Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Nőtt a forgalom a parkolóházban

Tavaly év végén végre megtörtént: a győri Jókai utcai parkolóház mind a 260 parkolóhelye "elkelt".
A győri Jókai utcai parkolóház kihasználtsága nemcsak önmagáért érdekes, hanem mert további „utód óriásgarázsokat" terveznek a városban. Ezért is térünk vissza félévente a témára: a forgalom az adventi csúcsnak köszönhetően ismét nőtt, de az átlag így is egyelőre negyed ház.

Amit az üzemeltető a nyitás óta szeretne, de még ingyenes próbaidőszakban sem sikerült, az tavaly év végén megtörtént: voltak órák, amikor kitehették a megtelt táblát, vagyis 260 autó töltötte meg a Jókai utcai parkolóházat. Legutóbb tavaly augusztusban, a végleges működési engedély megszerzésekor írtunk a forgalom alakulásáról. Ismét eltelt fél év, utánanéztünk: hogyan alakult a kihasználtság az óriásgarázsban.

Több, de még nem sok

Nem kell messze mennünk a múltban, hogy a jelenlegi helyzetet értelmezni tudjuk: a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (a parkolóház üzemeltetője) tavaly augusztusban kezdte el tizenhat hetes marketingkampányát egyetlen konkrét céllal: a parkolóház népszerűsítéséért. Számokban is megfogalmazták a terveket: a kihasználtság 10–15 százalékos növelését kell elérni kicsivel több, mint negyed év alatt. A végeredmény jelenleg 25 százalék, vagyis negyed házas kihasználtság, ami még mindig nem sok, de a kezdeti öt százalékhoz képest nyilván már jelentős előrelépés.

Advent – a kiugrás

Nagy Csaba, a Komszol sajtószóvivője hangsúlyozta: ez átlagszám, tehát benne foglaltatik az éjszaki órák kihasználtsága is. Ha csak az úgynevezett kereskedelmi időszakot számítják – délelőtt kilenctől délután ötig –, akkor a forgalom már fél házzal ér fel. Az igazi ugrást tehát az advent hozta meg, a karácsonyt megelőző hetekben kora délután többször is megtelt a Jókai utcai parkolóház, vagyis egy időben 260 autó állt a garázsban. Azt azért hozzá kell tenni, még így is nem kis nehézséget jelentett parkolót találni azoknak, akik – szokás szerint – az utcai parkolókat választották a karácsonyi bevásárláshoz. Mindez tehát a forgalom nagyságát mutatja.

Decemberben tízezer felett

Ezzel együtt tény: míg szeptemberben mintegy négyezer, októberben 5 ezer 500, novemberben pedig hétezer kilépő gépkocsit regisztráltak; addig decemberben már meghaladta a tízezret a parkoló autók száma. Napokra lebontva hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton legnagyobb a forgalom. Vasárnap, amikor kisebb a forgalom a belvárosban is, értelemszerűen kevesebben veszik igénybe a parkolóházat is.
Ennyi tehát most a forgalom, hogy a jövőben ez a tendencia folytatódik-e, fél év múlva kiderül. Akkor ismét visszatérünk a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr: önkormányzati gyorsmérleg

Több mint hat és fél milliárd forintot, a költségvetés majd egyötödét költötte fejlesztésekre a győri önkormányzat tavaly. A legnagyobb tételt a közlekedési beruházások tették ki. Ingatlaneladásból ugyanakkor kevesebb pénz folyt be a tervezettnél. Tovább olvasom