Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Pfilf Éva kiállítása

A lényeg az, amit hozzáteszünk ehhez a csodához, melyet világnak nevezünk.

Pfilf Éva magáról:

"Hogy honnan jövünk? Mik vagyunk?

Az nem lényeges. A lényeg az, amit hozzáteszünk ehhez a csodához, melyet világnak nevezünk.

Majd harminc évig építész szerkesztőként városunk, megyénk legszebb műemlékeit rekonstruáltam, de festettem gyermekkorom óta, mert festenem kellett – ha a tudást és az időt lopnom is kellett hozzá. Alexovics László vezetésével a rajz és szobrászat alapjait, majd Borsa Antal neves templomfestő, szobrász, belsőépítész műtermében sajátítottam el mesterségemet. Nála tanultam restaurálni, aranyozni is.
1975-ben egy Leonardo másolatommal elnyertem a firenzei Szépművészeti Akadémia ösztöndíját. Bár tanulmányaimat útlevél hiányában nem folytathattam, alkotó tevékenységemre mély hatást gyakorolt az itáliai reneszánsz művészet a legvadabb avantgard idején is.
Nehéz utat választottam. Önmagam akartam lenni, divatos irányzatoktól, politikától, pénztől függetlenül. Készítettem és restauráltam szobrokat, faliképeket. Pl. a ménfői templom Borsa-képeit, keresztútját.

Pfilf Éva kiállítása - Fotó: Szük Ödön


Aranyoztam, restauráltam a győri székesegyházban. Én restauráltam a csanaki templom betlehemi szobrocskáit is. Bronz domborművű keresztutam díszíti az ugodi kálváriát. Szobrokat, domborműveket készítettem Zala megyébe, Milejszegre, Bödére és sok-sok szelíd Madonnát.

Fő munkámnak tekintem a dőri rk. templom szentélyét, melyet régi fotók alapján restauráltam, visszafestettem oltárát. A szentély falára festettem egy 20 m2-es freskót, az Apokalipszist.

Festettem távoli tájakon és immár az otthonommá vált baráti műtermemben sok száz képet. Ezek a képek azonban mindig belső indíttatásból jöttek létre.

Itt, a 228 éves győrújbaráti tanyámon vagyok otthon. Nap, mint nap találkozhatok a természettel, eggyé válok vele. Egyetlen bogárban, virágban, hópehelyben teremtőnk végtelen szeretetét, jóságát látom. Csak nyitott szívvel látnunk kéne azt kusza, zavarodott értékrendű világunkban.

Én csupán szerény eszközeimmel megpróbáltam közvetíteni üzenetét. Ha csak egy kis örömöt szereztem, nem dolgoztam hiába."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kismegyer: templom épül közös akaratból

Állnak a falak, tető fedi már a kismegyeri ˝Isteni irgalmasság˝ templomát. Bartók Ferenc bencés… Tovább olvasom