Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nincs még döntés az ingatlanadóról

Győr–Sopron - A megye két legnagyobb városának önkormányzata még nem döntött arról, kivetik-e az értékalapú ingatlanadót.
Vajon hogyan számítják ki az ingatlan értékét, kimegy-e a becslő minden egyes lakáshoz, vagyis: mi alapján határozzák meg az ingatlanadó mértékét?

Ez a központi kérdés, amely az újfajta adónemmel kapcsolatban most minden médiumot foglalkoztat. Bár tegnapelőtt este megszavazta a parlament az értékalapú ingatlanadót, az önkormányzatok még korainak tartják a rájuk vonatkozó kérdés megvitatását.

Több kormánypárti politikus nemleges szavazata ellenére a parlament úgy döntött, az ingatlanadó mértékét 2009-től az építmény számított értéke alapján határozzák meg az önkormányzatok által megállapított, a luxusadóhoz hasonló értékövezeti besorolások alapján. A törvény megadja az épülettípusonként, megyénként kiszabott alsó és felső értékhatárokat, melyektől a helyi képviselő-testületek nem térhetnek el. Kiköti azt is: az önkormányzatoknak az értékövezetek megállapítását a rendeletalkotás évében kialakult értékviszonyok alapján, két adóévben kell meghatározniuk.


Csökkenteni lehet majd az adó mértékét

Ami még a gyakorlati részleteket illeti: lakás, ház, villa, kastély, üdülő, padlástér stb. esetén az ingatlanadó legmagasabb mértéke – az önkormányzat által meghatározott értékövezeti leosztás szerint – maximum fél százalék lehet, míg nem lakás célú (garázs, tároló, műhely, szerviz, présház stb.) ingatlanok esetében 1,5 százalék. A lakások belmagasságának legalább 1,90 méternek kell lennie. A hozzá kapcsolódó erkélyek, teraszok és tornácok alapterületének ötven százaléka alapterületnek fog számítani, tehát ezen négyzetméterek után is fizetni kell. Lakások esetében a pinceszinten kialakított helyiségek alapterületének hetven százalékát kell a teljes alapterületbe számítani. A luxusadóhoz hasonlóan azonban úgynevezett korrekciós tényezőkkel csökkenteni lehet majd az adó mértékét.


A telek, ha külterület...

Telkek esetében is a számított érték alapján fogják kivetni az adót, amely lakáshoz tartozó telekhányad esetén maximum 0,5, nem lakás célú felhasználása során pedig legfeljebb 1,5 százalék lesz. Az adókötelezettség csak akkor szűnik meg, ha a telek külterületté minősül, vagy ha azt mezőgazdasági tevékenységre használják. Az ingatlanadót minden kereskedelmi egységet üzemeltető, fenntartó személynek is meg kell fizetnie az elképzelés szerint, amelyről végül az önkormányzatok fognak dönteni.


Eddig nem tárgyaltak róla

Egyelőre azonban még az sem dőlt el, hogy például a megye két legnagyobb városában – Győrött és Sopronban – kivetik-e az ingatlanadót. Borkai Zsolt győri polgármester a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: semmiképpen sem szeretne elébe menni a dolgoknak és anélkül beszélni, hogy nem folytatott az ingatlanadóról széles körű egyeztetést a képviselőkkel, az egyes frakciókkal – közösen. Mint mondta, még az alapkérdés sem dőlt el, így azt végképp nem tudhatjuk, hogy adott esetben milyen méltányossági, jutányossági kedvezmények kerülhetnének szóba.

Hasonlóan korainak tartja a kérdést Kuslics Balázs, a soproni városháza szóvivője. Kuslics Balázs elmondta: bár az ingatlanadó esetleges bevezetéséről lehetett tudni, az önkormányzat eddig nem tárgyalt erről. A kérdésnek át kell menni a közgyűlésen és a megfelelő szakbizottságokon, s erre 2009-ig bőven van idő.

Lakás, ház, villa, kastély, üdülő, padlástér stb. esetén az ingatlanadó legmagasabb mértéke – az önkormányzat által meghatározott értékövezeti leosztás szerint – maximum fél százalék lehet, míg nem lakás célú (garázs, tároló, műhely, szerviz, présház stb.) ingatlanok
esetében 1,5 százalék.

Olvasóink írták

  • 1. imre1964 2008. január 22. 12:09
    „Nekünk lassan már a levegővételért is fizetni kell.
    A "tisztelt" kormánynak kevessebbet kellene LOPNIA .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrött nem az üzlet miatt van még bilincselés

Győr - Az autósok most nyilván nem sírják el magukat, de ettől még tény: egyre kevésbé éri meg… Tovább olvasom