Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Parkolóház épül az egyetemnél

Győr - A Széchenyi István Egyetem parkolóépület terveinek elkészítésére írt ki a közelmúltban pályázatot. A győztes terv megszületett, az építés várhatóan az idén megkezdődik. A több száz helyes, többemeletes parkolót korlátozott számban külsősök is használhatják.
Ismert tény, hogy a győri önkormányzat Révfalut és Szigetet összekötő új (Mosoni-Duna) híd megépítését tervezi a Széchenyi-egyetem szomszédságában, részben érintve a campushoz tartozó ingatlant is. Már most számolni lehet azzal, hogy az új híd megépítése miatt lényegesen megnő a közúti forgalom: az egyetem éppen ezért parkolóház megépítését szorgalmazta, de további zöldterületek igénybevétele nélkül – tájékoztatott Lipi László, az egyetem főmérnöke.

A campus meghívásos pályázaton kívánta kijelölni azt a tervet, amely alapján megépítik a parkolóházat. A beérkezett három munka mindegyike megfelelt a kiírás feltételeinek, végül az alábbi szempontok alapján minősítették a pályaműveket: a parkolóház formája illeszkedjen a meglévő környező épületekhez, hatékony legyen az üzemeltetése; tartsa meg a meglévő épületek értékeit, egészítse ki azokat új elemekkel és legyen lehetőség a továbbépítésre. Szempont volt továbbá a jármű- és gyalogosforgalom felületeinek szakszerű kialakítása, az akadálymentes közlekedés biztosítása és a komplex megoldás bemutatása.


Az egyetem által felkért szakmai bírálók előnyösebb megoldásként értékelték – a hatékonyság szempontjából – azokat a pályaműveket, amelyek parkolólemezt (nyitott parkolóépületet) terveztek és nem „klasszikus" parkolóházat.

Díjazták azokat az elképzeléseket is, amelyek nem takarnak le sokat a meglévő épületekből, illetve amelyek több zöldfelület megőrzésére törekednek.

Nagyon fontos szempont volt végül a Mosoni-Duna töltésének, partjának, az új híd rálátást biztosító magasságának és az egyetem meglévő épü-
letegyüttesének harmonikus együttélése.

A bírálók elfogadták, hogy a parkolókat két helyen alakítsák ki, az előbb említett szempontok miatt. A parkolóépület ugyanis így illeszkedik a legjobban a meglévő szárnyhoz (ezt a látványképet láthatják az oldalon), s a meglévő Duna-kapcsolat pedig egy másik parkolóval őrizhető meg leginkább.

 Az egyetem elképzelései szerint nagy részét az oktatók és a hallgatók használhatják speciális beléptetőkártyával, csippel; korlátozott számban viszont külsősök is, akiknek fizetni kell a parkolásért.
Az egyetem elképzelései szerint nagy részét az oktatók és a hallgatók használhatják speciális beléptetőkártyával, csippel; korlátozott számban viszont külsősök is, akiknek fizetni kell a parkolásért.

Az értékelés szerint az első díjas dr. Bodrossy Attila építészmérnök pályázata lett, a második díjat Tutervai Mátyás építészmérnök pályázata kapta. Az építés a szükséges engedélyek beszerzése, a közbeszerzési eljárás után az év második felében indulhat el, ha minden az ütemterv szerint alakul. A kiviteli tervek elkészülte előtt nincs még pontos számadat arról, hány parkolóhelyet alakítanak ki, nagyjából persze már sejthető: több száz autó fér majd el a szinteken.

Az egyetem elképzelései szerint nagy részét az oktatók és a hallgatók használhatják – speciális beléptetőkártyával vagy csippel; korlátozott számban viszont külsősök is, akiknek fizetni kell a parkolásért.

A bírálók elfogadták, hogy a parkolókat két helyen alakítsák ki: a parkolóépület így illeszkedik a legjobban a meglévő szárnyhoz a nyertes terv szerint. 

Olvasóink írták

 • 4. omm 2009. március 11. 22:23
  „"egyetem meglévő épületegyüttesének harmonikus együttélése."

  már ha a <<meglévő baromi ronda>> lehet harmonikusan együttélő :S”
 • 3. tixx 2009. március 11. 16:18
  „A mostani parkóló nagy részén új könyvtárat építenek, meg egy jókora részt a szigetet révfaluval összekötő új híd folytatása fog elvenni.-így szinte parkolóhely nélkül marad az egyetem- Elegendő méretű, hagyományos parkoló kialakítására nem maradt hely a környéken...”
 • 2. zsukov 2009. március 11. 10:39
  „Teljesen felesleges de ha kell ennek a a csodás a sok pesti ejtőernyössel felduzzasztott technikumnak megkapják.”
 • 1. Poltergeist 2009. március 11. 09:32
  „Indula mutyi BT ugyan minek kell oda parkolóház???Azért ,hogy fizessenek érte!!!Több országban kezdik eltörölni a parkoló dijjakat legalább is az útak mentén mivel az TÖRVÉNY ELLENES ezt is csak nálunk csinálják had szipolyozzák a népet.Okossak vagytok gratulálok úgy látszik van itt pénz dögivel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segély és szociális juttatások helyett munkát szeretnének

Győr - A gazdasági válság következményei, a kisebbségi önkormányzat gazdálkodása és több ikrényi… Tovább olvasom