk egy dolog és nem is ez a lényeg tök mindegy hogy 10,-Ft vagy 1000 Ft. Itt elvek, átverés és csalás van. Nagyon nagyon sokat nem tudják, hogy van viszonylatigazoló igazolás és sok embert meg is büntettek miatta. Miután én összetűztem a Volánnal érdekes módon a járaton szeptember hónapban kifüggesztették , hogy csak azzal együtt érvényes a bérlet. Én ezt nem tudtam a gyerekeim akik pedig vették a bérletet pláne nem tudták mert előtte évben költöztünk vidékre. A buszvezetők soha nem kérték. Soha 5 hónapon keresztül egyszer sem. Képviselni én fogom a gyermekeimet a bíróságon.
  Köszönöm a biztatást, végigviszem és a médiában is közzé teszem a per kimenetelét. Az pedig, hogy milyen írott szabályok vannak a jogtárba megint egy dolog. A szolgáltató köteles azt közzétenni megfelelő módon. Pláne köteles úgy, hogy egyébkét a buszvezetőnek a 90 %-os bérlet esetén minden esetben meg kell győződnie arról, hogy jogosan használta-e a bérletet az illető, mert a felszállásánál meg kell mutatni.
  Röviden ennyi a többiről később. Persze ha a Volán nem perel (bár akkor is ha perel) én perelek nem vagyoni és vagyoni kár okozása miatt. Van rá 100 rugóm, ennyit már megér nekem. A pénzt pedig ha nyerek, fel fogom ajánlani valami alapítványnak. (Bocs az esetleges elírásokért hibákért nem olvasom át újból)”
 • 38. habitus 2012. március 22. 14:12
  „Én is láttam amikor a kisebségiek felszálltak egy egész család de jegyet nem kezeltek meg nem is vettek, a soför nem mert szolni nekik, mert olyan társaság volt,volt mikor egy roma csajnak szolt a soför hogy a jegyét mutassa meg nem volt neki de ingyen akart utazni, addig nem indult el mig nem vett jegyet, még ő fenyegette meg a sofört”
 • 37. Mankapunka 2012. március 22. 13:04
  „Bo99

  Még a Rendőrség sem csinál semmit,amit emlegetsz a 33-asban,akkor egy alig joggal rendelkező mit tudna vele csinálni.
  Ajánlom a Rendőrséget is cseszegesd. Ja,hogy nekik sem mersz beszólni e miatt.”
 • 36. Mankapunka 2012. március 22. 13:03
  „Ir

  Nem jársz busszal gyakran,de mégis van igazolványod a Volántól,és bérleted néha,és jegyet is szoktál venni??? Zavaros.
  Te miért nem szólsz a buszon a sofőrnek,hogy láttál hátul 3 Indiánt felszállni,és még mondták is egymásnak,hogy jól kicseleztük a sofőrt. Te miért nem lépsz fel,mint fizető vendég???? Másikra tudsz mutogatni,te nem teszel semmit ellenük.
  Én nem utasszemmel ismerem a buszokat,hanem az út széléről.”
55 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei közigazgatás-tudományi verseny: győzött a Deák csapata

A 2011-2012. tanévben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal és a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom