Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ön kapott már levelet Nigériából? - Ne dőljön be a csalóknak

Győr-Lébény - Ahogy egyre népszerűbb lesz a világháló, úgy szaporodnak meg az internetes csalások. Írásunkból most egy lébényi fiatalember történetét ismerhetik, aki első blikkre remek, 300 eurós ajánlatot kapott Nigériából egy mobiltelefonra.

Az egész ügy egy internetes aukciós portálon, a Tesz-vesz nevű oldalon kezdődött.

"A kedvesemmel el akartunk adni egy régi telefont; kikiáltási árnak megtettük 15 ezer forintra" – mondta a kisalfold.hu-nak a lébényi Sánta Krisztián.

"Nigériai címre kellett volna elküldenünk a telefont"

"Napokon belül érkezett egy különös ajánlat: 300 eurót, azaz a jelenlegi árfolyamon körülbelül 100 ezer forintnyi összeget kínált e-mailen egy érdeklődő. Természetesen nem szerettük volna átverni, így megírtuk neki, hogy ez a telefon nem ér ilyen sok pénzt. A következő levélben azonban már nem ütött meg kedves hangot az illető; szó szerint különböző személyes adatokat kért tőlünk.

Önmagában már ez gyanús volt, hisz egy világhálón történő banki transzferhez gyakorlatilag nem kell semmi más – csak a másik fél bankszámla száma. A legfeltűnőbb mégis az volt, hogy nigériai címre kellett volna elküldenünk a telefont, vagyis kis túlzással több pénzbe került volna a postaköltség, mint maga a készülök" – magyarázta olvasónk.


Egy e-mail Nigériából: valószínűleg nem a telefonra utaztak.
Egy e-mail Nigériából: valószínűleg nem a telefonra utaztak.


"Mi nem dőltünk be neki"


Nos, ha esetleg valakinek kételye volna az üzlet tisztaságáról, akkor el kell mondanunk, hogy a szóban forgó történet azért is súrolja a groteszk határát, mert a fejlődő országokban köztudottan olcsón, 15 ezer forint töredékéért lehet mobiltelefonokhoz jutni. (Az más kérdés, hogy a mobilokat így is csupán a kiváltságosok engedhetik meg maguknak Afrikában.)

Arra a kérdésünkre, hogy tettek-e feljelentést a rendőrségen ez ügyben, azt a választ kaptuk, hogy "nem, mivel sikerült megszabadulni a különös érdeklődőtől, s egyébként sem származott kárunk az egészből, hisz végül az aukció nem jött létre, hiába próbálkozott például hivatalosnak tűnő banki levelekkel a jelentkező, mi nem dőltünk be neki".


Íme, a hivatalosnak tűnő banki levél.
Íme, a hivatalosnak tűnő banki levél.


Több variációja is él a trükköknek

A kisalfold.hu privát "nyomozása" során annyit sikerült kiderítenünk, hogy a nigériai e-mailek nem hatnak az újdonság erejével – információnk szerint ezek az internetes csalók évek óta próbálkoznak különböző variációjú trükkökkel.

Ha nagy tétben játszanak, akkor arra kérik a címzett segítségét, hogy egy komoly összeget kijuttathasson az afrikai országból. Ehhez az áldozatnak meg kell adnia bankszámlájával kapcsolatos adatait, valamint át kell utalnia egy összeget a felmerülő költségek fedezésére. A feladók természetesen busás részesedést ígérnek sikeres akció esetére, mely végül valamiért mégis elmarad…

Ennél a csalásformánál néhány éve már le is tartóztattak Dél-Afrikában pár embert, de a hálózatot nem sikerült végleg felszámolni.

Mire ment ki a "játék"?

A cikkünkben szereplő esetnél valószínűleg nem arra ment ki a játék, hogy szerezzenek egy 15 ezer forintos telefont – bár a lébényi fiatalember szerint az üzlet úgy köttetett volna meg, hogy ők előbb postára adták volna a mobilt, majd ha célba ért, ezt követően utalták volna csak a 300 eurót –, hanem sokkalta inkább banki adatokat szerettek volna megszerezni.

Megjegyezzük: a magyar bankok internetes rendszerei ugyanolyan biztonságosak, mint a nyugat-európai pénzintézetekké; vagyis ha arra utaznak a csalók, hogy Magyarországon könnyebben átverik a rendszert, mint például Németországban, akkor nagyot csalódnak majd.

Ettől függetlenül az ördög nem alszik – saját érdekükben véletlenül se adjanak esélyt Nigériából érkező e-maileknek!


Az internetes csalások toplistája. Forrás: Index.hu.
Az internetes csalások toplistája. Forrás: Index.hu.

Olvasóink írták

 • 18. becsapott 2009. április 02. 13:03
  „Kedves Zaraki_Kenpachi!!
  Én is egy olyan csalás áldozata lettem mint te.Kérlek segíts nekem,te hogy tudtad visszahozatni a csomagod Nigériából?? Előre is köszönöm a válaszod.”
 • 17. knifemaster 2009. március 21. 07:13
  „16.
  Ebay azért nem jön Mo.-ra (sem),mert itt már van 2 aukciós portál.”
 • 16. Simike 2009. március 21. 02:06
  „Jó volna lenne már Magyarországon is eBay..
  Na ott nem történik meg ilyen átverés. A rendszer körülbelül 2 perc alatt kiszűri a csaló felhasználókat! Én is találkoztam ilyen jellegű "vásárlóval".”
 • 15. farkasbalintm 2009. március 20. 20:07
  „utánvéttel én még magyarországon belül sem postázok ismeretlennek. egyszer megtettem, be is buktam, többször nem kockáztatok.
  na mind1. ez is olyan, mint az összes többi. akiket esetleg érintene, mert nem gondolnak bele, hogy kamu az egész, azok nagy többségéhez úgysem jut el ez a figyelmeztetés sem, mint ahogy a többi sem.”
 • 14. 56-os 2009. március 20. 17:41
  „Vigyázat internettesek; Nigeria csak az ami legjobban kilátszik !!!
  Sose szabad pl. egy cimet visszaigazolni stb.”
 • 13. SnakeS 2009. március 20. 15:30
  „Régi trükkök ezek, bár nem tudom milyen mélységű nyomozás zajlott én a levélben nem látok olyat ami a banki adatok megszerzésére irányulna, azt írják, hogy bizonyára megkapta már a visszaigazolást a vételár beérkezéséről, küldje a telefont.

  Itt arra utaznak, hogy vannak eladók akik megbíznak az aukciós partnerükben, vagy a sok utalás közt összekeverik és azt hiszik ki van fizetve az áru és elküldik. Ha több száz, néha ezer ilyen akciót csinál valaki, egy-kettő összejön minden nap.”
 • 12. H.Gabi 2009. március 20. 12:52
  „lehet, hogy tudatlan vagyok, de van olyan, hogy Ondo State? vagyis Ondo Állam??”
 • 11. Szilágyi_Zsolt 2009. március 20. 11:32
  „Extradagadt, ugye tudod, hogy ezzel a kemény hangvételű jellemzéssel most porig aláztál és romba döntötted a mai napból hátralévő 12 és fél órára szánt minden önbizalmamat? Borzasztóan szégyellem magam, a szellemi-intellektuális szintemmel együtt. Hüpp...”
 • 10. Zaraki_Kenpachi 2009. március 20. 11:13
  „Én mindig kényesen odafigyeltem mindenre, de ez volt az egyetlen, aminek sajnos bedőltem.

  Laptopot akartam eladni, és már úton volt a csomag kifele, közben vált sajnos gyanússá az egész és felvettem a kapcsolatot az amerikai bankkal, akire a csaló hivatkozott. Ők meg ugyebár összejátszhattak, mivel semmilyen információt nem adnak ki ( csak ha nyitok náluk számlát ), arról, hogy létezik-e náluk a számla vagy sem. És az ügyintézők se fogták fel az egészet, hogy ........

  Még a nigériai depóban visszafordítattam, és bejelentést tettem, de ebből semmi nem lesz. A gépet visszakaptam, de ugyanakkor a TNT-nek szállítási költséget kellett fizetnem. Ráadásul 4 kg volt a csomag és 8 kg-t számlázott, mert a csomag térfogata szerint max annyi férhet bele :)”
 • 9. csabi710 2009. március 20. 10:18
  „Az öszödi beszédben már elhangzott, hogy át*tak minket! És azóta is.”
 • 8. omm 2009. március 20. 10:11
  „Már az is gyanús hogy van internet.”
 • 7. extradagadt 2009. március 20. 09:40
  „Pedig azt már Virág elvtárs óta tudjuk: "az benne a gyanús, hogy nem gyanús". A trükkök lényege az, hogy nincs gyanús levél, azt kell elérniük a csalóknak, hogy az áldozat bekapja a horgot. És be is kapjuk. És bizony, ilyen hülyék, naívak, becsületesek vagyunk mi emberek, meg is esszük a fél szárnyával még kapkodó sültgalambot. Szóval kedves felnőtt, élettapasztalt, bölcs, józan gondolkodású, vagy ahogy tetszik: rasszista, cigányellenes, önbíráskodásra hajlamos honfitársaim, tik is át lesztek ám ...rva! El sem hinnétek, milyen új, zseniálisabbnál zseniálisabb trükkök vannak, amiket itt fent olvahatunk, azok kábé 10 éve élték fénykorukat!!! "Aki pedig bedől ilyennek meg is érdemli" (idézet a 4. hozzászólótól) Ha mondjuk a te lettél volna a záldozat, akkor is ezt mondod? Vagy akkor a rendőrséget és a (jelenlegi) miniszterelnököt szidtad volna? Mondjuk comment No. 6 valóban megérdemelné. Ám ő nyilván sosem lesz áldozat, egyrészt azért, mert nagyon okosan nem nyitja meg a "gyanús" leveleket, másrészt nem üzletel feketékkel, (ő már a levél szagából is megmondja a feladó színét) végül, de nem utolsó sorban pedig azért, me´ a fórumokban szellemi-intellektuális szintjéből kiindulva nehezen elképzelhető, hogy akár egy négy karakterből álló PIN-kódot meg tudna jegyezni - így nem is nagyon lehet mit kicsalni tőle...”
 • 6. Szilágyi_Zsolt 2009. március 20. 09:15
  „Négerekkel nem kötünk semmiféle üzletet. Nagyobb csencselők, mint nálunk a cigányok, és jó, ha 1 %-uk tisztességes. Afrika nem Európa, semmilyen szempontból. Én azt mondom, jobb, ha tőlünk semmi nem kerül el Nigériába (kivéve Fekete Pákót). Egyébként szerintem is az a legbiztosabb, ha kapásból töröljük a "gyanús" leveleket.”
 • 5. SAmu 2009. március 20. 08:13
  „A legfontosabb kimaradt! Én hetente nyerek milliós nagyságrendben Eurót at e-mail címemre küldött értesítők szerint , angol holland... címekről is. Kérik az adataimat.... Legyen ez a 11. pont?
  Egyébként a cikknél látható angol szövegben nem a mobiltelefont, hanem az adatokat kéruk - szintén!”
 • 4. AHA. 2009. március 20. 07:50
  „Aki bedől az ilyennek meg is érdemli.”
 • 3. colomano 2009. március 20. 07:35
  „A tesz-veszt és a Vaterát afrikai cég vette meg.
  Ideje felkészülni az ilyenekre.”
 • 2. lolita 2009. március 20. 07:25
  „En is sokat kapok de ami szamomra idegen törlöm meg elsem olvasom mert nem erdekel!!!!Es mindennel igy csinalok neha idegen levelet kapok hogy nyertem de kise bontom tudom megy a szemetbe!!!MIndenki vigyazzon csalok nem alszanak!!!!”
 • 1. Imcsi 2009. március 19. 12:14
  „Én minden nem magyar nyelven írt levelet automatice törlök! Így lehetséges, hogy kaptam már Nigériából levelet, de nem tudok róla!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészhelyzet szerencsére csak a gyakorlatban volt

Megye - Árhullam, robbantás és környezetvédelmi szennyezés. Sok minden összejöhet egyszerre,… Tovább olvasom