Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Őzzel ütközött hajnalban a sztrádán

Autópályán ütött el őzet a börcsi pihenőhelynél máriakálnoki olvasónk. Az autópálya-kezelő szerint őket nem terheli felelősség, mert a védőkerítés mindenhol sértetlen volt. A vadak jellemzően csomóponti ágakon sétálnak fel a sztrádára.

"Még áprilisban az M1-es autópályán közlekedtünk Budapest felé: a repülőtérre tartottunk, amikor hajnali fél négy után Lébény és a börcsi pihenő között 110 kilométeres sebességnél őz ugrott elénk" – kezdte a máriakálnoki Sz. Éva. "Hirtelen azt sem tudtuk, mi történt, az autó bal eleje találkozott az állattal, amely aztán továbbfutott. Nem gondoltuk, hogy nagy kárunk lenne, ám amikor megálltunk, láttuk, hogy eléggé összetörte az autónkat.

Rendőri intézkedést kértünk: a szüleink segítségével jutottunk végül Budapestre. Kiderült, hogy 150 ezres kárunk van: felvettük a kapcsolatot az autópálya kezelőjével és az illetékes vadásztársasággal is.

Mindenhol azt mondták, nem rájuk tartozik az ügy. Azért vásárolok matricát, hogy biztonságban közlekedhessek, s ne legyek kitéve a vadveszélynek: most mégis összetört az autóm."

Összetört autó: Az M1-es autópályán a börcsi pihenő közelében ütközött egy őzzel máriakálnoki olvasónk.
Összetört autó: Az M1-es autópályán a börcsi pihenő közelében ütközött egy őzzel máriakálnoki olvasónk.

Csohány Domitilla, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezető szakértője szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az autópályára bejutó állatok számát.

"Ez azonban sajnos – a műszaki előírások maximális betartása és az óvintézkedések ellenére – nem zárható ki teljes mértékben: a fel- és lehajtóknál értelemszerűen nem lehet hermetikusan lezárni az utat.

Az autópálya-kezelő a vadelütéses balesetek során kizárólag kötelezettségének megszegése esetén tartozik felelősséggel: például, ha amiatt jut a vad az autópályára, mert a kezelő nem teljesítette a védőkerítéssel kapcsolatos feladatait.

Az ÁAK Zrt. útellenőrei a forgalombiztonság megteremtése érdekében naponta két alkalommal bejárják a pályák teljes hosszát, s a védőkerítést is ellenőrzik."

"Az M1 autópálya érintett szakaszán a védőkerítésen nem volt károsodás. A vad valószínűleg a Lébény–Mecsér csomóponton jutott fel a pályára, mivel a csomóponti ágaknál nem kell, és műszakilag nem is lehetséges védőhálót elhelyezni.

A bekövetkezett káreseményért tehát az ÁAK Zrt. nem tartozik felelősséggel. Az irányadó jogszabályi rendelkezések és az annak mentén kialakult bírói gyakorlat alapján ilyen esetekben az ütközésből eredő károkért az illetékes vadászatra jogosult tartozik felelősséggel.

Az úthasználati jogosultság (e-matrica) díja nem tartalmaz az autópályán bekövetkező káreseményekre vonatkozó biztosítási díjat.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a gépjárművezetők és a vadon élő állatok védelme érdekében 2009-ben indított kutatási programot: ennek során kiderült, hogy a vadak jellemzően nem a védőkerítésen áttörve jutnak a pályára, hanem a csomóponti ágakon sétálnak fel és a pályáról – a védőkerítés miatt – már nehezen jutnak ki, csapdába esnek".

Olvasóink írták

 • 4. 01010 2012. június 21. 13:47
  „"az autó bal eleje találkozott az állattal, amely aztán továbbfutott."

  Azaz "otthon" karamboloztak és a kárt máshol mással próbálták behajtani...
  ilyen ütközés után elmenni nem tud a megsérült vad!!!”
 • 3. Csiripiszli 2012. június 08. 09:16
  „Az autópályát kezelő igenis tartozik felelősséggel! Jogi útra terelni a dolgot!
  Egyébként nem gondolnám, hogy 150eft-os vad által okozott kárt ne tudnának megfelelően kompenzálni, talán annyi haszon még adódik a pályák bevételéből!”
 • 2. urbaniastapista 2012. június 07. 08:48
  „Azzal, hogy az autópályán naponta kétszer végigmegy egy sárga autó, hogyan tudják a kerítés minden kis zugát is ellenőrizni?
  Szóval porhintésnek tűnik a válasz.”
 • 1. orosházi 2012. június 06. 08:47
  „Kamionsofőrként az ország legjobb jogászai képeztek bennünket.
  "Az autópálya kezelője vétkességére való tekintet nélkül felelős az autópályán bekövetkezett vadkárokért!"
  Az autópálya egy lezárt, állatvilág elől elszeparált terület emiatt ilyen kemény a legfőbb bírói jogegységi nyilatkozat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hágai perre várva

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom