Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Otellókultusz a Sokoróalján

Kajárpéc–Ravazd - Az otellónak szerveznek hírverést a sokorói borosgazdák. Azt szeretnék, ha az illatos nedű piacra kerülhetne a hangulatos pincesorok elismert turistacsalogató sajátosságaként.

A Sokoró vidékén régóta hagyományos szőlő- és borfajta, az otelló népszerűsítését határozták el a térségben élő gazdák, elsősorban a kajárpéciek és a ravazdiak. A nemes misszióval azt szeretnék elérni, hogy a borászok által ˝margón kívülre˝ sorolt otelló bor – sajátos hírverésük hatására – el-, vagyis inkább visszanyerje méltó helyét.

– Vidékünkön nagyon szép borok készülnek például rizlingből, chardonnay-ből, de kis túlzással mondom, ezek a fajták Dél-Afrikától Chiléig mindenütt megtalálhatók, így ebben soha nem lehetünk a legjobbak. Ám az otellóval, az elődeinktől megőrzött, helyileg jelentős, ízletes-illatos fajtával lenne keresnivalónk a piacon, illetve különleges turistacsalogató lehetne – hangsúlyozta Laki György kajárpéci polgármester, akivel a Kapus-dűlőben, a település hagyományosan legjobb otellótermő részén találkoztunk. – A ˝feltételes mód˝ a gondunk oka, hogy a szakma nem ismeri el borként, így kereskedelmi forgalomba sem hozhatjuk.

Laki György, aki maga is borosgazda és a helyi Otelló Baráti Kör tevékeny tagja, igazából nem érti az ˝embargó˝ okát.

Laki György szerint az otelló a Sokoró turistacsalogató idénybora lehetne. Fotó: Bertleff András
Laki György szerint az otelló a Sokoró turistacsalogató idénybora lehetne. Fotó: Bertleff András

– Pedig egy nagyon jó természetű, hálás, direkt termő fajta az otelló. Telepítéséhez csak erős vessző szükséges, nem kell drága, beoltott alanyt vásárolni. Kezelése is egyszerű, évente két rézgálicos permetezéssel megelégszik. Tökéletes biobor. Megjegyzem, Burgenlandban más a helyzet, ott palackozva árusítható. Ha ott működik, akkor a Sokoró-vidéknek miért nem lehet az otelló az idénybora, mondjuk a Szent Márton-naptól húsvétig terjedő időszaknak?˝

Hogy elkötelezettségüknek nagyobb nyomatékot adjanak, néhány éve otellóbor-versenyt rendeznek, aminek hírét jelzi, hogy még a Csallóközből is érkeztek nevezések. A helyi nedűt egy ˝lírai˝ pólóval is népszerűsítik, amelyen a felirat: „Otelló, nova, / ne hagyj el soha!".

A Sokorón túli szomszédvárban, Ravazdon tevékenyek az otellóbarátok.
Hat borosgazda – Borbély Károly, Jánoki Miklós, Kelemen Zoltán, Kovács László, Németh Zoltán és Szántó Barnabás – megalapította az Otelló Baráti Kör és Kulturális Egyesületet. Kajárpéci kollégáikhoz hasonlóan több éve élesztik, őrzik, ápolják a hagyományt. Sok más kezdeményezés mellett ők az úgynevezett Otelló Napokon népszerűsítik boraikat.

– Kellemes, zamatos, jó minőségű, egynyarú ital. Nem értjük a szakma hozzáállását – említette érdeklődésünkre Szántó Barnabás. – Annál is inkább, hiszen tudomásom szerint az otellót „festő" szőlőnek is használják, használták például a soproni kékfrankoshoz, egri bikavérhez.

Nem értjük, mi lehet a ˝bűne˝, ami miatt annyira nemkívánatos a borpiacon. Ez persze bennünket nem tántorít el: küzdünk az otellóért, ahová tudjuk, visszük, amikor alkalom adódik, erősítjük a jó hírét.


˝Remeg az asztal, a borosüveg. / Poharam üres, – újra teli. / Nézem, a bordó otelló-bor tükre / arcomat hogyan reszketteti.˝ - Nagy LászlóOlvasóink írták

 • 17. szkaresz 2010. április 21. 20:34
  „Kedves Otelló becsmérlők, sajnállak benneteket.
  Bármely szőlőből lehet rossz bort csinálni, még mezőgazdasági diplomával is.
  A mai vegyszeres világban több becsületet érdemelne a rezisztens növényvilág. 10-12 permetezés után mit gondolsz, mit eszel-iszol jól hangzó néven.
  Nagymama a kis lugasából minden évben csinált ~ öt liter bort, csak úgy halászléhez, és gyomorjavítónak. Ilyen kis mennyiséget javíthatsz szőlőcukorral is. A maradékot felkötöztük egy rúdra és karácsonyig lehetett eszegetni.
  A másik a Delovári - http://hu.wikipedia.org/wiki/Delav%C3%A1ri csodálatos ízű csemegeszőlő, és hasonló a helyzet a szilvapiacon is. Lassan már a bódiszilva is csak a mese világában fog létezni - http://www.kertpont.hu/uj/kertpont.php?menu=cikk&CId=732 Üdv”
 • 16. perika 2009. szeptember 26. 17:27
  „Nem tudom, hogy milyen a bor, de mint gyümölcs, nagyon finom! Szeretnék a kertecskémbe pár tőkét ültetni, s venni valahonnan. Nem tudja valaki, hogy hol juthatnék 4-5 tőke Othellóhoz?”
 • 15. fortuna54 2009. szeptember 15. 17:28
  „Hát,a juhfarkot én is szivessen ajánlanám a fölényeskedö borlovagoknak. Talán fáj a konkurencia?”
 • 14. Révfalusi-szúnyog 2009. szeptember 15. 10:36
  „LiamDevlinnek!

  Semmi nagyképüsködés nincsen abban, ha az ember csak a jó bort issza, s az otello nem tartozik a jó borok közé, hacsak a szentiváni házirettenetest nem tartják annak egyesek. Az otello igazi gugolós bor. Az ember gugolva megy el inkább az ablak alatt, semmint behívják és megkínálják. Magam 20 éve hozom egy családi pincészetből a dörgicsei rizlineget, de az általad említett magyar fajták is remek borokat adnak, kiegészteném a három új magyar fehérrel -zefir, zenit, zengő- valamint a régi-új remek vörös, a kabar, mely a barrikolást is jól tűri. De említhetném a badacsony környékén felélesztett Budai Zöldet vagy Sárfehéret. A chilei, olasz és egyéb import borokkal sincsen semmi baj. Nagyszerűek! És kb. fele árért, mint a hazai villányi, szekszárdi borok. Ennek magyarázata a mezőgazdasági támogatásban keresendő. Nem az import borokat kell szidni (nincs miért), hanem a hazai viszonyokat. Minél előbb hűvösre kell tenni a regnáló hatalmi elitet és a magyar mezőgazdaságban, borágazatban is megadni azokat a támogatásokat, amelyeket máshol megkapnak a termelők.”
 • 13. LiamDevlin 2009. szeptember 13. 17:03
  „Úgy látom nagy vonalakban azért egyet értünk. Vita lezárva:)
  Végre egy értelmes téma amiről kultúráltan is lehet vitatkozni.”
 • 12. pancser 2009. szeptember 13. 16:34
  „11-hez! Tökéletesen igaz a Koccintós, hát igen lényeg, hogy ártson. Sok minden nem igazságos, a bortörvény sem. A lényeg az Otello egészségre ártalmatlan. Sőt annyira jellegzetes íze van, hogy hamisítani is nehéz. A borok feljavítása, például a musthoz répacukor adása nagyon elterjedt, szóval vannak igazságtalanságok. Erősen kételkedem abban is, hogy Tokajban annyi bor terem amennyi a boltokban van. Az ember sok minden nehezen ért meg, a bortörvény is ilyen. Sztem nem az Otelló veszélyezteti a magyar borüzletet, hanem a nagybani hamisítás.”
 • 11. LiamDevlin 2009. szeptember 13. 13:21
  „pancser, hogy érted, hogy az otelló legalább igazi? valószínűleg arra célzol, hogy nem olyan mint a 2 literes koccintós, és abban igazad van. Tényleg nem nagyképűsködni akartam, de hidd el nem véletlenül van betiltva az ültetvényes termesztése kb. 10 éve. Alacsony értékű,asztali bor szőlő, amivel abszolút nincs semmi baj csak nem kell túlértékelni se és akinek ízlik az fogyassza nyugodtan.
  Viszont ha már mindenképpen magyar szőlőből készült bort akarunk inni akkor (mivel az othello, amerikai eredetű hibrid-fajta) inkább részesítsük előnyben a Kadarkát (bár az meg közel-keleti eredetű), aki meg a fehéret szereti annak a Kéknyelűt, Furmintot, Juhfarkot ajánlom.
  Üdv”
 • 10. Agent 2009. szeptember 13. 11:19
  „1es, tessék:)
  http://modoros.blog.hu/2009/04/10/olvasoi_rovat_a_mu_gourmand_borszakerto”
 • 9. pancser 2009. szeptember 13. 10:41
  „7-hez! Ez nem igaz amit állítasz. Viszont állítom, hogy a legjobb boraink is alulmaradnak a nemzetközi versenyben, nem kell annyira nagyon felvágni. Az Otelló bora kellemes ital. Akkor is ha úgy látszik egyes körökben sikk nagyképűsködve leszólni a fogyasztóit. Az Otelló legalább igazi. Aki magát fölmagasztalja az megaláztatik. A magyar borok zöme pancsolmány, javítgatják ezzel azzal, még a a legjobbak is. A magyar éghajlattól csak erre telik! Ezt azért mondom, mert az orrukat nagyon fennen hordók találják szembe magukat a valósággal!”
 • 8. LiamDevlin 2009. szeptember 13. 02:48
  „fizet - vizet helyesen, bocs:)”
 • 7. LiamDevlin 2009. szeptember 13. 02:47
  „Én nem akarok senkit megbántani de aki az otellóból készült bort megissza az mindent megiszik. Otelló helyett inkább húzzatok a kútról fizet, az is többet ér..:)
  Persze ez csak magánvélemény: ízlések és pofonok...”
 • 6. pancser 2009. szeptember 12. 21:24
  „Szunyog palástban, szép, de ne az Otellóval hadakozzanak, hanem például a kiváló import borokkal. Akkor legyenek nagyra a tudományukkal, ha annyi bor kerül Chilébe, Ausztráliába, vagy Dél- Afrikába, Californiába stb. amennyi ide jut. Helyeslem amit a helyiek akarnak, csinálják bátran!”
 • 5. girl 2009. szeptember 12. 17:45
  „Révfalusi-szúnyognak üzenem:
  <moderálva> úgy látszik még nem ittál jó bort.....
  Hihetetlenül finom,testes bor.Imádjuk!”
 • 4. csalán 2009. szeptember 12. 12:13
  „Hát mit mondjak, soha ne igyanak jobbat!!!
  Én inkább maradok a nemes fajtáknál. Igaz ezek után eszembe se fog jutni arrafelé pincetúrázni.”
 • 3. pancser 2009. szeptember 11. 22:40
  „1-hez! Semmilyen kellemetlen illata nincs a szőlőnek és a bornak. Emlékeim nekem is ehhez a szőlőhőz kötik gyemekkorom őszének illatát. Tettem is a kertbe belőle választékbővítésnek, szívesen fogyasztjuk, sőt a ház egyes nőtagjai kifejezetten kedvelik mint gyümölcsöt, sőt a borát is. De nem csak ők, hanem sokan mások. Nekem ne tessék megmondani mit igyak meg mit ne. Egészségre ártalmatlan ital a bora, mértékkel fogyasztva. Metilalkohol tartalma annyi, mint más flancos szőlőé. Akinek tetszik ez a fajta egészségére váljon, akár csemegeszőlőnek, akár bornak fogyasztja. A törvényt meg tisztelni kell, ezért hozzák forgalomba például "Erjesztett Otelló Szőlőital" néven. Ebbe nem lehet belekötni, mert nem borként fut. Aki meg szereti hadd vegye!”
 • 2. t-a-ibi 2009. szeptember 11. 18:08
  „Hát igen, nagyon sok borívó igaz embert ismerek, az OTELLÓT nagyon kedvelik.

  Nem kell oda mindenféle borrend,-borlovagrend az csak hülyítés, ízlelés, barátok, és hangulatos hely kell!
  Az a baj ezzel a szőlővel, hogy hamar elfogy a nedűje.”
 • 1. Révfalusi-szúnyog 2009. szeptember 11. 15:23
  „No, ha az otellót szánják turistacsalógatónak, akkor még a kukás autó is el fogja kerülni azt a nyomorult területet. Borivó ember vagyok, borlovagrendi tag, de az otelló a szakma szégyene. Egy nyavalyás direkttermő, amelyhez minden fogalom előbb köthető, mint a minőségi bor fogalma. Nem is értem, hogy ha már a helyi ,,gazdáknak" nincs annyi eszük, hogy ezt a ,,bort" nem kéne reklámozni, akkor legalább a szerkesztőnek miért nincsen? Ez a szőlő legfeljebb színezékanyagként használatos a szekszárdi, villányi, egri borvidékeken, mint hagyományosan vörösboros termőhelyeken, azonban magára valamit is adó komoly borász ezzel nem rukkol elő, mint önálló borral. Kellemetlen labruska íze és szaga minden rendes borivót eltántorít inkább a tej irányába, semmint ezt igya. A szervezőknek megsúgom, mi a titka az otelló mellőzésének: rossz, kifejezetten kellemetlen. Ezzel a fáradsággal elő lehet venni az összes zala megyei direkttermőt és lehet forszírozni a nohát és izabellát is. Hátha sikerül villámgyorsan lerombolni az elmúlt 20 év fáradságos munkájával a hazai borkultúrában elért eredményeket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi egészségnap

Családi napot szervez szombaton a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Győr Plazában. A nap fő témája a drogprevenció, az egészségmegőrzés. Délelőtt 10-től este 8 óráig lesznek látnivalók. Tovább olvasom