Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Okt. 23. - Ünnepi programok a megyében

A megyei ünnepséget Öttevényen tartják. Nézze meg hol lesznek megemlékezések!
Programok a hétvégén

Darnózseli
10. 20., szombat
Sportcsarnok, 18.00
Az '56-os forradalom 56. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség és ünnepi testületi ülés, melyen közreműködnek a Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói, az Őszirózsa Nyugdíjasklub Énekkara. Megemlékezést mond dr. Nagy István országgyűlési képviselő. Az ünnepségen adják át a "Darnózseli község díszpolgára" kitüntető címet.

Lövő
10. 21., vasárnap
Szolgáltató és Kulturális Központ nagyterme, 15.00
A forradalom a lövőiek emlékezetében. Előadók: dr. Galavics Géza, Németh Kálmán, dr. Unger László munkáját felolvassa Balázsné Varga Teréz, valamint dr. Székely-Gayer Éva. Közreműködik a Lövői Női Kar, vezényel Sopronyi Mária.

Szany
10. 21., vasárnap
Dózsa utcai temető, 17.30
A forradalom szanyi áldozatai előtt tisztelegnek a résztvevők.
Katolikus templom, 17.00
Megemlékező szentmise.
Művelődési ház, 18.00
Az ünnepségen beszédet mond Kapui Jenő címzetes kanonok, Szany díszpolgára. Utána fáklyás menet indul a Hősi és áldozati emlékműhöz.


Abda
10. 23., kedd
Községháza nagyterme, 15.30
Ünnepi beszédet mond Pozsgai Győző, az "Abda érdemes polgára" cím kitüntetettje. Az irodalmi összeállításban közreműködnek az abdai Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulói. Műsort ad a dalárda. A községháza elé áthelyezett kopjafa megáldása, koszorúzás.

Csorna
10. 23., kedd
Városi Művelődési Központ, Csorna
18.00 Városi ünnepség az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Ünnepi beszédet mond Horváth Róbert, a Hunyadi-gimnázium történelemtanára, a műsorban közreműködnek a Széchenyi- iskola tanulói. A megemlékezés résztvevői a műsor után az 1956-os emlékművet koszorúzzák meg.

10. 24., szerda
16.00 Nyugdíjas Akadémia: Csorna az '56-os forradalomban. Előadó: Szalay Balázs tanár-helytörténész.

Dunakiliti
10. 23., kedd
Mészáros József emléktáblája a dunakiliti faluház előtti téren, 17.30
Ünnepi beszédet mond Szokoli Sándor polgármester. A műsorban közreműködnek: versmondók, a Dunakilitiért Egyesület Vegyes Kara Mayer Gizella vezetésével. A megemlékezés végén koszorúzás az emléktáblánál.

Dunaszeg
10. 22., hétfő
16.00 A helyi templomban ünnepi szentmise a hősök tiszteletére, majd megemlékezés a kegyeleti parkban. Ünnepi beszédet mond Vida István, a Kisalföld napilap szerkesztőség-vezetője.

Dunasziget
10. 23., kedd
KOSZISZ Timaffy általános iskola tornaterme, 16.00
Ünnepi megemlékezés az iskolások közreműködésével, majd ezt követően fáklyás felvonulás és koszorúzás az emlékparkban.

Écs
10. 23., kedd
Művelődési ház, 17.00
Megemlékezik az 1956-os eseményekről Mondovics László polgármester, majd az iskolások adnak ünnepi műsort. A megemlékezés a művelődési házban elhelyezett emléktáblánál koszorúzással végződik.

Fertőd
10. 23., kedd
Fertőd-süttöri 1956-os emlékmű (Bartók Béla út 3.), 17.00
1956-os ünnepség. Köszöntőt Kocsis Ferenc polgármester, ünnepi beszédet Fehérváry Zoltán mond. Az ünnepi műsorban közreműködik az Eszterházi Kamarakórus, vezényel Róth Márton, továbbá az általános iskola és a zeneiskola növendékei.

Fertőszentmiklós
10. 23., kedd
Ifjúsági és Szabadidő Központ, 15.00
Ünnepi beszédet mond Bernád Csaba, a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium igazgatója. Ezt követően közös tiszteletadás az Ifjúság téri 1956-os emlékműnél. Az iskolások műsora mellett fellép a Pedagógus Nőikari Egyesület.

Győr
10. 23., kedd
Városháza, 9.15
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetői koszorút helyeznek el Szigethy Attila emléktáblájánál a városháza I. emeleti folyosóján.
Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helye, 9.30
Koszorúzás a Szigethy Attila-emlékműnél (Szent István út 5.) a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén.
Bisinger sétány, 10.00

A Bisinger sétányon a Golgota-emlékműnél lesz koszorúzási ünnepség. Ünnepi beszédet mond Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, az ünnepi műsorban közreműködnek Agócs Judit és Rupnik Károly, a Győri Nemzeti Színház művészei.

Richter Terem, 11.30
Ünnepi műsor. Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Tehetségpont tanárai és növendékei.

10. 25., csütörtök
Liszt F. u. 42., díszterem, 11.00
A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának megemlékezése az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Előadó: prof. dr. Pozsgay Imre egyetemi tanár. Előadásának címe: A magyar forradalmak természete.

Győr-Ménfőcsanak
10. 23., kedd
17.00 Ménfőcsanaki kerületi ünnepség. Ünnepi műsor: a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak előadása, Győr megyei jogú város képviselőjének köszöntője. Közreműködnek: Ménfőcsanaki Dalkör, Petőfi Sándor Általános Iskola Énekkara, Bezerédj-kórus. Koszorúzás a kopjafánál.

Halászi
10. 25., csütörtök
Halászi Egészségház (Kossuth L. u. 113.) előtti tér, 16.00
A Halászi Hagyományőrző Egyesület és Halászi önkormányzata az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz két halászi áldozatának tiszteletére emlékművet avat fel. Az ünnepséget megnyitja Süli Józsefné, a hagyományőrző egyesület elnöke és Majthényi Tamás polgármester. Emlékező beszédet mond Csáky Pál felvidéki politikus, író. Gács András Siratóének c. versét elszavalja Szitás Bálint. Az emlékművet leleplezi Majthényi Tamás, felszenteli Szalai Lajos érdemes esperes. Az emlékmű Fittler Ottó alkotása.

Hegyeshalom
10. 23., kedd
Szigethy Attila tér, 10.00
Himnusz, vers, ének, megemlékező beszédet mond Böröndi Lajos költő, tanár, majd ének, koszorúzás, szózat. Ezt követően koszorúzás a forradalom vétlen áldozatai, Kassai Katalin tanárnő és Németh István, Hegyeshalom volt főjegyzőjének az emlékhelye előtt.

Hédervár
10. 23., kedd
18.00 A Szent Mihály-templom előtti kopjafánál csendes gyertyagyújtással emlékeznek az 1956-os forradalomra.
Ünnepi köszöntőt mond Juhász József polgármester, közreműködik a Hédervári Asszonykórus.

Jánossomorja
10. 23., kedd
16.00 Az Andauba vezető út mentén. Üdvözlések: Lőrincz György alpolgármester, dr. Smuk András, az Europa-Club elnöke. Ünnepi beszédet mond Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet.
Közreműködők: a Jánossomorjai Fúvós Együttes, Mentsik Szilvia (szavalat), Himnusz - Jánossomorjai Fúvós Együttes.
18.00 Városi ünnepség a kultúrházban. Közreműködik a Moson-Szél Egyesület Boloct Színtársulata.

Kapuvár
10. 23., kedd
1956-os emlékmű, Fő tér, 10.00
Ünnepi köszöntőt mond Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke, közreműködnek a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium tanulói, a városi fúvószenekar és a versmondó stúdió.

Kisbabot
10. 23., kedd
Kultúrház, 16.00
Ünnepi műsor az 1956. október 23-i forradalom emlékére.
A polgármester ünnepi beszéde után fellép a Rábagyöngye Nyugdíjasklub énekkara, majd a kisbaboti gyerekek műsort adnak.

Kunsziget
10. 23., kedd
Kultúrotthon, 17.00
Közreműködnek a Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói és a Szigetgyöngye Nyugdíjas Klub énekkara.
Beszédet mond Lendvai Ivánné polgármester. Az ünnepség keretében kitüntető címeket adnak át.

Kóny
10. 23., kedd
Faluház, 18.00
Ünnepi műsorral emlékeznek a forradalomra és szabadságharcra.

Levél
10. 22., hétfő
Ujhelyi Imre tér, református imaház előtt, 17.30
Koszorúzás Gulyás Lajos mártír református lelkész emléktáblájánál. Közreműködnek a Levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola 6. osztályos diákjai és a Pacsirta Kórus.

Lébény
10. 23., kedd
16.00 Koszorúzás a polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktáblánál, majd a "Pesti srác" szobránál.
17.00 Közösségi ház: ünnepi műsor keretében beszédet mond Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnöke, közreműködnek a Lébényi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8. osztályos tanulói és énekkara. Az ünnepséget követően koszorúzás a katolikus temetőben a mosonmagyar-
óvári sortűz vétlen áldozatának, Wesztergom Imrének a sírjánál.

Lövő
10. 21., vasárnap
Szolgáltató és Kulturális Központ nagyterme, 15.00
A forradalom a lövőiek emlékezetében. Előadók: dr. Galavics Géza, Németh Kálmán, dr. Unger László munkáját felolvassa Balázsné Varga Teréz, valamint dr. Székely-Gayer Éva. Közreműködik a Lövői Női Kar, vezényel Sopronyi Mária.

Mecsér
10. 23., kedd
Baross Gábor Faluház, 17.00
Program: szavalat Fehér Martin előadásában, köszöntőt mond Csaplár Zoltán polgármester, ünnepi beszédet dr. Kuroli Géza nyugalmazott professzor. Közreműködnek: a mecséri fiatalok, tárogatón játszik dr. Szabó János nyugalmazott miniszter.

Mosonmagyaróvár
10. 23., kedd
Flesch Károly Kulturális Központ, 17.00
Városi ünnepség az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére. Ünnepi megemlékezést mond: dr. Nagy István polgármester, országgyűlési képviselő. "Vérrel virágzó" címmel ünnepi műsort adnak: Kiss Szilvia, Gál Tamás színművészek és a Kor-Zár együttes (Szlovákia).

10. 26., péntek
Gyász tér, 17.15
Városi gyásznapi megemlékezés. Megemlékezést mond dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. "Requiem" címmel emlékműsort adnak a Theatrum ad Flexum Tagjai és az En L'air Tánccsoport. Imát mond Csáfordy Julianna református lelkész. Koszorúzás, közreműködik a Kühne Zrt. Koncert Fúvószenekara Hernádi Sándor vezényletével és a 70. Sz. Széchenyi István Cserkészcsapat.

Mosonszolnok
10. 23., kedd
1956-os emlékmű, 18.00
Koszorúzás az 1956-os emlékműnél, majd ünnepi műsor a művelődési házban az általános iskolások és a Kaláka néptánccsoport közreműködésével.

Máriakálnok
10. 25., csütörtök
Kultúrház, majd koszorúzás az emlékparkban, 18.00
Ünnepi műsor a kultúrházban, beszédet mond dr. Nagy István országgyűlési képviselő, közreműködik a Máriakálnoki Dalkör, majd gyertyás felvonulás az emlékparkban, ahol a koszorú elhelyezése történik.

Mórichida
10. 23., kedd
Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ Széchenyi István Általános Iskolája, 15.00
Ünnepi beszédet mond Fehér Szilárd pedagógus, majd az iskolások és az énekkar ad műsort.

Nyúl
10. 22., hétfő
Szent István tér, 16.45
A Fidesz választókerületi ünnepsége, ünnepi beszéd és koszorúzás.

Öttevény
10. 23., kedd
Földváry Tibor Sportcsarnok, 15.00
Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának ünnepi megemlékezése, illetve a települési önkormányzat közös ünnepsége. A Himnusz hangjai után Király Péter polgármester köszönti a megjelenteket, majd "A múltra emlékezni kell, nem szabad feledni" címmel Karsainé Horváth Klára, a falu köztiszteletben álló lakója, nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár tart emlékezést.

Ezt követően az Öttevényi Általános Iskolában a helyi általános iskola felső tagozatos diákjainak emlékműsorát tekinthetik meg a rendezvény résztvevői. A megemlékezés keretében közreműködik továbbá Horváth Ildikó (narrátor), Juhász Sándor (vers), Karsai Klára (ének), Ott Gergely (zongora). Ezt követően a résztvevők az általános iskola főbejáratánál helyezik el a kegyelet és az emlékezés virágait Nagy Péternek, az intézmény egykori igazgatójának emléktáblájánál. Az ünnepi megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárul.

Pannonhalma
10. 23., kedd
Szabadság tér, kopjafák, 16.00 (esőhelyszín: plébániatemplom)
1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján ünnepi beszédet mond Bagó Ferenc polgármester. Ezt követően a Radnóti Miklós Általános Iskola és AMI 8. osztályosainak műsora látható. A megemlékezést követően koszorúelhelyezés a kopjafáknál.

Petőháza
10. 23., kedd
Templomkert (rossz idő esetén templom), 17.30-kor kezdődő szentmise után
Ünnepi megemlékezés. Beszédet mond Szabó József kanonok. A műsorban közreműködnek: ifjúsági klub, Ábrahám Ferencné (vers) és a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Petőházi Tagintézményének tanulói.

Rajka
10. 23., kedd
Faluház, 17.00
Az ünnepi műsort a Békefi Ernő Általános Iskola 8. osztályos tanulói adják. Közreműködik az iskolai ének- és zenekar. Ünnep beszédet mond Csáky Pál író, politikus.

Ravazd
10. 23., kedd
Temető alatti emlékpark, 16.00
Ünnepi beszédek, koszorúzás.
Plébániatemplom, 17.00
Ünnepi hangverseny.

Sopron
10. 23., kedd
Indulás a Perkovátz-Dömötöri teraszról, 10.00
Szabadtéri tárlatvezetés Szakál Ernő nyomában - jótékonysági séta.
Jánostelepi emlékhely, 11.00
Csendes főhajtás és koszorúzás a kopjafáknál.
Nyugat-magyarországi Egyetem, '56-os emlékmű, 17.00
Megemlékezés.
Széchenyi tér, Hűségzászló, 18.00
Városi ünnepség. Sopron ifjúsága nevében ünnepi gondolatokat mond dr. Németh Ádám. Közreműködik: Pataki András, a Petőfi Színház igazgatója és a Fajkusz Banda.

Szany
10. 21., vasárnap
Dózsa utcai temető, 17.30
A forradalom szanyi áldozatai előtt tisztelegnek a résztvevők.
Katolikus templom, 17.00
Megemlékező szentmise.
Művelődési ház, 18.00
Az ünnepségen beszédet mond Kapui Jenő címzetes kanonok, Szany díszpolgára. Utána fáklyás menet indul a Hősi és áldozati emlékműhöz.

Tét
10. 23., kedd
Művelődési ház nagyterme, 17.00
Ünnepi beszédet mond Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő. Műsort adnak a helyi 8. osztályos diákok és az ifjúsági fúvószenekar. Az ünnepséget gyertyás felvonulás és koszorúzás követi az Ifjúsági parkban található kopjafánál.

Olvasóink írták

 • 8. Mankapunka 2012. október 23. 11:25
  „Szép a köd,örök hála az időjárásnak.”
 • 7. Jóleány 2012. október 22. 19:47
  „Az ünnepi rendezvények, különösen a kormánypártiak próbálják elterelni a lényeget !
  Az hogy egy csekély réteg nagyon jól él Magyarországon ez tény ! Az is tény , hogy a magyarországi lakosság mintegy
  80 %-a a béka " hátsó fertálya " alatt él, ez is tény ! Most az a kérdés, melyik a több ? A csekély / mintegy 20 % /, vagy
  a 80 %.-ék ! Most eldől, hogy birkákból, vagy értelmes emberekből van több az országban !”
 • 6. iringo 2012. október 22. 12:18
  „1.Dwatson: Egyébként Öttevényen is van/lesz kire és mire emlékezni, ezért is lesz a rendezvény vendége és tart visszaemlékezést Karsainé Horváth Klára tanárnő, aki 56-57 fordulóján fél évet töltött börtönben azért, mert 56 őszén a győri rádióban hírolvasó volt. És koszorút helyeznek el a résztvevők Nagy Péter tanár, a helyi általános iskola egykori igazgatója emléktáblájánál is. Nagy Pétert az 56-os szerepvállalásáért a forradalom leverése után bebörtönözték, a tanítástól eltiltották. szóval nem csak nagyvárosban van kire és mire emlékezni!”
 • 5. iringo 2012. október 22. 12:14
  „1.Dwatson: Rosszul tudja, jelenleg GYMS megyének 2 megyei jogú városa van. Az pedig, hogy a megyei önkormányzat Öttevényen tartja a megemlékezést semmiképpen nem félelem kérdése, hanem egy koncepcióé, miszerint nem csak a városokban, a városokkal együtt kell ünnepelni, ünnepséget rendezni, hanem a többi településsel , településen is. Persze mindig vannak, akiknek soha, semmi nem jó...:(:( Nem akarok ujjal mutogatni!”
 • 4. amivarosunk 2012. október 22. 06:45
  „A Mosonmagyaróvári Városi Kollégium (Gorkij u.3.) 1956-os rendhagyó ´56-os kiállítása október 18-tól - november 19-ig az alábbi nyitvatartás szerint lálogatható:
  2012.október
  22. hétfő 9-12 óra között
  23. kedd szünnap
  24.szerda 8-20 óra között
  25.csütörtök 8-20 óra között
  26.péntek 8-20 óra között
  27.szombat 8-18 óra között
  28. vasárnap szünnap
  29.hétfő 8-18 óra között
  30.kedd 8-18 óra között
  31.szerda 8-18 óra között
  2012.november
  1. csütörtök szünnap
  2.péntek szünnap
  3. szombat szünnap
  4. vasárnap 17-20 óra között
  5-8. hétfőtől-csütörtökig 8-20 óra között
  9. péntek 8-18 óra között
  10.szombat szünnap
  11.vasárnap 17-20 óra között
  12-15. hétfőtől-csütörtökig 8-20 óra között
  16. péntek 8-18 óra között
  17.szombat szünnap
  18.vasárnap 17-20 óra között
  19. hétfő 8-20 óra között”
 • 3. 1120 2012. október 21. 23:42
  „Dwatson!

  Itt senki sincs be<moderálva>va, csak te ittál egy kicsit többet a kelleténél...”
 • 2. amivarosunk 2012. október 21. 18:26
  „Mosonmagyaróvár,október 25. csütörtök
  15.00
  56-os kaszinó, történelmi vetélkedő a hunyadi Mátyás Szakképző és Szakiskola Gulyás Lajos utcai épületében

  18.00
  "Requiem 56" Gyászmise az ´56-os mosonmagyaróvári sortűz áldozataiért a magyaróvári Szent Gotthárd plébániatemplomban.Közreműködik a Halmos László Énekegyüttes

  Mosonmagyaróvár, október 26.péntek,Gyásznap
  11.30 Megemlékezés és koszorúzás a Karolina Kórház emléktáblájánál
  12.00 Megemlékezés és koszorúzás a Gulyás Lajos emléktáblánál,Gulyás Lajos utca
  12.30 Megemlékezés és koszorúzás a Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakiskolában
  14.00 Megemlékezés és koszorúzás az Egyetemnél
  14.30 Megemlékezés és koszorúzás a Polgármesteri Hivatalnál
  16.00 Megemlékezés és koszorúzás a magyaróvári temetőben
  16.30 Gyalogos felvonulás a Gyásztérre
  17.15 Kegyeleti megemlékezés a Gyásztéren (Ipartelep)

  November 7.szerda
  10.00 Megemlékezés és koszorúzás a Bolyai János Általános Iskola,Gulyás Lajos utcai épületében, a Magyar katalin emléktáblánál”
 • 1. Dwatson 2012. október 21. 13:42
  „A megyei ünnepséget Öttevényen,miért,ennyire be vannak sz@rva?! Van 3 megyei jogú városunk ahol lenne mire emlékeznünk!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhaosztást tartottak Tápon - képriport

Péntek délután ruhaosztást tartottak Tápon. Tovább olvasom