Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Ön melyik magyar találmányra a legbüszkébb? - videó

Ezen a héten a magyar kultúrát ünnepeljük. Ennek keretén belül január 19-e és 23-a között kiállítást tartanak a győri Zichy-palotában a honi találmányokból szemezgetve. Megkérdeztük, Önök melyikre a legbüszkébbek.

2011. január 17. és 23. között zajlik a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat. A Zichy-palotában több programot is rendeznek ezen alkalomból. Az egyik a kiállítás a magyar találmányokból.

Kíváncsiak voltunk, Önök melyik találmányra a legbüszkébbek, így megkérdeztük az ˝utca emberét˝, hogyan vélekedik ebben a témakörben.


Videó: Ön melyik magyar találmányra a legbüszkébb?

Honfitársaink számos hasznos és pótolhatatlan felfedezéssel tették könnyebbé az emberiség életét. Ezekből szemezgetünk most a teljesség igénye nélkül, s a sorrendet sem fontosságuk szerint állítottuk fel.

Golyóstoll - Bíró László József találmánya, ezért kezdetben Bíró-tollnak is nevezték. A modern íróeszközök egyike, életünket talán el se tudnánk képzelni nélküle.

Neumann-elvű számítógép – Neumann János 1946-ban dolgozta ki azokat az elveket a számítógépek ideális működéséhez, melyek szerint a gépnek öt alapvető funkcionális egységből kell állnia: bemeneti egység, memória, aritmetikai egység, vezérlőegység, kimeneti egység. S ami lényegesebb: a gép működését a tárolt program elvére kell alapozni.

Rubik-kocka – A Bűvös kocka Rubik Ernő mechanikus, egyéni logikai játéka. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

Biztonsági gyufa - A zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufát 1836-ban a magyar Irinyi János szabadalmaztatta még vegyészhallgató korában.

Dinamó - A dinamóelvet Jedlik Ányos találta fel 1861-ben, azonban tőle függetlenül a német Ernst Werner von Siemens szabadalmaztatta elsőként 1866-ban. ‎1867-ben Charles Wheatstone szintén kijött egy dinamó-elvvel, csak ő ‎párhuzamos kapcsolást javasolt.‎ Jedlik nevéhez kötődik a szódavíz megalkotása is.

Telefonközpont - Európában Puskás Tivadar szeretett volna távíróközpontot csinálni, de főleg a tőzsdések ellenálltak, szerintük a központban a hírek kiszivárognának.

Puskás értesült arról, hogy Amerikában van egy új találmány, a telefon. Azonnal rájött, hogy telefonközpontot kell alkotnia. Amerikába ment, ahol látta, hogy a telefon és távíróvonalak pókhálóként szövik be a városokat. Felkereste Bellt, de őt ekkor már nem foglalkoztatták a telefonok.

Ezt a feladatot Edison vette át, akihez végül Puskás is csatlakozott.

A legújabb magyar találmány: Leonar3Do, Rátai Dániel felfedezése
A legújabb magyar találmány: Leonar3Do, Rátai Dániel felfedezése

C-vitamin - Szent-Györgyi Albert a 30-as években izolálta a C-vitamint és 1936-ban a P-vitamint. Jelentős szerepet játszott a citrát-kör (citromsavciklus) felfedezésében. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést. Magyarországon tudományos munkásságát 1937-ben Corvin-koszorúval ismerték el.

Holográfia - A holográfiát egy Amerikában dolgozó, magyar származású brit állampolgár, Gábor Dénes találta fel 1947-ben. Nagyjából tizenhat esztendeig lapult ez a módszer – és elnevezése – a szakmai folyóiratokban. Gábor Dénes a holográfia kidolgozásáért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

A listát a végtelenségig lehetne folytatni és szerencsére napjainkban sem kell szégyenkeznünk, hiszen a világ első, úgynevezett komplett 3D virtuális valóság terméke, azaz a Leonar3Do elnevezésű találmány szintén magyar koponya szüleménye, nevezetesen Rátai Dániel alkotása.

Olvasóink írták

 • 12. annobon 2011. január 21. 10:01
  „Igen, mert például a futószalagos autógyártás feltalálója Henry Ford (a híres T-Modell gyártója) ugye amerikai állampolgár volt és a Ford is (eredetileg) amerikai autó. Pedig Henry Ford "apja William Ford, ír származású sikeres farmer. Anyja holland és skandináv származású." Akkor akár ír vagy holland vagy skandináv találmány is lehetett volna az a híres futószalag...”
 • 11. Ing.Böck 2011. január 21. 08:38
  „Úgyhogy "magyar találkmány"-ról beszélni enyhe túlzás !!!”
 • 10. Ing.Böck 2011. január 21. 08:34
  „Csakhogy Neumann már 17 évesen elmenekült magyarországról és soha nem tért vissza. Csakúgy mint a legtöbb feltaláló akiknek esze volt !!!”
 • 9. janika 2011. január 21. 07:04
  „Virtuális valóság a "deviza alapú kölcsön" feltalálójára Ő legnagyobb mai magyar!”
 • 8. titokgyula 2011. január 20. 17:16
  „Én a saját találmányomra vagyok büszke. Csak arra a döntésemre nem, hogy majd ithon, magyarként jutok vele sokra. Tévedtem.”
 • 7. tefegu 2011. január 20. 11:50
  „Én mindenre büszke vagyok, amit magyar talált fel, vagy köze volt a feltalálásához :)”
 • 6. arrabonem 2011. január 20. 11:41
  „3. HarconaMarcos
  Fröccs.”
 • 5. annobon 2011. január 20. 10:40
  „4-hez: bocs Teller munkásságát amúgy nagyra tartom, mint atomfizikus. Nem azt írtam, hogy elítélem őt, meg utálom, meg ilyesmit. Csak annyit, hogy a találmányok közül a hidrogénbombára vagyok legkevésbé büszke. Nem kell mindig hátsó szándékot sejteni a sorok mögött...

  Akit érdekel a magyarok tudósok témakör, nyugodt szívvel ajánlom Kármán Tódor: Örvények és repülők c. könyvét! /reklám helye/ Ő nagyon jól látta a tudomány és a hadiipar összefüggéseit és nem ítélte el a háborús célok érdekében történő kutatásokat. Tőle idézek: "Semmi sem tűnik számomra szánalmasabbnak, mint amikor egy idealista olyan helyzetekről beszél, melyek felett nincsen hatalma."”
 • 4. ambulance 2011. január 20. 10:14
  „Szerintem olvass el többet Teller Edéről...”
 • 3. HarconaMarcos 2011. január 20. 10:09
  „Fröccs? ;-)”
 • 2. annobon 2011. január 20. 09:45
  „Hát egyben biztos vagyok, hogy melyikre vagyok a legkevésbé büszke: a hidrogénbombára! /álá Teller Ede/.”
 • 1. McFly 2011. január 20. 08:44
  „ez is egy jó összefoglaló: http://www.youtube.com/watch?v=e0wkokaybWA”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon az influenza: van oltóanyag, de egyre fogy

Amióta megjelentek a hírek az influenza első idei halálos áldozatáról, megszaporodott a… Tovább olvasom