Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Nyit a Mobilis: nézzen be a győri csodák palotájába videón!

Mind a 74 attrakció bevetésre készen áll a győri Mobilis épületében. A kisalfold.hu munkatársai a hétvégi tesztelés során tekintették meg és próbálták ki a szórakoztatva tanító játékokat.


Március 14-én megnyitja kapuit a győri Mobilis. 74 látványos, interaktív játék, attrakció várja az ifjú és örökifjú látogatókat a járműgyártás győri kiállító és bemutató központjában.

Az összes játék Angliából érkezett Győrbe; összeszerelésük és tesztelésük közel két hónapig tartott.

A Mobilis a maga nemében unikum lesz európai szinten is, hisz az Öreg-kontinensen nincs még egy olyan interaktív bemutató központ, mely kizárólag a járműgyártásra fókuszál.

"Ma az élet szinte minden területét befolyásolja a műszaki tudás. A környező világ megismerése, megértése egyre komolyabb tudományos ismeretet igényel. A fizika rangja, elismertsége, kedveltsége mégis kezd fokozatosan háttérbe szorulni.


Már csak párat kell aludni, s megnyitja kapuit a Mobilis!
Már csak párat kell aludni, s megnyitja kapuit a Mobilis!


Olyan helyekre van szükség, ahol a gyermekek még a pályaválasztás előtt játszva, mosolyogva ismerkedhetnek a műszaki és természettudományos terület szépségeivel.

Ezért hiányt pótló tudományos játszóház a Mobilis" – mondta a kisalfold.hu-nak Szilasi Péter Tamás, a Mobilis Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Videós interjúnkból az is kiderül, hogy a Mobilis miként fejlődhet a jövőben, illetve azt is megkérdeztük Szilasi Péter Tamástól, hogy személy szerint neki melyik a kedvenc játéka a hetvennégy közül.


Mobilis nagyobb térképen való megjelenítése


A Mobilis hivatalos honlapját ide kattintva tekinthetik meg!


Videó: Cseh Róbert.
A Mobilis épülete számokban

A 2700 négyzetméteres épület a Wankel-motor dugattyújára emlékeztet; a modern, 21. századi kiállító- és bemutatótermek alatt mélygarázs áll rendelkezésre, míg belül kiállítótér, látványlabor és kreatív foglalkoztató is várja az érdeklődőket.

A Mobilis közel kétmilliárdos költségvetésből készült el; ebből közel 1,7 milliárd forintot az Európai Unió biztosított, Győr pedig több mint 200 millió forintos önrésszel járult hozzá a projekt megvalósításához.

Negyvenhat pályamunkából a Mobilis végül Nagy Iván, Ybl-díjas építész tervei alapján készülhetett el.

A Mobilis tervezése közben három mesterképzésen résztvevő építész (Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Szabó Dávid) is közreműködött, akik fiatalos látásmódja egyértelműen érződik az épületen.

Ide kattintva olvashatják el írásunkat a Mobilis egy évvel ezelőtti építkezéséről!
Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. urbaniastapista 2012. március 13. 21:23
  „#22.
  Az egykori Ikarusz szobor helyére (ahol most a parkolólemez van, a hídlábnál).
  Az állam kiírt egy pályázati lehetőséget (ami sokáig agóra-pólus néven futott), de nem volt neki megfelelő hely, mert az egyetem területén kimerültek a beépíthetőségi lehetőségek. Ez azért is történhetett meg, mert a most befejezett könyvtár és a hosszú nevű párja túl sok helyet foglalt el a telekből. Ezeknek a pályázata 2002-ben volt, azóta lehetett tudni, hogy felmentést kell kérni az országosan érvényes szabályok alól, vagy bővíteni kellene az egyetem telkét.
  Ez vagy 7 évig sem sikerült (2009), akkor meg elindult az egyetem fejlesztése az említett két épülettel, mert addigra lett pénz. Ami viszont megszüntette a parkolók nagy részét, hamar kellett megoldás a parkolásra, lettek a parkolólemezek. Ezekkel már valószínűleg alá is mentek az előírt minimális zöldfelületnek, de az senkinek sem fájt különösebben, ahogy az sem, hogy a már épülő hídfőbe egy parkolót építenek egy reprezentatív középület helyett.
  Az agora pályázatra találtak 3 különálló, de már az egyetem tulajdonában levő telket, ott a töltés mellett, ahova cipőkanállal éppen elfért az, amit az állam megküldött egy milliárddal. Azért, hogy ez a pénz ne vesszen el (ami egyébként dicséretes), maradt ez a helyszín, mert az igazán megfelelő helyre már éppen engedélyeztették a parkolólemezt. Szóval volt legalább 6 év, amikor nem történt semmi előrelátó gondolkodásnak tűnő tevékenység, utána is csak sodródás.”
 • 22. arrabonai 2012. március 13. 12:23
  „Ilyen is ritkán fordul elő, de most muszáj a cikk írója mellé állnom. Aki végigolvassa az irományt az megtudja hova is kell mennie, mert a honlapra mutató link ott van, aki meg azután sem találja meg az jobb, ha az utcára sem megy ki. A térképet nem az újságíró rajzolta, hanem a Google szolgáltatja. Az "A Mobilis a maga nemében..." kezdetű mondattal sincs semmi baj, a magyar nyelv szabályai szerint korrektül értelmezhető nincs benne ferdítés. Aki pedig nem is hallott róla hol és miről van szó, a cikket sem olvasta el ugyan minek szól hozzá...
  Az épület helyéről, a jegyárakról és mi egyébről persze lehet vitatkozni, a többi hozzászólás csak kötözködés.
  Én a magam részéről különben hasznos ötletnek tartom a központot, aztán ha sikerül eljutnom meglátjuk milyen is ha testet ölt.”
 • 21. ikalav 2012. március 13. 12:16
  „Urbipisti, megintcsak ámulok a jólértesültségeden.

  Megosztanád velünk, laikus földi halandókkal, hogy milyen KONKRÉT információid vannak a város- és egyetemvezetők közös megfeszített agymunkájáról? Annyira hálás lennék, ezt, azt hiszem, kis virtuális közösségünk nevében mondhatom.

  Még abban segíts, kérlek, hogy a híd melyik lábára gondolsz? Illetve melyik az a telek, amely akár az egyetem, akár a város tulajdonában erre alkalmas lett volna?”
 • 20. Dwatson 2012. március 12. 22:29
  „A térkép hemzseg a durva hibáktól:évtizedekkel ezelőtt betemetett aranyparti Duna rajta van,de az új híd nincs,rajta van a még újabb rakparti út ugyan de egyirányúnak jelölve,stb! Maargit,normális!?”
 • 19. urbaniastapista 2012. március 12. 22:27
  „Szép lett, csak a városvezetők és egyetemvezetők közös megfeszített agymunkájából erre a helyre "sikerült".
  Mennyivel jobban mutatna ez a Jedlik-híd lábánál?”
 • 18. mitzekatze 2012. március 12. 21:57
  „"A Mobilis a maga nemében unikum lesz európai szinten is, hisz az Öreg-kontinensen nincs még egy olyan interaktív bemutató központ, mely kizárólag a járműgyártásra fókuszál."

  Azért ez elég durva lenne. A cikkíró feltételezem még nem járt Párizsban, mert akkor most a saját fejét röhögné körbe és körbe és körbe és körbe.... :)))) A mondatból annyi igaz, hogy csak járműgyártás. Párizsban több napos program végigjárni. Ajánlom figyelmébe a La-Villette-t”
 • 17. elmariachi 2012. március 12. 20:54
  „Acsali: a jegyárak itt vannak: http://www.mobilis.gyor.hu/kozerdeku-hasznos-informaciok/jegyarak.html

  4 tagú családnak 5000 nem 6000, ez lehet, hogy sok, de van éves bérlet:
  3800 Ft/év 8 éves korig 5000 Ft/év 18 éves korig. Ez szerintem nagyon korrekt. Akár iskola után is "lóghatnak" délutánonként.”
 • 16. okda 2012. március 12. 17:27
  „Üdvözletem minden Olvasónak ! Talán annyit megérdemelnénk olvasóként, a NAGY SZENZÁCIÓK bejelentésénél, hogy felismerhetőséget vagy legalább, annak a lehetőségét megkapjuk egy-egy szenzáció bejelentésekor. Számomra teljesen ismeretlen helyszínnek tűnnek a képek, miattam lehet akár Romániában, vagy Szlovákiában is. Legalább a megközelíthetőséget illene a szenzációk mellé beszorítani T szerkesztőség. Akár vakon is kereshetjük a nem olcsó szórakoztató, oktató programok helyszíneit, hát még ha körbeutazzuk Győrt. Link nevem az "okda" HALAK csillagkép legláthatóbb csillaga, üzenete a FELISMERÉS.”
 • 15. acsali 2012. március 12. 16:13
  „Négy tagú család belépője majdnem 6000 Ft. Nem lesz év közben tumultus.”
 • 14. háté 2012. március 12. 14:07
  „A nagy gazdasági válság idején! -játszunk.
  Hiszen annyi a lóvé mint a gané, csak magyarra nincs!”
 • 13. matthiask 2012. március 12. 13:54
  „Az épület körüli óriási építkezés az egyetemi Audi tanszékhez kapcsolódik, ott is elsősorban az új útburkolat fektetése okoz(ott) közlekedési problémákat. Ha minden igaz, mostanra készen vannak vele.
  Egy megközelíthetőséget azért igazán írhatott volna a szerző.

  Ide kapcsolódik, remélem nem kerül moderálásra: http://credobus.hu/hirek/2012-03-08/credo-busszal-a-mobilisba.html”
 • 12. Infamous 2012. március 12. 10:06
  „hát jobban nem lehetett volna eldugni ezt az épületet...”
 • 11. cspogi43 2012. március 12. 09:01
  „Véletlenül jártam Révfaluban egy családlátogatáson szombat este.Késő este látszott a mobilis reklámfelirata, amikor elmondták vendéglátóim, hogy mi is az a mobilis épület.Egyenlőre óriási épitkezést láttam körülötte, így az Egyetem buszmegállójához is csak nagy kerülővel jutottunk el.Két nap múlva megközelíthető a mobilis?-vagy csak helikopterrel?”
 • 10. katyi27 2012. március 12. 08:49
  „Köszönöm szépen a segítséget!!!! :)”
 • 9. Llondwel 2012. március 12. 08:21
  „"Január végén újabb beruházás vette kezdetén a győri egyetemi campus területén: 1,9 milliárd forintból épül a Mobilis intézmény a Széchenyi Egyetem északi részén."

  Az építkezésről szóló cikkben találtam, de ennél konkrétabbat nem tudok mondani én sem.”
 • 8. egyolvasó 2012. március 12. 08:18
  „A Széchenyi István Egyetemtől északra (Egyetemi csarnok mellett).”
 • 7. ikalav 2012. március 12. 08:15
  „én tudom”
 • 6. kikelet_ 2012. március 12. 08:15
  „az Egyetemi Csarnok mögött”
 • 5. bn 2012. március 12. 08:12
  „Az egyetemi csarnok mögött/mellett. (Nem a legjobb helyre került, pl. lehetett volna az első parkolóház helyett is, de már mind1.)”
 • 4. traboca 2012. március 12. 08:11
  „9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben is megemlékeztek a fukushimai tragédiáról

Arról szeretnék beszámolni, hogy nemcsak Budapesten emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt történt… Tovább olvasom