Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Öt százalék alatt a munkanélküliség Győr-Moson-Sopron megyében

Győr-Moson-Sopron megyében 4,7 százalék a nyilvántartott álláskeresők aktív népességen belüli aránya az októberi adatok szerint.
Győr-Moson-Sopron megyében 4,7 százalék a nyilvántartott álláskeresők aktív népességen belüli aránya az októberi adatok szerint.

Az álláskeresők száma 10 ezer alá csökkent, nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség a 2008-2009-es gazdasági válság óta - mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának vezetője szerdán sajtótájékoztatón Győrött.

Országosan a Győr megyei a legkedvezőbb adat, a legtöbb álláskereső pedig Szabolcs-Szatmár megyében van, ott a munkanélküliek aránya 23,5 százalék - közölte Kara Ákos országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón. Magyarországon 11 százalékos a munkanélküliség átlaga, míg Szlovákiában 13,5 százalék, Romániában 7,5 százalék, Ausztriában 3,9 százalék, Németországban 5,8 százalék - ismertette a politikus.

Kara Ákos szólt arról, hogy fontosnak tartaná a nők elhelyezkedésének speciális támogatását a versenyszférában. A megvalósítás mikéntjéről és a szükséges forrásokról még nem tudott nyilatkozni a politikus, aki a parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnöki tisztét is betölti.

A közmunka kapcsán vázolta azt az elgondolást, amely szerint a csíkvándi térségben közmunka mintaprogramot szeretnének megvalósítani, hogy Nyugat-Magyarországon is szerezzenek tapasztalatokat ennek a konstrukciónak a működéséről.

A Győr megyei helyzetről Rimányiné Somogyi Szilvia elmondta: hogy keresettek a szociális ápolók, gondozók, a gépész-, és villamos mérnökök, illetve az idegen nyelvet alapszinten ismerő vasipari szakmunkások. A nyelvtudás pótlására rövidített nyelvi képzést indítottak számukra - jegyezte meg.

Továbbra is gondot jelent a mindössze érettségivel rendelkezők elhelyezése, különösen azoké, akik nehezen mozdulnak el valamilyen szakma irányába. A munkát kereső közgazdászok, jogászok mellett újabban megjelentek a diplomás zenészek is - tette hozzá a szakember.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Zsudiji 2011. november 17. 17:42
  „Egyszer az egyik ismerősöm azt mondta, hogy meg fog szűnni a Munkaügyi Hivatal, haldoklik. Akkor kinevettem.. most már nagyon el tudom képzelni. :(”
 • 27. chemotox66 2011. november 17. 11:07
  „Csatlakozom az előttem szólókhoz én is, ez a statisztika sztem nem a valóságot mutatja. Én mérnőkin végeztem és már az egyetemi évem altt dolgoztam, kikerültem a cégtől és felvett rendes állományba, mert tetszet a munkám neki. Sajnos a cégnek kevesebb lett a megrendelője és elküldtek.
  Győrbe mérnőki diplomával nem tudok elhelyezkedni hogy van 1-2 év szakmai tapasztalatom a szakmába. A munkaügyi hivatal meg egy vicc. Bementem hozzájuk mit karok én. Szakmai tapasztalatom nem számit. Nincs semmmi állás menjek vissza januárba. Addig semmi jutatás. Vicc ez az egész.
  Én úgy voltam vele hogy Mo. szeretném leélni az életemet, de mára ez teljesen emgváltozott”
 • 26. Karlos 2011. november 17. 08:26
  „Aki akar az talál munkát. Ez hülyeség és több okból sem állja meg a helyét. Humán ágazatból érkező munkanélküli nem mindig alkalmas betanított munkásként a monoton gyártósor mellett dolgozni. Mert egyszerűen nincs kézügyessége, vagy mivel a kreativitásával és emberekkel dolgozott, nem bírja a fizikait. a másik tényező, hogy minden tisztelet a kivételnek, agyilag se bírja ami, akik körülveszik. Egyébként a betanított munkára jobb esélyekkel indul egy 8általánossal végzett, gyártósori gyakorlattal rendelkező. A munkaügyi központ képzései maga egy vicc. Indul pl. egy hegesztő tanfolyam, 10 fővel ! NA most ha bejutok, amire kevés az esély, akkormis elvégzem teszem azt, milyen hegesztő lesz egy ügyintézőböl... könyörgöm. Szerintem a munkák közötti átjárhatóság elég korlátozott, mert valamiből bármibe átmenni nem mindig lehetséges. Ha képezni akarod magad tanfolyamon, nem tudod kifizetni, miből. A közmunka programról megvan a külön bejáratu véleményem.”
 • 25. Zsudiji 2011. november 16. 23:48
  „Hallom egy- két ismerőstől... több éve tanul, mérnökire jár... kérdeztem, hogy mikor fog végezni. Azt mondta, ha már elege megváltozik a helyzet. Diákként kap kedvezményeket, hogyha akar dolgozni akkor bevállal egy két diákmelót. Azt mondta, minek siessem el a dolgokat... vége a sulinak se pénz, se meló.
  Hát lehet, hogy nekem is ezt kellett volna csinálni húzni az időt.
  Ki gondolta volna, hogy ennyire nem lehet találni. Vagy nő létemre elmegyek rakodómunkásnak, ácsnak, hegesztőnek azokat keresnek.
  Én is azon gondolkozom, hogyha más választás nincs, el kell hagyni az országot. De indulótőke nélkül???!!!”
 • 24. anonym76 2011. november 16. 23:18
  „Csatlakozom az elottem szolokhoz, szerintem is hamisitjak a "tenyallast" :)
  En is kulfoldon vagyok, szerencsere egy olyan orszagbol irok, ami teljesen mas minden ertelemben mint magyarorszag. Bar 33 evig ott eltem, nem kivankozom haza. Miert? Mert tudom, hogy milyen is lehet az elet mashol.
  Ott ahol a vezeto kiall a csapata mellett akar az o fonokevel szemben is (hozzateszem: ezt az o fonoke ITT EL IS VARJA).
  Mo-on mas a helyzet. Nem mondom, hogy milyen, mindenki tudja (aki tudja).
  A fizetesrol, munkamoralrol, munkahelyi (es utcai) korulmenyekrol inkabb nem is beszelnek. Mondjuk azt, hogy MAS.
  Sajnalom az orszagot amugy. En is azert jottem el, mert nem volt miert maradjak. Egyszeruen az ember jobbra vagyik.
  Aztan a masik: a megelhetes. Egy dolgot mondok csak, ami a legbosszantobb:
  Ha hiszitek ha nem, Mo-on annyi a megelhetes, mint a legfejlettebb nyugati orszagokban. Kamuzik aki azt mondja, hogy olcsobb. Egyszeruen azt vettem eszre en is Mo-on, hogy egyik evrol a masikra egyre kevesebb marad a fizetesembol. A vegen szinte semmi. Kijottem, es ha forintositom a "rezsit", akkor meg olcsobb is mint Mo-on.
  Egy orszag ahol semmit nem kapsz a penzedert, megis annyit fizetsz, mint olyan orszagokban ahol ugyaennyiert az allam kinyalja a s....ged... EZ AM A PAZARLAS!!!
  Szoval dobbenet... Litaniakat tudnek meg irni a kulonbsegekrol, de most nem teszem, megyek aludni.
  Udv mindekinek otthon, es sikereket kivanok!”
 • 23. pamutzokni 2011. november 16. 23:14
  „Annyira rühellem azt a dumát, hogy aki akar. talál munkát. Ezt mindig olyanok mondják, akiknek van és biztosak abban, hogy lesz is. Tévedés.
  Végeztem a kerivel, mégis gyár lett belőle betanítottként. 11 év után elköltözött a cég románba, fél év munkanélküli után lettem gondnok, nyírtam a füvet és téptem a gazt. Közben persze ideiglenesek voltak, de hát arra nem lehet alapozni (szőlőzés, kubikmunka).
  Most se abban dolgozom amire képesítésem van, de 3 éve bírom. Az is igaz, nem innen akarok menni nyugdíjba. Minimálra bejelentve, lósz.art sem keresve.”
 • 22. nitrocircus 2011. november 16. 22:22
  „20. anyádafatelepen 2011.11.16. 21:10
  Egy: nem alibi szakon végeztem, hanem olyan szakon, ami itthon még nem is nagyon ismert, ezért nem is nagyon tudják egyáltalán mit jelent. Kettő: igaz, hogy nem mérnöki szak, de mellette van még 3 informatikus végzettségem, közötte felsőfokú és nemzetközi is. Három: fizetősöm voltam, csak hogy örülj. Négy: ha tehetném, akkor mennék, az okok nem tartoznak rád, de nem a nyelvismeret hátráltat elhiheted. Szóval mielőtt bármilyen degradálót írnál rólam, előtte nézztükörbe, mert semmi közöd hozzám!”
 • 21. bigrip83 2011. november 16. 21:11
  „Ahha 5% meg a toko..kb.. Meg kellene nezni hogy hanyan kenytelenek kulfoldon dolgozni..Koztuk en is.. Hat hogy milyen jo, hogy otthon semmi sem epul, nulla epitkezes. Igy kenytelen vagyok kulfodon dolgozni. Noha tobb a fizetes stb.stb.. Meg kellene nezni, hogy hanyan mennek el kulfoldre dolgoni emiatt az okadek fidesz miatt. Az hogy 30 alatt keptelenseg sajat onerobol egziszteniciat teremteni. Itt villog a fidesz 5%-al??
  Azt kellene kirugni aki kepes volt ezt a cikket megirni es azt aki engedte ezt kozzetenni. Itt is megy a hazugsag, hogy higgyunk hogy jobb nekunk amikor lassan 450 ft-os uzemanyagarak vannak. MInden az egekbe es a magyar fizetes realerteke lassal egyenlo a nullaval. Koszonom Orban!!!”
 • 20. anyádafatelepen 2011. november 16. 21:10
  „12. nitrocircus 2011.11.16. 19:32
  gyanítom te se mérnök szakon végeztél, de még csak egészségügyin se.
  De sebaj legalább a 4 év láblógatás egy alibiszakon az megvolt. Remélhetőleg nem állami térítésen, nehogy ez is közpénzből legyen elherdálva. Ha beszélnél értelmes szinten már rég külföldi portálokra tennéd fel a CV-det, én azt tettem, bejött.”
 • 19. Muki81 2011. november 16. 20:59
  „Mivel gyakorlatilag megszüntették a munkanélküli segélyt /hívják bárhogy is/ , csodálom, hogy még mindig maradtak "munkanélküliek".”
 • 18. steke 2011. november 16. 20:46
  „Mi van azokkal a rendszerből törölt munkanélküliekkel,akik már ellátásra sem jogosultak? Merthogy: van az egyszerű, a kegyes, a szemenszedett hazugság, meg a statisztika.”
 • 17. nitrocircus 2011. november 16. 20:46
  „Nekem nem piszkos a munka, diákmunkában is dolgoztam még csempeverést is egy nyamvadt raktárban fillérekért, és nem azért mert éhen halnék vagy annyira nagy szükségem lett volna rá, de gondoltam a jövőre is. Viszont most itt a "jövő" és még mindig nem lenne piszkos a munka, ha akárki felvenne. És tisztában vagyok a körülményekkel, nem várok hatalmas fizetést sem, és attól függetlenül, hogy van egy diplomám nem hordom fenn az orrom. Mondjon nekem olyan munkahelyet kedves "rozinéni" ahova jelentkezzek, hogy végre dolgozzak:S”
 • 16. Zsudiji 2011. november 16. 20:32
  „Köszönöm tricse. Akkor próbálkozom ott.
  Amúgy én is beadtam rengeteg önéletrajzot. Legtöbbször azt a választ kaptam, hogy belső ajánlásra eldőlt. Állásinterjún pedig az emberke tisztán megmondta, hogy kötelező nekik meghirdetni az állást, ne gondoljak róla semmi rosszat, hogyha nem hív vissza (legalább 2x elmondta). Amúgy Audiba is jelentkeztem. Ja és persze, magának nincs tapasztalata... :/
  Akik igencsak mondogatják, hogy aki akar az talál... Gondolom, neki van munkahelye és férfi, tán vezető pozícióban dolgozik.
  Gondolom, hogy nem nézte az állásajánlatok. Valóban vannak állásajánlatok, de a többség mind szakmunkás férfiakat keres. (Hegesztőktől kezdve mérnökig) Egyik sem vagyok. Talán, hogyha újrakezdhetném...”
 • 15. mecsoka 2011. november 16. 20:10
  „#12 nitrocircus! Én is így voltam ezzel, vagy legalábbis biztos voltam benne, h vmit csak találok. Na persze... :D

  Ez az 5% meg marha jól néz ki........ papíron”
 • 14. .viki27. 2011. november 16. 20:06
  „Milyen jól hangzik!Csak ez nem nekik köszönhető,hanem az AUDI nak.Rengeteg embert foglalkoztatnak bedolgozóként is:Az hogy ide telepedett köszönet érte Kolozsváry úrnak.A fiam pályakezdő és idén fejezte be a technikumot.Jelentkezett a munkaügyi központban ahol csak egy álláskereső trénigen kellett részt vennie és azt mondták keressen magának munkát.Ez még rendben is lenne de akkor mi a fenét keresnek ők abban az irodában?Annak idején ki közvetítették az embereket a munkahelyekre.Fiam elektro technikus amikor jelentkezett és elküldték haza nem mondták neki,hogy egy cég keres pályakezdőket a szakmájában.Másnap vettük észre a neten amitől kissé ideges lettem érthető okokból.Egyébként amikor én munkanélküli lettem nagyon megalázó volt amikor úgy kezeltek hogy darabnak éreztem magam.Pedig átszervezés miatt kerültem utcára 26 évi folyamatos munkaviszony után amit egy helyen húztam le.Utána kellene járni Csorna környékén mennyi munka nélküli van és az igazságot kellene írni nem a kozmetikázott statisztikát.Igaz ezt akarják hallani a narancsosok!”
 • 13. rozinéni 2011. november 16. 20:05
  „nem szeretnék senkit megbántani, de sajnos egyeseknek büdös a két kezi munka, mert vannak munkahelyek ahol lehetne dolgozni, de ugye a diplomás nem akar mert hát ő tanult meg hát az lealacsonyito ha egy darabig segédmunkát végez, a másik aki azt mondja minimálbérért nem megy el, vagy még jobb ennyi pénzért fel se kel, a sokadik meg a második nap után már be se megy mert hát nem erre számitott, na az ilyenre mondom hogy neki semmi se jo, csak mellékesen az ilyenek haljanak éhen, már elnézést, mindig is kellett dolgozni és ez után is kell”
 • 12. nitrocircus 2011. november 16. 19:32
  „Én is idén diplomáztam, igaz az már lassan fél éve lesz. Voltam munkaügyi központban, elküldtem már vagy 100 önéletrajzot (és nem kimondottan diplomás munkákra csak, hanem akár éjszakai árufeltöltőnek meg hasonló helyekre) és csak 4 interjún voltam és összesen ha 15-en egyáltalán reagáltak a jelentkezésre, akkor lehet, hogy sokat mondok. Marha nehéz lehet egy kör e-mailt elküldni, hogy te hülye ne várd, mert már mást felvettünk. Szóval ha valaki tud munkát ajánlani az szóljon és ne azt írja, hogy aki akar az tud is :D Én is ezt hittem még egy fél éve...”
 • 11. tricse 2011. november 16. 19:13
  „3 Zsudiji---menj be a Polgárjenőhöz a hivatalba és ott lehet kérni,hogy rászorultsági alapon fizessék ők a TB-det! És ne a munkaügyi központban,meg a tüttürürü kft. közvetítőirodákban keress munkát!”
 • 10. tricse 2011. november 16. 19:09
  „Bár nincs hozzá közötök,de a családban van 3 kereső ember és igen,a munkahelyükön van net utalvány úgyhogy telik rá!:))Nem kell mindjárt kötekedni,ez a legtöbb fórumozóra jellemző! Gondolom aki epés megjegyzéseket tesz az szereltetné le a radiátorokat is(csak egy hozzáállás a sok közül)!”
 • 9. mir 2011. november 16. 18:48
  „munkahelyteremtéssel”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyalok, bolondok, szentek

A napokban nyílt meg a Városi Művészeti Múzeum főépületében (Esterházy palota) Péreli Zsuzsa… Tovább olvasom