Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Obama programjára győri vállalkozót is meghívtak Amerikába - fotók

Kiss Gergely Dallasban a külföldieknek adható legmagasabb városi kitüntetést is megkapta a texasi metropolisz polgármesterétől.

A mobilalkalmazásokat fejlesztő győri cég, az Attrecto Zrt. ügyvezető igazgatója, Kiss Gergely három hetet töltött az Egyesült Államokban.

Mindez önmagában nem lenne hír, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy Kiss Gergely az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának kezdeményezésére szervezett programon vett részt üzleti találkozókon, workshopokon - már rögtön van miről beszélni.


Kiss Gergely
Kiss Gergely


Obama hívta életre a fiatal külföldi vállalkozók amerikai találkozóját

"Édesanyám és édesapám is oktatott a győri egyetemeken, s a szülői példának köszönhetően nekem is fontos a tanítás. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara által támogatott Start Your Business programban tartottam előadást arról, hogy a magyar egyetemisták felsőfokú tanulmányaik végeztével hogyan kezdhetnek saját sikeres vállalkozásba.

A program és közreműködésem felkeltette a budapesti Amerikai Nagykövetség figyelmét, akik rövid beszélgetés után engedélyt kértek arra, hogy elküldhessék adataimat Amerikába. A `Nemzetközi Vezetői Látogatói Program - Új kezdet´ nevű találkozójára ugyanis évről évre huszonnyolc fiatal vállalkozót hív meg szerte a világból az amerikai külügyminisztérium.

Megtisztelőnek tartottam mindezt, de nem gondoltam komolyan, hogy részt vehetek a három hetes kurzuson, hiszen magyar résztvevője még nem volt az `Új kezdet´ programnak" - kezdte a kisalfold.hu-nak Kiss Gergely, a 2011-ben Presztízs-díjjal kitüntetett győri cég ügyvezetője.

"Dollár milliókat termelő cég vezetője feltűri az inget a karján, s éhező amerikaiaknak élelmiszert zsákol"

"Az álom azonban valósággá vált: szeptember közepén három hétre elutazhattam az Egyesült Államokba, s Washingtonban, Portlandban, Dallasban és New Yorkban vehettem részt üzleti találkozókon, oktatásokon, céges látogatásokon és vacsorákon huszonnyolc társammal együtt.

Azt hangsúlyozni szeretném, hogy esetünkben nem beszélhetünk `agyelszívásról´; oly annyira nem, hogy olyan vízumot kaptunk, mely szerint három éven belül semmilyen körülmények között sem telepedhetünk le az Egyesült Államokban.


A meghívott fiatal vállalkozók az amerikai külügyminisztériumban

Sokkal inkább arról szólt az egész út, hogy az USA vendégül látta azokat fiatal vállalkozókat, akikkel a jövőben mindkét fél számára eredményes gazdasági kapcsolatot alakíthat ki. Személy szerint rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem mind az amerikai előadóktól, mind a külföldi csoporttársaimtól.

Nagyon érdekes volt azzal szembesülni, hogy üzbég, francia vagy akár ghánai fiatal cégvezető hasonló problémákkal és kihívásokkal szembesül a munkája során nap mint nap, mint mi Győrben. Szintén fontos tapasztalat volt látni, ahogy dollár milliókat termelő cég vezetője feltűri az inget a karján, s velünk együtt zsákol élelmiszert az éhező amerikaiaknak" - folytatta Kiss Gergely.

A találkozást Obamával meghiúsította a gyilkos lövöldözés

Arra a kérdésünkre, hogy a program életre hívójával, Barack Obamával volt-e lehetőségük találkozni, az Attrecto Zrt. ügyvezető igazgatója úgy válaszolt: "azt reméltük, hogy az elnök részt vesz a külügyminisztériumban szervezett vacsoránkon, de pont aznap történt a tizenkét áldozatot követelő, halálos lövöldözés a kikötőben, így Obama nem jött el.

Nyilván örökélmény lett volna az Egyesült Államok elnökével találkozni, de összességében a jövőt tekintve sokkal hasznosabbnak érzem, hogy többek közt a New York-i és manhattani kereskedelmi kamera vezetőivel beszélhettem. Dallas főpolgármestere szintén fogadott bennünket, s váratlanul a külföldieknek adható legmagasabb kitüntetést adományozta a csoportunk összes tagjának.

Elsőre nem tudtam mire vélni ezt a gesztust, majd az egyik kalauzunk megsúgta: hasonló programon vett részt Tony Blair az USA-ban , s ezért úgy tekintenek ránk vendéglátóink, mint akikkel a későbbiekben még hasznos lehet jóban lenni".


Kiss Gergely a dallasi kitüntetéssel

"A politikai piramis alján lévő emberek kőkeményen bevasalják a korábban elhangzott ígéreteket"

Arra a felvetésünkre, hogy az Egyesült Államokban mi tetszett a legjobban, Kiss Gergely úgy válaszolt: "ha a városok közül kell választanom, akkor egyértelműen Portland a favorit. Szinte minden utcában szól a dzsessz, lazák, mosolygósak az emberek.

Az amerikai politikai rendszerben pedig az rendkívül szimpatikus, hogy alulról építkezik a rendszer, vagyis a politikai piramis alján lévő emberek kőkeményen bevasalják a felettük állóktól a korábban elhangzott ígéreteket.

Ennek köszönhető, hogy a helyi ügyek nem sorvadnak el, s folyamatosan terítéken maradnak a választókat izgató kérdések, problémák".

Olvasóink írták

  • 2. kicsipatt 2013. október 14. 17:34
    „Értelmes fiúnak tűnik, nem értem miért esik hasra az élelmiszert zsákoló dollármilliomosoktól. Nem erejükhöz mérten segítenek, hanem dobnak egy koncot a sajtónak, pózolnak néhány fotóhoz és részükről véget is ért a szegények istápolása. Miért dícséretes ez? Miért dől be ennek egy tanult ember? Tán ez a követendő?”
  • 1. mecsoka 2013. október 14. 15:50
    „Grat! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leesett rakomány okozott tömegkarambolt Győrnél az autópályán

Az úttestre zuhant a rakomány egy jármű utánfutójáról, ez okozott balesetet az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalán vasárnap este Győrnél. Tovább olvasom