Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem volt roham a postákon

Győr-Moson-Sopron - Hétfőn járt le a jelentkezési lapok feladási határideje, a posta nem tapasztalt emiatt nagyobb rohamot. Egyelőre csak a tavalyi slágerszakokból lehet az ideiekre következtetni: megyénkben a művészeti, a gépészmérnöki, a jogi és a turisztikai képzés tűnik a legnépszerűbbnek.
A felvételi központ illetékese szerint megduplázódott tavaly óta azoknak a száma, akik az internetes ügyfélkapun keresztül adják be jelentkezési lapjukat a szeptemberben induló képzésekre, most körülbelül 20 százalékos ez az arány. (Tudni kell azt is, hogy ez esetben a hitelesítő adatlapokat február 23-ig kell postázni az oktatási hivatalnak.) Látható tehát, hogy a nagy többség még a hagyományos utat preferálja, ennek ellenére kiemelkedő rohamot nem tapasztalt a posta az elmúlt két hétben. László Márta, a Magyar Posta Zrt. kommunikációs menedzsere elmondta: a győri, Révai utcai hivatalban például tegnap körülbelül 100 jelentkezési lapot adtak fel délig, ez elenyésző hányada az összes küldeménynek.

Hároméves nóta: a slágerszakokról még azért nem tudunk beszámolni, mert az egyetemeknek, főiskoláknak nem „dukál" B jelentkezési lap, így a felvételizők adatlapjairól minden intézményt a felvételi központ tájékoztat a későbbiekben. A tavalyi tapasztalatok alapján a Nyugat-magyarországi Egyetemen továbbra is a művészeti és a turisztikai képzés tűnik a legnépszerűbbnek, az előbbi szakokon körülbelül tízszeres volt 2008-ban a túljelentkezés – tudatta dr. Faragó Sándor rektor. A három megyei városunkban is külön kart működtető egyetem vezetője szerint nem csökkent – remélhetőleg idén sem – az erdőmérnöki kar népszerűsége, az intézmény egyébként széles körben folytat propagandát: mind a sajtó segítségével, mind személyes megjelenésével a nyílt napokon vagy éppen a januári Educatio-kiállításon.

Továbbra is kellenek a mérnökök és a turisztikai szakértők. Fotó: Krizsán Csaba
Továbbra is kellenek a mérnökök és a turisztikai szakértők. Fotó: Krizsán Csaba

Író Béla, a győri Széchenyi István Egyetem főtitkára elmondta: reméli, hogy idén sem csökken a hallgatói szám, ami tavalyig igen kiegyensúlyozott volt. A gépészmérnök, nappali tagozatos szakra körülbelül 200 hallgatót vettek fel, a legnagyobb túljelentkezést a jogi és közgazdász szak esetében tapasztalták. A mérnöki képzésre visszatérve: közlekedésmérnököket a Budapesti Műszaki Egyetemen kívül csak Győrött képeznek, s tudni kell azt is, hogy a műszaki tudományi képzést végző intézmények közül tavalyelőtt országosan második lett a győri, ha azt vesszük, hogy hányan jelölték be első helyen.

Író Béla reméli, hogy a válság nem szegi kedvét a potenciális mérnököknek.

Sőt, az egyik győri iparmágnás cég éppen azt jelezte, hogy ez a nehéz időszak igen alkalmas a képzésre, hiszen amikorra végeznek a hallgatók, már régen túl leszünk a mélyrepülésen.

Felvételi határidő: Nagy Elemér Bálint (b) a Hild-iskola tanulója többek közt a győri Széchenyi István Egyetemre nyújtott be felvételi kérelmet épitészmérnöki szakra. Biró Máté a Budapesti Ybl Miklós épitészmérnöki egyetem tűz- és biztonságtechnikai szakára nyújtotta be kérelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az italról való leszokást önsegítő közösségek segíthetik

Győr–Békéscsaba - Stílszerűen üdítővel és tortával ünnepelték a klubmozgalom megalapításának… Tovább olvasom