Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Pápay Gusztáv: Szuperzsaru az USA-ból

Port Jervis (USA) - Pápay Ágoston, vagy inkább Guszti Kisbéren született, Komárom megyében. Meglehetősen hányatott körülmények közül érkezett Amerikába, 1963-ban, tizenhárom évesen, ötvenhatos édesapjához. Interjú a magánnyomozóval.

Nagyon egyedül lehetett: a magyaron kívül ismerte még kicsit a német nyelvet. Istenigazából mégsem volt egyedül: vele volt a terve. Ugyanis már ötévesen figyelgette az utcai rendőröket. Tudta, ha felnő, rendőr lesz.

Megérkezése után hét évvel leérettségizett, és beiratkozott a bűnügyi college-be. Közben taxizott, ebből tartotta el magát. 1973-ban járőr lett egy nyilvános parkban, majd letette a rendőresküt, és ismét tanulni ment, de immár álmai megvalósításához közelebb érve, a rendőr akadémiára. Első igazi beosztását ezután kapta, méghozzá New York város leghírhedtebb negyedeiben: Harlemben, Queensben és Bronxban teljesített egyenruhás szolgálatot. Főleg egyedül, gyalog, kis robogóval és kocsin járta a város legveszélyesebb helyeit. Szerencséje volt: nem lőtték le, nem szúrták le, nem ütötték agyon. 1980-ban, kiváló munkájáért, nyomozói munkakörbe helyezték a személyzeti osztályra, ahol háttérnyomozásokat végzett. Négy év múlva előléptették aranyjelvényes nyomozónak. Tagja lett a rendőrség belső rendvédelmi szervének. 1994-ben, húszéves szolgálat után, nyugdíjba ment, letette a magánnyomozói vizsgát. Annak rendje-módja szerint megkapta az engedélyét és Port Jervis városban Inter-Pro Investigations névvel detektívirodát nyitott.

Tudta, ha felnő, rendőr lesz.
Tudta, ha felnő, rendőr lesz.


(Ennyit a ma még Papay Augustine személyével kapcsolatos kétkedőknek, mert ugye ezt a leírást és kronológiát nagyjából a kiváló magándetektív honlapján is megtalálhatjuk.)

S akkor néhány kérdés még a magánnyomozónak, aki elnézést kér a késésért, de hiába: sok munkájával lemaradt, ugyanis egy-egy fontos ügy minden esetben hátrébb sorolja a többit. Ez történt Natali esetében is. A diáklány eltűnése és keresése mindennél fontosabbnak bizonyult. Pápay Gusztáv kimérten, ám (mint mindig) roppant udvariasan válaszolt kérdéseinkre.

- Mikortól dolgozik ezen a területen?

- 1973-ban lettem rendőr New York városban a lakótelepi osztályon, s rá 11 évre léptettek elő mint nyomozó. Másodfokú idős nyomozó lehettem '90-től, s húsz évnyi szolgálat után, 1994. januárban mentem nyugdíjba a rendőrségtől.Robert de Niro mindig is az egyik kedvenc színészem volt, nagyon meghatott, hogy a Coplandben az én jellememet alakította. Csúnya munka volt számomra a rendőrségi korrupció nyomozása a 30-as rendőrőrsön - erről szól a film. Sok rendőr annyira utált, hogy a lőtéren ráírták a nevem egy céltáblára, és utána szétlőtték. Jobban utáltak, mint egy bűnözőt. Később, amikor a bűnügyi nyomozókhoz kerültem, mindig attól féltem, hogy egy másik rendőr hátba lő szolgálat közben. Akkoriban mindig golyóálló mellényt viseltem az ingem alatt.

- Milyen sikerek, kudarcok kísérték?

- Általában elmondhatom, sok ember életében játszottam szerepet. Ők sohasem felednek el engem, és én sem felejtem el őket. Ugyanakkor sok embert láttam fiatalon meghalni, akiknek joguk volt élni, de valaki elvette tőlük az Isten adta életet. Ezért, mint Isten szolgájának, nekem bíróság elé kell állítanom a bűnözőt, a tizedik parancsolat alapján.

Jelenleg főként bűnügyi nyomozások, gyilkossági ügyek, csalások, kihágások, eltűnt személyek keresése, hagyatéki ügyek intézése, magyar vonatkozású ügyek foglalkoztatnak, ezzel keresem a kenyerem. Vannak napjaim, amikor reggeltől- estig dolgozom. Az otthoni irodámban, vagy pedig New York városba kell bemennem, figyelni valakit. A legtöbb időt adatbank kutatással töltöm, a laptop mellett. Van olyan napom, hogy délelőtt 11-kor kelek, s délután négykor még mindig pizsamában vagyok, a számítógép mellett. Nem hajtok nagyon, csak mikor muszáj. Szeretek a feleségemmel a tóparton, lakókocsiban élni, vízisízni, úszni, a tengerparton bandukolni, szeretem a szerencsejátékot, az éjszakázást, a változatos életet, a két-háromnapos kiruccanásokat. Februárban három hetet töltöttünk a Bahama szigeten és Floridában. De mindig nálam van a laptop és a rádiótelefon: sose lehet tudni, mikor ugrik be egy izgalmas, vagy jól fizető ügy. Ezért hirdetem úgy, hogy huszonnégy órából huszonnégyet dolgozom. Mondjak egy példát: tegnap hajnali négykor egy fiatal nő küldött egy e-mailt, hogy egy bárban megismerkedett egy férfivel, aki nagyon megtetszett neki, de nem tudta a családnevét és elvesztette a telefonszámát. Megkért, hogy szerezzem meg neki. Öt perc múlva nagyot nézett, amikor megmondtam neki a számot. Persze sokkal komolyabb megrendeléseim is vannak.
- Miért pont ezt választotta?

- Egy nyomozónak jó emberismerőnek kell lennie. Ha valaki kézfogáskor és beszélgetés közben nem mer a szemembe nézni, én abban az emberben nem bízom. A barátaimat a kollegák közül választom, civilbarátaimat egy kézen meg tudnám számolni. A bizalmat ki kell érdemelni, az igazsággal. Az igazság szabaddá tesz. Ezt a szólást különben bűnözők vallatása közben szoktuk használni. Sokszor nagy sikerünk volt vele, máskor pedig a vallatott személy elküldött a k. anyámba.

(Talán nem sértődik meg, de az 52 éves férfi detektívnek nemigen mutat. Csöppet sem hasonlít a filmszínészekre. Pedig volt már filmhős: a Coplandben Robert de Niro játszotta az ő szerepét. Pontosabban: alakította Gusztit (amerikai módra szereti csak a keresztnevét használni). Más filmek is merítettek a nyomozásaiból, egyéniségéből. Cikket pedig mázsaszámra írtak róla.)

- Nati megkeresésének ügyét miért vállalta?

- Mint eltűnt személy ügy, minden hasonlóval foglalkozom, és természetesen Natalia egy "különleges ügynek" számított, mert magyar, aki nem messze lakott a szülőfalumtól.

- Egy-egy ilyen ügyben emberként hogyan tartja a családban a lelket?

- Próbálom a szülőket buzdítani szavaimmal, hogy "minden rendben lesz, meg fogom találni a gyermeket."

- Sikerült-e ez a Tímár családnál?

- Talán először volt egy kis kételkedésük, de szerintem mindig is megbíztak bennem, hogy minden erőmet beleteszem az ügybe és mindent elkövetek, hogy Natália előkerüljön.Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. fortuna54 2008. október 16. 19:27
  „Toni. Soraidat olvasva azt hittem ott szulettel.”
 • 26. cserok 2008. október 16. 18:00
  „sdasdsad

  ...meg Magyarul is! Koszi a tapsot.

  Hajra Szentivan!”
 • 25. Toni 2008. október 16. 13:38
  „Hmm..,Gusztit 7 év-el megelöztem az USA-ban. Ebben az ügyben a lényeg az volt hogy Guszti tudott Magyarul. Amcsi zsarunak nemcsak hogy a pénzel de a nyelvel is problémája lett volna.”
 • 24. fortuna54 2008. október 16. 12:37
  „Toni,miota elsz amerikaban?”
 • 23. Toni 2008. október 15. 17:57
  „Jónapot kivánok !

  Az hogy minden jól sikerült az pontosan csupán neki köszönhet?. Itt Amiban bizony úgy lett volna mint ahogy azt ? megjósolta. Fél év mulva Natália halott lett volna ha ? nem jár közben. Nem volt ez egy olyan ügy amivel itteni zsaru foglalkozott volna. Nem volt bent pénz.

  Life is hard, but it´s harder if you´re stupid.”
 • 22. sdasadsad 2008. október 15. 17:55
  „jééé cserok tud angolul, tapsoljuk meg, tapstapstaps”
 • 21. Tiberius 2008. október 15. 16:52
  „Kedves Nooormális?, Harcsás Judit legalább merte vállalni a nevét.”
 • 20. HKUSP 2008. október 15. 16:05
  „Ugyan már mit istenitik ezzel az üggyel kapcsolatban ezt az embert.A keresett személy előkerülése nem az ő nyomozati munkájának volt köszönhető.Lehet hogy más ügyben az álltala végrehajtott nyomozásnak volt köszönhető az eredmény de itt NEM!!! Csak ingyenreklám vagy a Kisalföldnél édekeltsége van hogy ennyire sztárolják Guszti bácsit:)) Röhej!!!”
 • 19. tenor 2008. október 15. 15:54
  „Tényleg vicc!

  Egyébként már no comment. Annyira szánalmas.”
 • 18. cserok 2008. október 15. 15:24
  „What Guszti was able to do is not unusual - most detectives with 20 years experience could have done the same. The major difference is that, and this is what makes it interesting, he has a "Magyar" connection. And even closer - a Kisber connection. Besides Guszti´s competence, luck had a lot to do with this outcome. I hope this "Natali Affair" does not harm Rotary´s valuable exchange programs.

  Hajra Szentivan!”
 • 17. sdasdasad 2008. október 15. 14:21
  „had legyen már egy kis sikerélménye szegény Juditnak, Hajrá Judit, jó a cikk.”
 • 16. odon 2008. október 15. 14:01
  „Nahat,micsoda hires zsaru ez a guszti.Egesz amerika ismeri a ne-
  vet,es miken ment keresztul.Szinte latom amind kapkodja a fejet,
  mikor zsaru tarsai celba veszik.Milyen hamar ottvan,ha hivja a
  kereset szemely. Ez aztan a stori. Mas komojabb dolog nem is tor-
  tenik e foldon?”
 • 15. Toni 2008. október 15. 12:33
  „Guszti ezekszerint 58 éves. Nyugdija 20 év szolgálat után az fizetésének csak fele. Tehát nyivánvaló hogy mellete dolgozik, mig teljes állami nyugdijat nem kap. Ez lessz mikor eléri a 66 évet. Állami nyugdija lessz $1,800. Emellé még kapja kb. fele keresetét ami ezt simán megduplázza. Szóval kb. 10 szerese azátlag Mo. nyugdijnak.
  Guszti betalált Amerikában.”
 • 14. ooojesz 2008. október 15. 12:27
  „"beiratkozott a bűnügyi college-be"
  oke hogy par napja megjelent a do you speak english? cimu cikk, de mi lenne ha egy magyar ujsagiro tudna magyarul is irni?”
 • 13. Temegén 2008. október 15. 11:21
  „Szerintem a kommentelők java részének (99%)nyomozónak, újságírónak, kritikusnak kellene lennie.

  Legalább azon gondolkodjunk el, hogy hány emberen segítettünk, problémáját, gondját-baját oldottuk meg mi magunk, vagy a Harcsás J. vagy Pápay Guszti...”
 • 12. vda 2008. október 15. 11:04
  „Már rég minden más lapnál nyilvánvaló volt, hogy egy magyar származású úrról van szó, amikor a Kisalföld még mindig Augustine Papay-ként emlegette. Azért sikerült időben lereagálni a dolgot...”
 • 11. Toni 2008. október 15. 10:32
  „Miért menne nyugdijban az aki élvezi a mukáját és jól keres. Ötvenhatos apjának kellet diszidálni és nem neki. Nem ezért vagy azért de sokminden nekik köszönhet?.

  Natali megtalálása szerintem nem volt komplikált. Komplikáció volt hogy a néger Brooklynban letette a kagylót.

  Ilyenkor visszalehet hivni egy másik számon és hangot váltani, például n?ire. Csodálkozom hogy Guszti ezt a trükköt nem ismerte.”
 • 10. Kabóca 2008. október 15. 10:10
  „Az érdekel még, hogy 1963-ban, 13 évesen hogyan tudott disszidálni?”
 • 9. Nooormális? 2008. október 15. 10:09
  „Kedves Harcsás Judit!

  Talán ideje lenne elgondolkozni a nyugdíjbavonuláson, esetleg a pályamódosításon...
  Nagyon szomorú ha csak ennyi telik.”
 • 8. sadasdsda 2008. október 15. 10:02
  „asszem nincs is mit hozzászólnom :DD elmondtátok a véleményem, már előjöttek guszti gyerekori fotói is :DDD öcsém ez az ujság...beszarok”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokaknak taktika a táppénz

Győr-Moson-Sopron - Évente akár 30–40 millió forintos kárt is okozhatnak munkaadójuknak azok a… Tovább olvasom