Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Plusz százötvenmillió panelokra

A győri képviselő-testület 150 millió forinttal megfejelte a panelházak felújítására szánt pénzt legutóbbi ülésén.
A győri képviselő-testület legutóbbi ülésén 150 millió forinttal megfejelte a panelházak felújítására szánt önkormányzati pénzt. Az igények jelenleg elérik a 280 millió forintot.

A közgyűlés idén május 27-én fogadta el az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának támogatásáról szóló helyi rendeletet és a mellékletét képező pályázati hirdetményt. A beérkezett pályázatok támogatására 150 millió forint előzetes kötelezettségvállalást tett. A július 31-i beadási határidőig összesen 34 társasház, illetve lakásszövetkezet nyújtott be pályázatot, amely 1479 lakást érint – tájékoztatta a Kisalföldet Kun András alpolgármester, aki az egész témát viszi a városházán.

A politikus hozzátette: 2005-től csupán nyílászárócserére nem lehet pályázni, csak úgy, hogy mellette egyéb felújítási, szigetelési munkálatot is vállal a pályázó. A beérkezett pályázatok nagy része a nyílászárókkal nem tagolt, végfali homlokzatok szigetelésére is kér támogatást, de akadt a gépészeti és a villamos hálózat felújítását felvállaló pályázó is. Ezeken kívül tető-, valamint pinceszint-szigetelési munkák jelentek meg a beadott anyagokban.

A lakásügyi bizottság szeptemberben már döntött 20 kérelem támogatásáról, amely 817 lakást érint. A már elbírált pályázatok önkormányzati támogatása közel 140 millió forintot tesz ki. Kun András hangsúlyozta: a közgyűlés szeptember 15-i ülésén döntött arról, hogy a pályázatok befogadási határidejét a központi pályázathoz igazítja, így a központi pályázat beadási határideje előtt hatvan napig (azaz október 31-ig) lehet benyújtani azokat. A még el nem bírált pályázatok önkormányzati támogatására további 150 millió forintos – azaz összesen 300 milliós – előzetes kötelezettséget vállalt a közgyűlés. A beérkezett és a várható pályázatok forrásigénye várhatóan ki is meríti ezt az előirányzatot, miután az igények jelenleg elérik a 280 millió forintot.

Panelépületek energiatakarékossági felújításán tavaly 37 pályázó nyert Győrben, ami összesen 1416 lakást jelentett. A döntő többség nyílászárócserére nyert el pénzt, de néhányan tető- és homlokzatszigetelést is vállaltak. A beruházások összértéke 714 millió 579 ezer forintot tett ki, amiből az önkormányzati támogatás megközelítette a 240 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lüktető Városrétet terveznek

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Engel Group, a győri polgármesteri hivatal és a Rába rt. támogatásával kiírt pályázat sikeresen zárult: a bírálóbizottság a Városrét elnevezést találta a legjobbnak a Mosoni-Duna partján, a Belváros szomszédságában a Rába-gyár volt Budai úti telepének helyén felépülő új városnegyed nevének. Az Engel Group már elkészítette az első látványterveket. Tovább olvasom