Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Pörög a győri video guru - Plakátoktól az MTV-ig

Művészet - Videókat, vizuálokat gyárt, fotókat és dizájnokat készít. A világ egyik vezető zenei csatornája a (magyar) MTV és a Viva Tv is sugározza „We Gotta Groove" című klipjét. A dinamikus és pörgős montázsok a győri Mednyánszky René László nevét dicsérik.
A huszonegy éves kisfilmkészítő hat éve a műfaj szerelmese. Már középiskolában is kamera egészítette ki öltözködését, várva a zsibongó szüneteket, hogy valami történést rögzíthessen. A „médiapalánta" a győri Móra-iskola humán–média szakos diákjaként, 2006-tól a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen profiktól lesheti el a mozgóképgyártás minden csínját-bínját.

Folyamatosan bővíti gyűjteményét, ma több száz videoloopot – azaz ismétlődő kisvideót –, miniklipet, plakátot őriz laptopja vincseszterén. „Mindig azt szerettem csinálni, ami érdekelt. Most sincs ez másképp, a hobbim a munkám is egyben" – mesélte a Menzkie fantázianevet viselő VJ, azaz video-jockey.

Siker Sikztah videoklipje

René videoklipje, amit DJ Sikztah „We Gotta Groove" című számára készített, olyan jól sikerült, hogy az MTV PartyZone adása ezzel indította első magyarországi adását, s a klip három hét alatt a Viva Club Charton is a 10. helyre tornázta fel magát.– Régóta vágok zenére videót és minifilmet, korábban is készítettem hobbiból dinamikus videoloopokat. A vizuális és animációs előkészületek napi 5–6 órámba, több mint két hónap kőkemény munkámba kerültek. Párhuzamosan dolgoztunk Szabó Andris barátommal, aki közben a Beat Dis zenekar „Just Like" című számához készített animációt – szinte egyszerre nyomtuk le a végén az Enter billentyűt.

Ebben a klipben az álmomat – panelházak tetején mixelni, pajkos animációkat vegyíteni – mind megvalósítottam. A képi hangulatok és a poénos bevágások teszik színesebbé a zenét – mondta a fiatal vizuális montázskészítő.

A klipkészítés azonban csak egy szelete René kreatív munkájának: legalább ennyi energiát fektet audiovizuális kisfilmek, partivideók, plakátok, matricák és szórólapok készítésébe, amelyekkel egy kicsit másképpen fejezheti ki magát. Munkáját dicséri, hogy számos zenekarnak dolgozott már, többek között Zagarnak, az Anima Sound Systemnek, az angol A-Skillz és Adam Freelandnek, valamint Yonderboinak és Varga Zsuzsának is.

Nagy lehetőség, hogy végre van egy igényes magyar zenecsatornánk... Itt mindenki egyenlő eséllyel indulhat, amit érdemes kihasználni.
Velem és Andris barátommal sem történt semmi hókuszpókusz: elsétáltunk a zenei csatorna szerkesztőségébe, és leadtuk a klipünket... – emlékszik vissza.

Egy este képekben

A látvány önmagáért beszél, valami új elkezdése mindig izgalmas dolog: a kreatív videovetítés, azaz a VJ munkája pluszhangulatot nyújthat egy szórakozóhelyen. VJ Menzkie általában a fővárosban – de néha Győrben is, pl. Etiket-party – pezsdíti fel az éjszakát mozgékony, színes animációival.

– A zene ritmusára vetítem a különböző „partihelyeken" a több száz videoloopomat, tele izgalmas, színes vizuális effektekkel, általában projektorra, plazma- vagy LCD tévére. Van, amikor konkrét dalokra találok ki egy-egy úgynevezett vizuált, ilyenkor képi hangulatot alkotok, ami kiegészíti a zenéét. Érdekes dolog felépíteni egy estét képekben... – mesél munkájáról s egyben hobbijáról René, aki a break-beat irányzatot képviseli. Nincs ugyanis két egyforma „vetítő", VJ, különösen, mert ez a műfaj még nem túlságosan elterjedt hazánkban.

Az azonban biztos, hogy ha a fiatal győri tehetségen múlik, mind többen megismerik, hiszen ezzel képzeli el jövőjét is. „Szeretek három és fél percben egy történetet elmesélni" – vallja, sejtetve, hogy a számos modern kifejezési mód közül a videoklip marad Menzkie fő „profilja".

Olvasóink írták

 • 18. Comulus 2008. február 17. 20:54
  „Érdekes, mert én úgy tudom, hogy a művészetnek nincs meghatározása. Az a művészet, ami olyan visszajelzést kap, hogy az.
  Hogy kinek tetszik, meg kinek nem, az mindenkinek a magánügye.

  Tehát ami ennyire kreatív és ennyi embernek tetszik, az nagyon úgy tűnik, hogy művészet. Akár tetszik akár nem. Az pedig tény, hogy nagyon is kreatív, mert nem kis dolog összehozni egy ennyire pörgős, változatos klipet.”
 • 17. Hilda 2008. február 17. 19:20
  „Ha elolvastad volna rendesen a cikket,akkor láthatnád hogy nem "csak" az mtvn van nagy sikere hanem elég széles körben...aztán ha ez neked nulla akkor mutass jobbat a netes tudományoddal....”
 • 16. Joe 2008. február 16. 16:33
  „Én a net-hez értek, meg hogy ott mi mit jelent. Nagy siker az MTV-n mint muveszet az nullát jelent.”
 • 15. Retsum 2008. február 16. 14:48
  „amerikai és? ez itt Európa b++! meg, ha amerikai vagy menj hamburgert enni meg sört vedelni a tv elé azt nézz talk showt. Ide meg ne írogass baromságokat. Etetni ezzel a népet? Ebbe mi az etetés yenki? Ez másfél hónap munkája ez a klipp. Tényleg leírhatnád mihez értesz...
  Megalapozatlan kritika tudománya? Vizuális hozzánemértés?”
 • 14. Hilda 2008. február 16. 14:09
  „Nembirod felfogni h nem etetni akarják ezzel a népet,hanem vannak olyan emberek bazmeg akiknek ez tetszik és erre kiváncsiak,és örülnek ha egyre több hasonlo müfaju zenék és klippek jönnek ki?!ennyire azért nem lehetsz ostoba...azt meg hogy honnan származol,azt szerintem mindenki leszarja....jha és kiváncsi lennék hozzá hogy te mihez értessz,mert valamihez biztos ha ekkora pofád van....ha nem érdekel akkor nem kell ide irogatni,tényleg menj és keress magadnak valami jobb szorkozást..”
 • 13. Joe 2008. február 16. 10:07
  „A baj az ott van hogy én hamar felismerem mivel lehet etetni a népet.”
 • 12. Comulus 2008. február 15. 22:26
  „Joe, eddig csak az derült ki, hogy mihez nem értesz! :D
  Amerikát meg dugd fel a seggedbe...”
 • 11. Joe 2008. február 15. 19:59
  „Amihez én értek itt ahhoz kevesen értenek. Kattints ide és szopd az ujjad, uj muvészet ! Ez egy amcsinak már ismeros.”
 • 10. peruid 2008. február 15. 18:33
  „már ne is haragudj de ha igy vagy ezzel a dologgal akkor mi a faszt keresel egy ilyen cikk végén található hozzászolásainál bazmeg!?
  irogass a mávsztrájk a jelen politikai hejzetekről szólo cikkekhez ne ide..azokhoz biztos hozzátudsz szolni, én sem erőltetem olyat amihez nincs közöm és nem értem..”
 • 9. Joe 2008. február 15. 01:59
  „Én normálisnak tartom magam és nem értékelem ezt a fajta muvészetet. Egyszeruen nemvagyok rá kiváncsi.”
 • 8. maddox 2008. február 14. 23:15
  „Kiváncsi lennék arra Joe hogy te eddig mit tettél le az asztalra!Mert amit ez a srác csinál az nem akármi!
  Szerintem inkább büszkének kéne lenni arra hogy vannak ilyen fiatalok manapság akik világ szinten is megállják a helyüket és nem fikázni kéne ilyen béna begyöpösödött tufa dumával hanem támogatni a mai tehetséges fiatalokat!Ennyit akartam mondani!Ha meg nincs jobb dolgod akkor keress egy porno oldalt azt huzkodd a kukacodról a bört az neked is jó és te sem izetlenkedsz itt!
  :)”
 • 7. Retsum 2008. február 14. 16:38
  „Úgylátszik van itt olyan aki semmit nem ért a vizuális művészethez és aki René barátom igényes, kreatív cuccaira azt mondja hogy amcsi majmolás. Mindig van visszahúzó ember. Vizuálról meg annyit hogy fogalmad sincs mennyi munka van vele, ja igen és ez művészet. Tartalmaz kompozíciót, színeket, alakokat, térbeli elrendezést, stb. A modern, igényes partynak része a vizuál. És legyünk büszkék erre a győri tagra.”
 • 6. Joe 2008. február 14. 14:35
  „Biztos vagyok benne hogy az embereket annyira érdekli ez Mo.-n, mint az MTV az USA-ban. Nem kiváncsiak erre a fajta muvészetre, ha ezt egyáltalán igy lehet nevezni. Egy bolond viszont százat csináll.”
 • 5. tikky40 2008. február 14. 13:15
  „Joe, ja ok, bocsánat, hogy azt feltételeztem, hogy reklám alatt reklámot értesz. Egyszerűbb lett volna, ha csak azt írod, fuck. Ti úgyis azzal fejeztek ki mindent, tapasztalt amcsik.”
 • 4. Joe 2008. február 14. 13:00
  „Hogy mi mi azt ha valaki tudja itt az én vagyok, egy tapasztalt amcsi. Az USA 20 évvel megelozte a világot a net-n. Itt hulyeség nyomásrol van szó.”
 • 3. tikky40 2008. február 14. 12:32
  „Joe, nem tudom feltűnt-e, de ez egy videóklipp és nem reklám. Az megint más, hogy a VJ-zés megjelenése Magyarországon egyáltalán nem a hülyeség majmolása. Míg egy élő koncerten el nézegeti az ember a banda tagjait, ahogy játszanak, sőt, általában azért megy oda, de egy olyan bulin, ahol egy DJ zenél mondjuk 2-3-4 óráig, és mást sem csinál, csak a bakeliteket (vagy cd-ket) rakosgatja, esetleg a laptopját buherálja, már annyira nem köti le egy idő után az átlagos partyarcot. Arról nem is beszélve, hogy a vizuális effektusok mennyit tudnak hozzáadni az élményhez, hiszen a szemünk a legnagyobb mértékben használt érzékszervünk. A videóklippek sem véletlen olyan nagy sikerűek, ha még neked reklámnak tűnnek is. Itt amúgysem kötelező megnézni, nem úgy mint a TV-ben. Ha nem tetszik, ne nézd (én is ezt teszem :P).”
 • 2. Tom 2008. február 14. 12:17
  „Szerintem semmi baj nincs ezzel, SŐT! Ki segítse a győri fiatalokat, ha nem egy győri média/újság? Szerintem inkább éppen ez lenne a követendő példa, hogy ha van egy (jelen esetben mindjárt kettő) fiatal tehetség, azt előbb helyben kell "elindítani", akár ilyen cikkek segítségével is! Természetesen egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: ezek után ha valaki(k) megkeresik a szerkesztőséget, nem szabad elzavarni, mert akkor már lehet mondani azt, hogy X vagy Y-t csak azért "nyomják", mert valakinek a valakije... Respect! :)”
 • 1. Joe 2008. február 14. 10:42
  „Igen látom hogy sajnos a hulyeségeket majmolják Mo.-n. Ezek foleg reklámok hirdetéseknek. Igy van ez a video-val is, kattints ide és nézd a reklámot vagy szopd az ujjadat a Kisalfoldon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 19-es úton: Győrszentiván felé terelik a forgalmat

Baleset történt a kora reggeli órákban Győrnél a 19-es úton, a helyszínelés miatt Győrszentiván felé… Tovább olvasom