Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Olvasóink megmondták a tutit: hosszabb nyitva tartás legyen a győri belvárosban!

A kisalfold.hu szeptember első napjaiban arról végzett közvélemény-kutatást, hogy a belvárosi üzletek meddig tartsanak nyitva Győrben?

A felmérést a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Belvárosi Bevásárló Utcák Alapítvány kérésére végeztük el, s "szondáztuk meg" Olvasóink véleményét ebben a kérdésben.

Noha a kilencvenes évek kezdete óta mind a munkaidő, mind a hivatalok nyitva tartása jelentősen kitolódott megyénkben, a belvárosi üzletek továbbra is 17 és 18 óra között zárnak.


Ők is minél több vásárlóban reménykednek - fotó: Krizsán Csaba.
Ők is minél több vásárlóban reménykednek - fotó: Krizsán Csaba.


A nagy többség 9 és 19 óra között vásárolna Győr centrumában

A kérdőívre adott több száz olvasói válaszból azonban egyértelműen kiderül: mindenképp hasznos és megfontolandó lenne, ha a belvárosi üzletek is megtoldanák nyitva tartási idejüket.

Arra a kérdésre, hogy "mikor vásárolnál szívesen a győri belvárosi üzletekben?", 915 olvasónk válaszolt úgy, hogy 9 és 19 óra között, miközben csupán 206-an tartják ideálisnak a jelenleg általánosnak mondható 9 és 17 óra közötti nyitva tartást.

Hasonló következtetés szűrhető le a "jónak tartanád, ha lennének hosszított nyitva tartású napok?" kérdésre adott szavazatokból is.

689-en ugyanis szívesen vásárolnának csütörtöki napokon akár 19 és 20 óra között is, míg szombat délután 16 és 18 óra között még többen (742) vennék igénybe a belvárosi üzletek szolgáltatásait.

A hosszabb nyitva tartásért sokan a későbbi nyitást is "beáldoznák"

A győri centrum vásárlóközönsége a hosszabb nyitva tartási időintervallumért még azt is "beáldozná", hogy valamivel később nyissanak a butikok.

A "zavarna, ha a hosszított nyitva tartás miatt csütörtökön és szombaton 10 óra 30-kor nyitna ki egy üzlet?" felvetésre adott feleletekből legalábbis ez derül ki: 681 olvasónk nemmel, míg 237 igennel voksolt itt.

A kérdőívet összesen több mint 1200 kisalfold.hu olvasó töltötte ki.

Dinnyés Előd: "Mi azt ajánljuk a belvárosi kereskedőknek, hogy első lépésben csütörtökön este 19 óráig, míg szombaton 18 óráig tartsanak nyitva"

"A felmérésből egyértelműen látszik, hogy a bevásárlási szokások a munkarend átalakulása miatt megváltoztak.

Erre szemléletes példa, hogy a belvárosi hivatalokban dolgozók sem nagyon tudnak már kimenni a sétálóutcára vásárolni napközben" - kezdte értékelését Dinnyés Előd, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

"Mi azt ajánljuk a belvárosi kereskedőknek, hogy első lépésben csütörtökön este 19 óráig, míg szombaton 18 óráig tartsanak nyitva.

A szombati napot különösen problémásnak érzem: az éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketek korában a vásárlóknak nem jelent alternatívát, ha egy belvárosi üzlet ebédidőben, 13 órakor bezár.


A Facebook oldalunkra jött olyan vélemény is, miszerint a győri belvárosnak szórakoztató negyednek kellene lennie. Ehhez pedig jó és főleg népszerű üzletekre is szükség van. Fotó: Szük Ödön.
A Facebook oldalunkra jött olyan vélemény is, miszerint a győri belvárosnak szórakoztató negyednek kellene lennie. Ehhez pedig jó és főleg népszerű üzletekre is szükség van. Fotó: Szük Ödön.


Egyelőre a belvárosi kereskedők negyede döntött a hosszabb nyitva tartás mellett

Bécsben néhány éve ugyanezzel a gonddal szembesültek a kereskedők, s a hosszabb nyitva tartás több vásárlót eredményezett nekik. Igaz, a vásárlási szokások megváltoztatáshoz legalább fél évre szükség van" - közölte Dinnyés Előd.

Arra a kérdésünkre, hogy a belvárosi kereskedőkhöz eljuttatott felmérés összegzését hányan vették fontolóra, Dinnyés Előd úgy válaszolt: "tudomásom szerint az üzlettulajdonosok negyede tervezi a hosszabb nyitva tartást.

Reményeim szerint ha nekik több bevételt hoz a változás, akkor még több követőjük akad a jövőben".



Az adventi vásár ideje alatt számos üzlet kitolja nyitva tartási idejét Győrben


A belvárosban néhány kereskedő már jelezte, hogy nyitva tartását megváltoztatja és az adventi vásár ideje alatt az ünnepi szombati nyitva tartást alkalmazza.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. miracle 2011. szeptember 22. 19:07
  „Madarász
  És akkor most már nem is ebédelnek? Amúgy sincs olyan, hogy ebédidő, hanem 6 óra munkaidőig 20 perc, utána 3 óránként további 20-20 perc munkaközi szünet jár.
  Egyébként meg: ahova személyesen megy be az ember, annak nyitva kell lennie késő délután is, legyen az bolt, hivatal, vagy óvoda.”
 • 30. ritacs 2011. szeptember 22. 09:45
  „Én a hozzászólásokból pont az ellenkezőjét szűrtem le.Nem sokan foglaltak állást a hosszabított nyitvatartás mellett.Akkor én a bolti dolgozók nevében azt kérném, töltsünk ki kérdőívet arról is, hogy a hivatalok pl.kedden legyenek este 7-ig nyitva, szombaton meg legalább 14óráig, hogy a bolti dolgozók is elintézhessék a hivatalos ügyeiket!Szerintem így lenne igazságos!!!”
 • 29. Madarász 2011. szeptember 22. 08:16
  „28. Egy óra ebédidőben mindenki azt csinál, amit akar.”
 • 28. miracle 2011. szeptember 21. 18:49
  „"Erre szemléletes példa, hogy a belvárosi hivatalokban dolgozók sem nagyon tudnak már kimenni a sétálóutcára vásárolni napközben"
  Ööö..ezek szerint az volt a gyakorlat, hogy az igen tisztelt sóhivatali dolgozók napközben, munkaidőben a sétálóutcában korzóznak és shoppingolnak, az ügyintézés meg csigalassan halad ?
  Képen meg: "2-őt" vagyis kettőőt.”
 • 27. RickCartman 2011. szeptember 21. 17:45
  „Legyen nyitva minden éjjel-nappal! A Zemberek tele vannak zsével, mást sem akarnak, csak költeni, vásárolni, butikozni! Népszavazást követelek ebben a nagyon fontos nemzetstratégiai ügyben, most!”
 • 26. dzsipó 2011. szeptember 21. 17:08
  „Hol van már a régi Baross út varázsa? Mikor a jó cuccokat csak a belvárosi butikokban lehetett kapni!
  A hetvenes -nyolcvanas éveket nem lehet visszahozni! Megválltozott minden! Tempora mutantur, et nos mutamus in illis”
 • 25. kibic-elek 2011. szeptember 21. 16:38
  „ja és ha nem fogtad volna fel a móvári hasonlatot (amit ennyi ésszel nem is csodálok) abban épp az a lényeg hogy te véletlen se helyben jársz vásárolni, hanem osztrákba mész ki meg ott is melózol és arra tökéletes h ott lakj mert közel a határ.”
 • 24. kibic-elek 2011. szeptember 21. 16:32
  „19. anonym76 2011.09.21. 13:52
  Hát kollega nem tom te szoktad e olvasni az audis hirdetéseket de azok a barmok úgy tesznek mint aki kb nincs tisztában egy átlag magyar munkakereső képességeivel. Hogy kapásból automatikusan oda van dobva minden hirdetés elejére, már lassan a takarítóéra is, hogy 5 év üzemi gyakorlat, 5 tervező program ismerete meg perfekt német elvárás aztán mellé legyen okleveles gépész papírod natürlich. nyilván tömegekre lehet ráhúzni itt ezeket az elvárásokat.
  nem, hát nagyon nem hiányzott ide ez a gyár egy tisztességes magyar ipar helyett, aki ide termelne és ide is adózna, mert nem elvárás hogy évi többmilliárd adóvisszatérítést kapjon, ráadásul hülyének nézi a magyart embert.
  az hogy mi volt 11-6 évvel ezelőtt össze se próbáld hasonlítani, nem kevés sz**ság történt itt azóta és még közel sincs vége, pontosan megértem hogy ezzel a hellyel tele a töke mindenkinek, és nem csak akik ebben élnek hanem úgy európának összességében. ezért megyek ahányszor csak lehet ki akármilyen melóra, és asszem mindenki ezer örömmel elmenekülne innen kb akárhova nyugatabbra.
  Én is emlékszem hogy egy éven belül 3x tudtam új helyen elhelyezkedni 2005 körül, mindegyik egy trágya maszek nullajóska hely volt, de aztán akadt olyan ahol azt mondom elviselhető arányban volt a befektetett munka a kapott lóvéval, aztán szerencsére azóta az a hely is tönkrement (gazdasági iskolát működtetett a fazon egy gyár helyén)
  Ennek az országnak meg ha valaki alaposabban odafigyel a belső moráljára az a helyzet hogy ez a tv-s balhé meg az utána menetrendszerű évi 3x parasztlázadás ártott legkevésbé, mindenhol van unatkozó primitív csürhe ami csinálja a balhét, pl angolok merem állítani nagyságrendekkel ganébb népség még ennél is, aztán élnek és virulnak mégis.
  Ja hogy ez a hely született vesztes, és akkor se jurna oda ha itt kötne ki a történelem minden kincs, akkor az így már más.
  Arra meg teszek rá olyan messziről mint ide hanui hogy mi lesz ezzel a hellyel. Mindenki jobban járna vele ha faxán beleolvadna ausztriába meg a környező országokba.”
 • 23. Stewe 2011. szeptember 21. 15:51
  „Van aki még vásárolna a belvárosban? Hát irigylem hogy marad pénze. Élelmiszeren kívül mást én se veszek, csak végszükség esetén. Az élelmiszerüzlet Kaisers az lehetne 8 ig nyitva legalább. A kisbolt a Baross ut végén jó hogy van, kedvesek az eladók, van is forgalom, és biztos pont, hogy tudni, 10 ig nyitva vannak. A butikok forgalma nem nőne hosszabb nyitvatartrástol se biztosan, az eladók meg úgy gondolják, minimálbérhez nem jár mosoly kedvesség és magázódás. Pedig kevesebb energiába kerülne kedvesnek lenni mint bunkónak. Ja, a cigit meg lehet munkaidő után elővenni, mert a bolt ajtóba cigiző eladó a leg undorítóbb vevőriasztó hungarikum ami létezik.”
 • 22. borsmenta 2011. szeptember 21. 15:34
  „Kapkodnának az elmenkült vevők után a belvárosi üzletek? Talán előbb elfogadható árak kellenének, udvarias eladók. Vagy az, hogy vásárlás után lehessen egy jó fagyit enni, a fagyival a kézben le lehessen ülni valahová.
  Ezek már jópár éve nincsenek meg. Már nincs miért bemenni a belvárosba. Az ott lévő boltokban minden drágább, mint máshol, ezzel párhuzamosan a minőség folyamatosan romlik. Az eladók tegeznek mindenkit kétévestől hetvenig, és még akkor sem veszik észre magukat, ha rájuk szól a vevő. Maguknak köszönhetik a helyzetüket.

  (Érdekes módon az a pár üzlet, ahol nem feledkeztek meg a tulajdonosok arról, hogy ők szolgáltatók, képesek működni. A "lemenős" gyerekcipőboltnak, a cipőkellékesnek, a húsboltnak van forgalma, esti nyitvatartás nélkül is.)”
 • 21. pancser 2011. szeptember 21. 14:55
  „13.westi! Nyomorult Árkád? Ezt mondani egy csilli villi igen népszerű bevárásló központra. amely mellesleg sok rendezvény helyszíne?
  Mit lehet tenni a Belvárosokkal? majd eldől. Itt Mosonmagyaróváron kísérleteztek szökőkúttal, ingyenes parkolással, késői nyitva tartással, semmi nem jött be, megjósolható, hogy a további nyitva tartás sem fogja megváltoztatni a kialakult vásárlási szokásokat Győrben. Szerintem korlátozott formában be kell vinni a belvárosokba a forgalmat, különben kihalnak. Igaz ez ellen meg az ott lakók tiltakoznak kézzel.lábbal. 100 éven belül biztosan megtudjuk az új sikeres funkciójukat.”
 • 20. azmiaz 2011. szeptember 21. 14:25
  „Dinnyés Elődnek hasonló jókat kívánok! És családjával is ennyi időt tudjon együtt tölteni!”
 • 19. anonym76 2011. szeptember 21. 13:52
  „11. kibic-elek
  TELJESEN IGAZAD VAN!!! Sajnos tényleg ilyen pozíciók vannak hirdetve. Nagy nulla.

  Lepattant az egész Győr, de talán nem is Győr, hanem az egész ország is.
  Sajnos.
  A helyzet az, hogy Győrben az AUDI-n kívül véleményem szerint nem nagyon van más munkahely.
  Ez a szomorú helyzet.
  Lepusztult minden, emlékszem amikor 2000-2005-os időszakban (nem tudom miért, de én így érzem) brutálisan sok munkahely volt folyamatosan. Jöttek a cégek ezerrel, és munkahelyből volt sok, megfelelő munkaválallóból kevés.
  Most ez pont fordítva van.
  Lehet, hogy az emberek is tehetnek róla, hogy elhúz mindenki Mo-ról mint a vadludak?
  Gondoljatok a TV székház óta történt eseményekre (szélsőjobb megerősödése, gárda, összecsapások, folyamatos gyűlölködés a politikában, az ország lejáratása nemzetközi vizeken, céltalan önös érdekű politizálás minden szinten stb) -> Ez nem kedvez egy ország megítélésének sem.

  Ezért lesz Mo előbb utóbb sivatag - bár ne legyen igazam.”
 • 18. Madarász 2011. szeptember 21. 13:33
  „14. Na ja, de van aki más beosztásban dolgozik, annak meg a délelőtt jó, aki 9-10-kor kezd, annak a reggel 8, szóval ma már mindenki össze-vissza dolgozik, nem 8-4-ig, vagy 6-2-ig, mint valamikor.

  Persze ahhoz vásároljanak egy üzletbe normális árukészlet és versenyképes ár is kell. Ma úgy néz ki egy belvárosi ruhaüzlet, hogy aranyárban, top modell méretben és hétköznap abszolút hordhatatlan fazonban kínálnak mindent. Ezeket az árukat nem a nyitva tartás miatt nem tudják eladni.”
 • 17. ktl 2011. szeptember 21. 13:01
  „Ha rám hallgatnak, azt csinálnak amit akarnak. Én nem fogok megváltozni...”
 • 16. Titokzatos 2011. szeptember 21. 12:55
  „Azt miért nem kérdezték, hogy akarjuk-e a kínai üzletek végleges eltörlését, helyette minőségi, de megfizethető árú holmikat áruló butikokat? Teljesen mindegy, hogy nyitva vannak-e vagy sem, amíg silány minőséget adnak.”
 • 15. Goldmund 2011. szeptember 21. 12:47
  „"a belvárosi hivatalokban dolgozók sem nagyon tudnak már kimenni a sétálóutcára vásárolni napközben"

  Ennél összetettebb a kép, ui. egyre többen dolgoznak olyan munkakörben, hogy járják a várost (megyét, országot). Őnekik ideális, ha napközben a belvárosban nyitva van egy üzlet.
  Egyébként nem tudom más hogy van vele: én élelmiszerbolton kívül máshova csak ritkán járok. Nem veszek hetente sem ruhát, sem táskát. Amikor meg akarok, akkor úgy szervezem a napomat, hogy zárás előtt egy órával bent legyek a belvárosban és 2-3 boltot meg tudok nézni.
  És akkor még nem is beszéltem arról, hogy olcsóbb, jobb minőségű termékért elmegy az ember rövidebb nyitva tartású helyre is.

  Szerintem sokkal nagyobb hátrány, hogy a belvárosban nem lehet ingyen parkolni (pénzért is nehezen). Azelőtt a Móricz Zs. rakpart nagyon jó volt. Most már ezt is elvették.”
 • 14. Tündenéne 2011. szeptember 21. 11:57
  „2. juhit 2011.09.21. 09:07

  Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem eszembe se jutott, hogy ha a munkaidőm után (tehát 4-5 óra után) akarok vásárolni, akkor elvárjam, hogy egyébként reggel 8-tól legyenek nyitva az üzletek.”
 • 13. westi 2011. szeptember 21. 11:55
  „kibic-elek
  Óvár?????????
  Te még nem jártál óváron ha különbnek látod mint Győrt.Győrrel semmi gond,szépen fejlődik,Óvárral szerencsére egy lapon sem említhető.Az üzletek ezerszer többet érnek mint a nyomorult Árkádba bármelyik! Azt kellene felkötni aki ezt a szenny áruházat beengedte a városba!
  Mindegy meddig tartanak nyitva az üzletek a bevásárlóközpontok szemétjei akkor is elszívják a vásárlókat.
  Ja,el lehet költözni a városból annak akinek nem tetszik.”
 • 12. juhit 2011. szeptember 21. 11:20
  „kibic-elek!

  Igazad van.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palánkon át ment szurkolni az ETO-Fradira Győrben

A palánkot átugorva futott be az a 21 éves férfi a focipályára, aki Hollandiából tért haza az… Tovább olvasom