Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Perre készülnek a fogyasztóvédők

Kevesebbet költünk, kevesebb lesz a fogyasztói gond – gondolhattuk volna, de a békéltető testületnél emelkedett a panaszok száma.

Az olcsó ajánlatokra többen ráfizettek, ezért a sokakat érintő károk ügyében a civil fogyasztóvédők perre mennek.

A márciusi fogyasztóvédelmi hetek nyílt napjain (is) több panasz a termékbemutatós árusításokra vonatkozott. Az egyik szerint az ausztriai kirándulás helyett még itthon beszélték rá a vevőt 300 ezer forintos gőztisztító megvásárlására. Ki is fizetett 10 ezer forint előleget. Másnap meggondolta magát, elállt a szerződéstől, amit 8 munkanapon belül üzleten kívüli kereskedés esetében megtehet. De foglalóját nem akarják visszaadni és 3 ezer forint adminisztrációs költséget is követelnek tőle. A vállalkozás feltételei így nem a jogszabályoknak megfelelők, vissza kell kapnia a vevőnek az előleget és nem kérhetnek tőle ügyintézési díjat sem. Horváth László, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei elnöke elmondta: mivel sok a hasonló eset, a károsultak érdekében perre készülnek.

Arra várnak, hogy a parlamentben jóváhagyott csoportos kereset lehetőségét az államfő is aláírja. Nem mindegy ugyanis, hogy ilyen formában perelnek vagy közérdekű keresetet kezdeményeznek. Utóbbinál ha nyernek, a jogszabályellenes gyakorlatot kénytelen a cég megváltoztatni, de ettől még nem kapják vissza pénzüket az egyes károsultak. Külön-külön kellene önállóan pert indítaniuk, de ebbe kevesen kezdenek bele pár ezer forint miatt. A csoportos pernél ezt a civil szervezet teheti meg a fogyasztók helyett és siker esetén minden fogyasztónak visszajár a pénz. Csoportos perindítást követően, a szakember állítása szerint, általában már a benyújtás után megegyezést ajánl a cég.


Csalódást okozó olcsóság

A megyei fogyasztóvédelmi békéltető testület tavaly 316 ügyet tárgyalt, idén eddig már 90-et. Ha ilyen ütemben érkeznek továbbra is a panaszok, ebben az évben 20 százalékos növekedést érhet el az esetszám. Azon cégek nevét, amelyek nem működnek együtt eljárásukkal, nem teljesítik határozatukat, megjelentetik honlapjukon: www.tudatosfogyaszto.hu. A nyilvánosság erejét úgy akarják növelni, hogy napilapok hirdetéseiben szerepeltetik a feketelistát. A vevőknek pedig azt tanácsolja Horváth László: legyen gyanús, ami nagyon olcsónak, kedvezőnek tűnik, főleg utazásoknál, mert sok az ilyen út okozta csalódás.

 

Olvasóink írták

  • 1. enzof 2010. március 18. 20:03
    „:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filharmonikusok: Kocsis Zoltán dirigál

Schiff András, Miklósa Erika után újabb hazai világsztár lép fel a Richter Terem színpadán. Tovább olvasom