Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Örökségvédelmi perpatvarok: `a hivatal nem fekvőrendőr´

Nem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalon múlik a győri Kazinczy utca, valamint a strand felújításának elhúzódása – állította hétfőn Figler András nyugat-dunántúli irodavezető.

"Budapest és Sopron után Győr az ország harmadik, műemlékekben leggazdagabb városa, amelynek belvárosa rendkívül érzékeny mindenféle beavatkozásra" – ezzel vezette fel Figler András, a KÖH Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője hétfői győri sajtótájékoztatóját.

A szakember elmondása szerint azért állt nyilvánosság elé, mert a múlt év végén olyan nyilatkozatok hangoztak el a győri városvezetés részéről, mintha a hivatal afféle fekvőrendőrként akadályozná Győr fejlődését. Két ügyről, a Kazinczy utca félig kész felújításáról, illetve a strand tervezett rekonstrukciójáról beszélt.

Figler András a Kazinczy utcában.
Figler András a Kazinczy utcában.


Figler András a Kazinczy utcával kapcsolatban cáfolta, hogy rajtuk múlt a beruházás átadásának decemberi meghiúsulása. Kifejtette: az eredeti tervekben az szerepelt, hogy szürke bazaltból lesz az egész burkolat, majd tavaly szeptember elején kiderült, hogy a járdához tardosi vörös mészkövet használnának fel.

A KÖH a Budapesti Műszaki Egyetem Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékének szakvéleményére hivatkozva jelezte, hogy ezt nem javasolja: színe nem marad egyöntetű (idővel kifakul), megkérdőjelezhető a fagyállósága, ráadásul télen nehéz megszüntetni a síkosságát. Az utóbbi állítás az irodavezető szerint már beigazolódott, az időközben – az engedélytől eltérően – elkészült szakasz ugyanis csúszós.

Figler András szavaiból kiderült: az építési engedélyt – a bazaltos verzióra – kiadták, hogy a munkát meg lehessen kezdeni, a tardosi mészkőről pedig egyeztetést tartottak szükségesnek.

Erre azonban azóta sem került sor, így ez biztosan nem akadálya a munkálatok elhúzódásának. Időközben a beruházást végeztető városi útkezelő szervezettől megérkezett a módosítási kérelem a tardosi mészkő felhasználására, csakhogy nem mellékelték hozzá a tervező hozzájárulását, ezért kénytelenek voltak megszüntetni az eljárást. Az útkezelő fellebbezett ez ellen, így másodfokú eljárás folyik az ügyben.

Az irodavezető a strandépületről szólva kifejtette: a Pannon-Víz zrt. által készíttetett tervekben a létesítmény és a Cziráky-medence átépítése szerepel, amiről az építészekből álló Győri Tervtanács is úgy foglalt állást, hogy a benyújtott formában "nem támogatható". A korábban csak helyi védelem alatt álló épületet – és a vele egy helyrajzi számon szereplő medencét – a KÖH tavaly ideiglenes védelem alá helyezte, így az építési engedély kiadása hozzá tartozik.

Figler András szerint a beruházás elhúzódása egyelőre mégsem rajtuk múlik, mert a Pannon-Víznek először a vízügyi felügyelőség engedélyét kellene beszereznie a fejlesztéshez, a strand ugyanis hullámtérben van, és igazolni kell, hogy az árvízvédelmi töltés állékonysága nem gyengül. A hatóság hiánypótlásra szólította fel a céget, amely még nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat.

A Kazinczy utca felújításának egy része már elkészült, a kiadott engedélytől eltérően. Figler András szerint a tardosi mészkő csúszik és idővel ki fog fakulni.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. paxpace 2010. január 28. 13:40
  „A BME szakvéleményét figyelembe kellett volna venni,de a győriek valószínűleg nem szeretik őket,
  a tér rekonstrukciojánál sem hozták nyilvánosságra a BME által elkészített terveket.
  Remélem lesz hatóság,amelyik a tardosi követ felszedeti.
  Előttem egy nénit csak az Isten mentette meg attól,hogy nem a kirakatba esett.”
 • 43. egy_győri 2010. január 27. 19:38
  „Tudom, hogy mit írtam, olvasni is tudok, és meg is értem az olvasottakat. Nem tudom, milyen konkrétabb dolgokra vagy kíváncsi, kedves Elefánt.
  A Szakszolgálat az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaulásási Központ (közkedvelt nevén ÁMRK) utóda. Nem hivatal, nem hatóság, tudtommal Figler Úr sosem dolgozott ott, jelenleg ő a KÖH egyik irodavezetője. Pl. a Szakszolgálat végez régészeti feltárásokat jó pénzért (nagyberuházásoknál csak ő végezhet, még a múzeum sem, erre jogszabályok vannak) a Hivatal meg NEM végezhet régészeti feltárásokat.
  Esetleg a határidőkkel kapcsolatosan nem tiszta valami? Ha egy ágazati jogszabály (pl. a zöldhatóságé, de akár a műemlékeseké is) más dátumokat határoz meg ügyintézési határidőként, akkor az adott hatóságra az érvényes. A Ketben levő határidők akkor alkalmazandók, ha az ágazati jogszabály nem mond semmit az adott témában. Ezt mindenki tudja, aki valaha is dolgozott ilyen területen, bármely hivatalban vagy hatóságnál, ahol alkalmaznak Ketet.

  Kedves Jafar, milyen második részhez kellett volna hozzászólni? Ha valaki nem tartja be a határidőket, annak következménye van. Vagy ilyen, vagy olyan. Pl. megszűnik az eljárás, vagy a rendelkezésre álló adatok alapján dönthet a hivatal, vagy elesünk valamiféle kedveszménytől, amire a jelentkezési határidőt lekéssük (későn benyújtott pályázatot elutasítják, illetve érdemi vizsgálat nélkül kizárnak,közbeszerzésnél lecsúszunk a lehetőségről, stb).

  Ennyi és nem több.”
 • 42. Elefánt 2010. január 26. 23:02
  „Jafar!
  Bocs, de nem értem, hogy a második rész miről szól! Ez így kissé ködös! ( Az egy_ győri szerintem kissé mellébeszél! Tán lehet, hogy tud olvasni, de nem biztos, hogy érti is!)
  Érdekes lenne, ha az előbbi hozzászólást is kiegészítené kissé konkrétabb dolgokkal. ugyanis nekem is elment a hitelem, és megmagyarázták, hogy én adtam be későn a papirokat.”
 • 41. Jafar 2010. január 26. 19:17
  „Kedves Elefánt és egy győri.
  Ezt azoknak magyarázzák majd meg, akiknek - s vannak jópáran - e miatt a határidő miatt úszott el a hitele és az engedélye.
  S minazonáltal érdekes, hogy a másik részéhez nem szóltak hozzá!”
 • 40. mxplanet 2010. január 26. 18:39
  „moderálva> még mindig nincs kész az utca. ez vicc.”
 • 39. hozzászóló1000 2010. január 26. 18:18
  „Figler olyan, mint a közbeszerzési törvény. Drágítja és lassítja a beruházásokat.”
 • 38. egy_győri 2010. január 26. 17:00
  „Figler András nem vezeti a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot, semmi köze hozzá!
  Ne keverjük a szezont a fazonnal! Egyébként Elefántnak igaza van, az eljárási határidőbe nem számít bele a hiánypótlás. Ja, és a KET szerint 22 nap is változhat, mert a KET szubszidiárius, azaz az abban foglalt határidők csak akkor igazak, ha az ágazati jogszabály mást nem mond. Az örökségvédelmi jogszabályok azonban más határidőkről szólnak (60 illetve 90 nap a hatósági engedély, típustól föggően), így e tekintetben nem a KET az irányadó.
  Mindenkinek szép napot!”
 • 37. Elefánt 2010. január 26. 16:17
  „Kedves Jafar olvasa el mégegyszer! Fent le van írva: Megszüntették az eljárást a Kazinczi utcában, mert nem nem tejelesült határidőrea hiánypótlás. A strandnál a hiánypótlást pedig a vVízügy kérte. Ha olyan jól ismeri a Ket-et akkor tán tudja, hogy a hiánypótlás ideje nem tartozik bele az eljárás idejébe!
  A Szakszolgálatnak ehhez mi köze van?”
 • 36. Jafar 2010. január 26. 14:26
  „És már megint.
  Figler úr nyilatkozik. De ha nem pótolták a hiányzó anyagokat, akkor - elvileg - meg kellett volna már szüntetni az eljárást. Vagy más szakhatóságok is elfelejtik - mint rendszeresen a Figler úr által vezetett és irányítottKültúrális Öröksévédelmi Szakszolgálat - hogy változott tavaly októberben a KET, és a 22 munkanap kötelezettségeket ró rájuk, AMIT BE KELLENE TARTANI!!!
  Jó példával elől járni, utána bírálni Figler úr.
  Az meg ebben a megyében természetes, ha engedély nélkül építenek, kiviteleznek valamit, és az illetékes hatóság eljárást kezdeményez, a vétkes a médiához fordul....mint a százezres bírság ügyében.
  S ha a hatóság megsértődik, s netán szó szerint elkezdi betartatni a jogszabályokat, akkor a hatóságot szidjuk, nem azt a néhány nagyokost, akinek köszönhetjük.”
 • 35. him007 2010. január 26. 10:21
  „Sok sok mindenben lehetne belekötni, most és a múltban is. Én itt gondolok a Városházával szemben felépített üvegpalotára (ocsmány) igaz az még a régi rendszerben épült, ( Műemlék hivatal talán akkor még nem volt? )ugyanígy a Rába Hotel bővítménye...

  De nem is ez a legnagyobb gond, hogy milyen kővel, már tök mindegy, felszedni és újra lerakni baromi drága lenne. Akkor kellett volna sikítani, amikor már lerakták már említett burkolatot úgy 50 m2-en, és nem akkor amikor elkészült!
  Szégyen foltokkal is lehetne, mit kezdeni. A volt mosoda (Árpád út) épülete...Döbbenet, tele van galambbal, kosz, mocsok. A hatalmas kirakatok szintén. Hasznosítás végett a kirakatokat lehetne használni, pl. a városunkat bemutatni fényképekkel. Sok sok átutazó a városi séta alkalmával többet láthatna Győrből.
  Véleményem szerint sokan fújtatnak, csak rossz helyen, és időben....”
 • 34. urbaniastapista 2010. január 26. 09:40
  „Azt látta-e valaki, hogy néz ki most a cikkben is idézett uszodaépület?
  Ki van pingálva.
  Helyi építészeti emlék, városi rendelet van róla.
  Ilyen volt a gyárvárosi víztorony is, de csak azért, hogy - az egyébként ízléses - árkád felirat megjelenhessen rajta, ki kellett vonni a helyi építészeti emlékek listájáról.
  Az uszodát meg így kipingálták, saját rendeletüket lesz@rva.
  Nem csodálom, hogy a műemlékhivatal szeretné megvédeni a Város építészeti emlékét a városvezetőktől.”
 • 33. Fürgeszarvas 2010. január 26. 09:19
  „Patriot !(30) Van itt valahol egy olyan bíráló hozzászólás,amelyik engem jobbikosnak értékel ! Egyébként nem vagyok elkötelezve egyik oldalra sem , és nem is fogom megtenni ! Az viszont tény , hogy a megjegyzéseim - az elmúlt 20 év ordító visszáságai és tapasztalatai miatt - kritikusak minden irányba,még akkor is,ha ez nem tetszik ! Nem vagyok már mai gyerek , úgyhogy a mesék már nem hatnak meg ! Többszörösen becsapott magyar vagyok, olyan, aki fellázad a felelőtlenül ígérgető - azután az ígéreteket nem betartó - politikusok ellen ! Hangsúlyozom : mindegy,hogy melyik oldalon van ! Ha becsapott , akkor az én szememben már lenullázodott az az ember ! Nem kevés van belőlük ! És még valamit ! Nagyon helytelen dolog a sértőnek szánt jelzők ráaggatása a másik emberre ( komcsizás,zsidózás,nácizás), mert visszaüthet a dolog ! Volt már a magyar történelemnek olyan politikusa,aki nagyon kemény zsidótörvényeket fogadtatott el,azután kiderítették róla,hogy zsidó ősöktől származik ! Imrédy Bélának hívták ! Tehát hangsúlyozom : nincs értelme így bántani másik embert !”
 • 32. sprite 2010. január 26. 09:12
  „Az mszp-nek 12 éve, elődjének meg évtizedei voltak, hogy feltárják a tér alatti leleteket.
  Ők miért nem tettek semmit?
  Akkor nem volt baj, hogy nincs feltárva? Most, hogy valaki tenni akar valamit egyből szükség van rá!”
 • 31. mitzekatze 2010. január 26. 08:46
  „Lehet rosszul emlkészem, de a Kazinczy utcát nem egy-két éve újították fel? Egyébként miért kell ilyen-olyan drága burkolat? A Pannon melletti társasházhoz is életveszély lemenni télen, illetve esőben.

  Uszodára ismét felvesznek egy halom pénzt, aztán megint nem történik semmi. Nem hiszem, hogy egy medencefestés milliárdokba kerül. Aztán meg jön még árvíz, az persze hivatalosan tönkretesz mindent. Árvízkárok egy medencében. Majd jelentkezem, hogy a milliárdokért szívesen kitakarítom. :D

  Nem ide tartozik ugyan, de.....Kb. a múlt héten volt szerencsém megtekinteni a Széchenyi teret. Te jó ég! Mit műveltek? Az a kő undorító!!! És sehol egy fa. Olyan mint valami rozsdafoltos, félig befejezett betonozás. Mennyivel jobb lett volna, ha park jelleget csináltak volna. Fák, bokrok, virágok, padok, térkővel burkolt részek, kavicsos rész...stb. Legalább egy kis zöld folt lett volna abban a szürke környezetben. És nem hajléktalan/eszkimó zuhanyzó lett volna. Döbbenet.”
 • 30. Patriot 2010. január 26. 08:34
  „29!
  Egy mondatot alig bírtál leírni,hogy ne "orbánozzál-kőbányázzál-narancsozzál", akkor meg mire fel ez a sértődöttség?
  Hozzászólásaidból süt a szoci éned, ezzel nem is lenne semmi gond ha nem állítanád be magad független gondolkodónak.”
 • 29. Fürgeszarvas 2010. január 26. 06:15
  „Táncos !( 23 ) A tegeződés lehet,hogy a netezés egyik elfogadott formája, de ha kérhetem,az azért intelligensen történjen ! A személyeskedő,érdemi vita helyett a durva , sértegető stílus nem fogadható el, és teljesen mindegy az,hogy milyen pártállású az egyik vagy másik kommentelő ! Egy vélemény-nyilvánításra nem a fröcskölődő zsidózó,vagy komcsizó vagy nácizó reagálás a válasz ! Ha valaki érdemben nem tud hozzászólni valamihez , akkor a sértegető jelzők helyett inkább gondolkodjon el az adott problémán , és ne minősítse le önmagát ilyen módon !”
 • 28. adalfold 2010. január 26. 00:15
  „DEHOGYISNEM LENNÉNK KÉPESEK. ANNYI HOGY MÁR 100-150 ÉVE ELKEZDTÉK ÉS KITÚRTAK MINKET.

  ESZTERHÁZY,HATVANYI,TISZA KÁLMÁN,WEKERLE, KÁROLYI, KUN BÉLA, SZTÓYAI, RÁKOSI, GERŐ, KÁDÁR, BOROSS KOVÁCS, BOKROS,GYURCSÁNY,KÓKA BAJNAI,.................

  ENNYI”
 • 27. reszegenisjozan 2010. január 25. 23:38
  „moderálva”
 • 26. t-a-ibi 2010. január 25. 23:06
  „25. hozzászólás Táncos
  Légy olyan amiket írtál és máris megfogsz elégedni magaddal.

  Tudod amihez nem értek, nem csinálom mert minek rontsak el valamit, inkább rábízom arra/azokra (szakemberekre)akik értenek hozzá.
  Tudod régen a kontárokat megvetették, ma ők érvényesülnek, ha szakemberek döntenének és nem "önkinevezet" egyének, kevesebb lenne a hiba ezáltal a kritika.

  Úgy mellesleg, dicséret, stb.-hiányában szenvedsz?”
 • 25. Táncos 2010. január 25. 22:44
  „Azok az emberek zavarnak, akik mindent lefitymálnak, soha, semmi sem jó nekik, ugyanakkor baromira bölcsek, mindig tudják hogy kellett volna, hogyan kellene jobban csinálni. Na, te is ilyen vagy. Üdv!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaludt vezetés közben az M1-esen

Egy súlyos és egy könnyű sérültje van annak a balesetnek, amelyik az M1-es autópályán történt Bőny… Tovább olvasom