Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Ökológia: A lábat kellene a cipőhöz igazítani

Az emberiség a saját jövője érdekében nem használhatná ki nagyobb mértékben a természeti javakat, mint ahogyan a Földön rendelkezésünkre állnak.

Ennek megértéséhez és mindennapjaink ésszerűsítéséhez segít egy fontos új tudományos terület, az ökolábnyom-kutatás.

Az emberiség már most annyi erőforrást igényel, amelyet csak másfél földgolyó tudna biztosítani, és ha a Földön mindenki a magyar állampolgárok életszínvonalán élne, akkor több mint két földgolyóra lenne szükség. Ebben az esetben kénytelenek leszünk a lábat igazítani a cipőhöz – hívta fel a figyelmet a győri Széchenyi István Egyetemen működő Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium ökológiailábnyom-kutatása. A győri CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. szakmai támogatásával indított kurzus és koncepciója ma egyedülálló az országban.


– Miért volt fontos ez a tudományos kurzus? – kérdeztük a kutatás vezetőjét.

– Rohamos sebességgel éljük fel bolygónk erőforrásait, ezért szükséges foglalkoznunk a Föld eltartóképességének és az ökológiai lábnyom méretének kérdésével – magyarázta dr. Szigeti Cecília, a kft. ügyvezetője, egyetemi adjunktus. – Az ökolábnyom egy jelzőszám, amely kifejezi, hogy mekkora igényt támasztunk bolygónk természeti erőforrásaival szemben. A fejlettebb országoknak nyolcszor nagyobb a lábnyomuk, mint a kis jövedelműeké. Az átlagos magyar állampolgár is kétszeresét fogyasztja el annak, mint ami fenntartható lenne. Lábnyomunk nagysága figyelmeztető jel az emberiségnek: csak egy bolygónk van!

Az emberiség a saját jövője érdekében nem használhatná ki nagyobb mértékben a természeti javakat, mint ahogyan a Földön rendelkezésünkre állnak.
Az emberiség a saját jövője érdekében nem használhatná ki nagyobb mértékben a természeti javakat, mint ahogyan a Földön rendelkezésünkre állnak.

– A gyakorlatban mire alkalmazható a módszer?

– Az ökológiailábnyom-számítás jelentős innováció a kutatás-fejlesztésben. Olyan új megközelítésű, komplex elemzés, amellyel egy szervezet vagy közösség: cég, intézmény, rendezvény, város, ország fogyasztását mérik adott technológiaszint mellett, a Föld erőforrásaira vetítve. Ebből összességében és részterületenként olyan új információkapcsolatok derülnek ki, amelyek más módszerrel rejtve maradnának: például egy cég útiköltség-hatékonysága az eredménnyel összevetve, vagy olykor meglepő adatok a papír- és az energiafogyasztásról. Az új megközelítés nagy előnye még, hogy a felmerülő kérdésekre gyakorlati válaszokat ad, így az elemzett közösség vezetői számára naprakész, jól alkalmazható tanácsokkal szolgál.


Az ökolábnyom-számítással foglalkozik, és többek között London ökológiai lábnyomát is bemutatja a CG & Partners Fenntarthatósági Füzetek sorozatának napokban megjelent első száma. A hiánypótló oktatási segédanyagot a kutatással foglalkozó győri cég térítésmentesen tette hozzáférhetővé az érdeklődők számára: a tanulmány a cég honlapján (www.cgpartners.hu) bárki számára elérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi teraszok a belvárosban

Az átlagembernél talán csak a vendéglátásban érdekelt cégek várják jobban a tavaszt Győr… Tovább olvasom