Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Önhiki - Negatív rekordot döntött a támogatás

Az elmúlt évtizedben soha ilyen kevés település nem részesült az önhiki-támogatásban, mint idén. Mindössze 84 millió forint került a megyébe.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön késő délután tette közzé a közigazgatási szakzsargonban egyszerűen csak önhikinek rövidített, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatására kiírt pályázat eredményeit. A tárca ezúttal 4,1 milliárd forintot osztott szét 467 nyertes között – a korábbi években volt, hogy 10 milliárd forintnál is több került elő a kalapból.

Győr-Moson-Sopron megyében mindössze tízen örülhetnek összesen 84,4 millió forintnak: Bősárkány 6 millió 136 ezer, Dunasziget 3 millió 208 ezer, Egyed 2 millió 553 ezer, Gyömöre 13 millió 270 ezer, Győrsövényház 10 millió 586 ezer, Nagybajcs 5 millió 836 ezer, Pannonhalma 33 millió 531 ezer, Rábaszentmihály 3 millió 34 ezer, Sokorópátka 998 ezer, Szerecseny 5 millió 220 ezer forintot kapott. A pénz működési kiadásokra használható fel.

A pannonhalmi önkormányzat az elnyert támogatás egy részét a helyi Játék-Vár Óvoda és Bölcsőde működtetésére fordítja. Fotó: Bertleff András
A pannonhalmi önkormányzat az elnyert támogatás egy részét a helyi Játék-Vár Óvoda és Bölcsőde működtetésére fordítja. Fotó: Bertleff András

Tavaly 13 megyei pályázónak 135 millió, 2008-ban 17-nek 142 millió forintot ítéltek oda. A csökkenés jóval nagyobb, ha a 2006-os ˝csúcsévet˝ vesszük alapul: akkor minden harmadik megyei önkormányzat kapott támogatást, együttesen csaknem egymilliárd forintot. A 2009-es nyertesek közül ezúttal nem részesült támogatásban Kisbajcs, Répcevis és Kisbabot.

A mostani nyertesek között egyetlen város van, Pannonhalma, amelynek a legtöbb pénz jutott a megyében. Bagó Ferenc polgármester lapunknak elmondta: önkormányzatuk idei büdzséjében 60,4 millió forint működési hiány szerepel, ennek kezelésében nagy segítséget jelent a 33,5 millió forintos támogatás. ˝Ezenfelül át kell tekintenünk intézményeink költségvetését, és további takarékos gazdálkodásra van szükség. Sajnos helyiadó-bevételeink növekedésére a válság miatt nem számíthatunk.

Sőt, nagy érvágást jelent, hogy korábbi legnagyobb adófizetőnk, a Wienerberger itteni téglagyára két éve megszűnt. A cég 35–40 embernek adott munkát, amíg működött˝ – mondta a polgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovagrendbe sorakoznak a borvidékért

Éppoly régi szőlészeti tradíciókkal rendelkezik a Pannonhalma környéki termőhely, mint hazánk többi történelmi borvidéke. Tovább olvasom