Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Orbán Dezső kiállítása

A Városi Művészeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában november 20-a és 2010. január 17-e között látható az Orbán Dezső: Egy európai, vándorúton című kiállítás. „Értéket őrzünk, értéket teremtünk" - ez az MKB Bank kultúratámogató ars poeticája.

A művészetet társadalmi felelősségvállalásának célkeresztjébe állító pénzintézet társszervezőként immár harmadik alkalommal rendez rendhagyó tárlatot olyan festőművész alkotásaiból, akinek a művei a bank gyűjteményében is megtalálhatók, ezúttal is a kiválasztott alkotó szülővárosában.

Orbán Dezső szülővárosától, Győrtől Sydney-ig – ahol több, mint egy teljes évszázados élete második felét töltötte – hosszú az út. 1906-ben, karrierje kezdetén, a század eleji fauve és kubista mozgalmak sűrűjébe érkezik Párizsba, és hazatérve már egyike az avantgárd gondolatokat közvetítő Nyolcak festőcsoport alapítóinak. Nem emigrál a tanácsköztársaság bukása után, mint sok hasonlóan radikális világnézeti és művészeti elveket valló művésztársa, ám 1929-ben, ahogy Európa egyre inkább a fasizmus szorításába kerül, ötvenöt évesen mégis úgy dönt, menekül. A távoli Ausztrália fogadja be. Eleinte idegenkedik az európai kultúrától idegen kontinenstől, amelyről akkoriban semmit nem tud. Végül megszereti és megteremti benne saját helyét. Meghatározó szerepet vállal az ausztrál művészeti életben és oktatásban.

Orbán Dezső kiállítása - fotó: Szük Ödön

Orbán Dezső meghatározó alakja a század eleji festészeti forradalomnak, amely Európa szerte átformálta a festők látásmódját. Kivételes tehetsége a képi szerkesztésben és a formák, színek és perspektíva közötti harmónia megteremtésében, a Nyolcak egyik legkiemelkedőbb tagjává emelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akcióban az ökoiskola: elektromos hulladékgyűjtés a Kölcseyben

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola második éve ökoiskola. A címmel együtt jár a folyamatos munka,… Tovább olvasom