Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Nem lesz vajdavillongás Győrben - Tervben a Roma Police

Győr - Vidák József két éve a Roma Vajdák Országos Szövetségétől kapta vajdaigazolványát. Sok mindenre nem használta, így amellett döntött, hogy a napokban visszaadja azt Sárközi Antal Bandinak, a köztiszteletben álló volt győri vajdának. Vidák József nagy álma a Roma Police, reményei szerint a cigányok maguk is tehetnek környezetük közbiztonságának jobbításáért.

Az utóbbi napok, hetek romákat ért támadásai megdöbbentették Vidák Józsefet és az eddigi lovári vajda családi, baráti körét. Az egymást fenyegető, inkább a rendbontáshoz és a cigányok és magyarok szétszakadásához vezető reagálások helyett Vidák a békére figyelmeztet, s a cigányok sikeres integrációját, azaz társadalmi beilleszkedésüket szorgalmazza. A volt lovári vajda a napokban visszaadja igazolványát és sok sikert kíván mindenkinek, aki így vagy úgy a cigányság felemelkedését támogatja.

– A különböző roma kisebbségi szervezetek, az olyan hagyományos vezetési formák, mint például a vajdaság, nem tudják ezeket a célokat megvalósítani – vélekedett Vidák József. – A Roma Police, azaz a „Romák Győr-Moson-Sopron Megye Közbiztonságáért" kiemelkedően közhasznú szervezet egyelőre terv, konkrétan a polgárőrséghez hasonló őrző-védő munkát jelent, szorosan együttműködve a rendőrséggel és a városvezetéssel. Úgy vélem, hasznos és hatékony lehet a szervezet tagjainak munkája.

Vidák József úgy véli, alapítványi formában sikeresebben végezheti tevékenységét. Fotó: Krizsán Csaba
Vidák József úgy véli, alapítványi formában sikeresebben végezheti tevékenységét. Fotó: Krizsán Csaba

Hogy mindezt hogyan, milyen pénzből valósítja meg a háromtagú kuratórium és a hozzá tartozó ernyőszervezet, még nem publikus, azonban bizonyos, hogy a támogatók mellett pályázni is szeretnének és számítanak a szimpatizánsok támogatására. A sajtón keresztül mindenki tudhat róluk, irodát nyitnak, a panaszosok előtt is nyitva lesz az ajtajuk. A bűnmegelőzés, a felvilágosítás olyan elsőbbséget élvez ebben a munkában, amely az oktató-nevelő munkára is rányomja a bélyegét. A drog- és az alkoholfogyasztással kapcsolatban rendőrök és orvosok bevonásával előadásokat is terveznek.

Dr. Léhner György ügyvéd úgy vélte, a civil szervezet létrehozása és működtetése a remények szerint a bűnözés visszaszorítását, a közbiztonság erősítését is segítheti és az eddigieknél más válaszokat tud adni a cigányok és a magyarok közötti kérdések, problémák megválaszolásához.

Dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott, az aktív, hatékony, a rendőrséggel szabályszerűen kapcsolatot tartó polgárőrszervezet roma tagozataként elképzelhető az együttműködés, a rendőrség – a jelenleg érvényben lévő szabályok betartása mellett – nyitott is erre. „A romaszervezet képviselőinek végig kell gondolni, milyen formában kívánják ezt a jövőben megvalósítani, az elképzelést mindenesetre jónak tartjuk" – reagált a főkapitány.

Vidák József új világa

Az igazolványát visszaadó győri lovári vajda az életét tette fel a felzárkóztatásra, a cigányság élethelyzetének jobbítására. Nagy szegénységben nőtt fel, az újat szeretné, ahol az oktatás és a tanulás lehet a fő cél. A 41 éves családapa három gyermeket nevel feleségével együtt, a mindennapokban pedig vállalkozó.


Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. anna26 2009. április 28. 15:30
  „Sziasztok!!!
  Nem értelek beneteket mindig a romákal vagytok elfoglalva.Tugyátok én aszt szoktam mondani mindenki sőpőrjőn a maga háza táján.Vannak kősztetek is olyanok mint a romák, sőt még rosszabak is.Pl:nézük a szegedi bőrtőnt ott én ugy tudom vagyis halotam hogy ott nem romák vannak elitélve gyilkoságal hane, ti magyarok.Mert a romák lopnak,igen elég szégyen de ez nem a ő hibályuk hanem azoké akik nem adnak munkát nekik.Vagyis megkülőmbőztetikik a bőr szinét.Na látjátok ez a szégyen.Én sétáltam a kossuth utcán és ott nem állatok laknak hanem nagyon kedves romák.”
 • 47. Zaraki_Kenpachi 2008. december 02. 08:45
  „Ne röhögtess! Rablóból nem lesz pandúr, még ha a mondás szerint állítólag a rablóból lesz a legjobb pandúr. Amíg a saját fajtájukat nem képes kordában tartani és érvényesíteni azt, hogy minden szabály rájuk is vonatkozik, és ugyanúgy keményen büntethetők, mint bárki más, addig mit várunk tőlük? Max hatósági jelvény alatt fosztják ki az embereket, és nem ütheted agyon őket, mert hatóság elleni erőszak miatt lecsuknak. Majd akkor alakuljon Roma police, ha bizonyították, hogy képesek normális társadalmi egységként létezni. Nekik többet kell letenni az asztalra, ahogy telik az idő, hogy egyáltalán bárki is megbízzon bennük.”
 • 46. vasmisi 2008. december 01. 20:52
  „Igen is kéne a Roma Police hogy a sok ingyen élő akik a Győri Kossuth utcát el lepeik és nem merünk este-napközben végig sétálni rajta!Remélem ha meg alakul a Roma Police tesznek azért hogy végig lehessen menni rajta mert tudomásom szerint ők azért fognak meg alakulni hogy a biztonságot szolgálják! És remélem ezért fognak is tenni.Mert a békés együtt lét nagyon fontos mindenkinek!!!!

  És ezen gondolkodjatok el!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 45. Zaraki_Kenpachi 2008. december 01. 18:22
  „Jogos és egyetértek!

  A cigányok csak akkor érdemlik meg a jogot bármihez és, és nyersen szólva az élethez is, ha ők maguk tisztelik az életet, erkölcsösséget és becsületet! Amíg szabadon gyilkolhatnak, lophatnak, csalhatnak, addig???? Az összeset ki kéne toloncolni egy lakatlan szigetre és éljenek meg magukból. Rossz tapasztalat? Naná! Jobban teszi a cigány csürhe, hogy befogják a pofájukat és végre megpróbálnak nem a segélyre apellálni és a gyesre! Az, hogy skinheadek és szélsőségesek üldözik őket a saját maguk vérének köszönhető, mert a vér nem válik vérré és ahogy egy valaki mondta korábban!!

  Rasszizmus nincs az országban, csak igény rá, hogy legyen!!!”
 • 44. libellula1980 2008. december 01. 16:11
  „Kiskunlacháza - A polgármester beszéde
  http://www.youtube.com/watch?v=XuWdv-lfz1o

  Sajnos igaza van:(”
 • 43. libellula1980 2008. december 01. 16:07
  „vasmisi, hát persze... te hol élsz? Helyesnek találod, hogy a cigányok bűnözhetnek, gyilkolhatnak? A napokban olvastam pár kérdést amivel teljesen egyetértek :
  "Kiskunlacháza - A polgármester beszéde:
  Az utóbbi napok örvendetes eseményei kapcsán azért eszembe jutott néhány apróság, amelyekre keresem a választ:

  - az olaszliszkán agyonvert Szögi Lajos temetésén hány miniszter vett részt (és a még ki tudja hány, a cigányoknak áldozatul esett tisztességes magyar emberén?)? Mert a nagycsécsi cigányokén ott volt Draskovics (igazságügyi min).

  - az olaszliszkán agyonvert Szögi Lajos családjának melyik miniszter vitt és mennyi gyorssegélyt? Nagycsécsre Gyenesei (önkormányzati min) félmilliót, illetve a rendőrség és még a bánat tudja kik építik újjá a putrit.

  - Még mindig Olaszliszka: mennyi nyomravezetői díjat tűztek ki a tettesekre? Mert az ügy még mindig húzódik, nincs ítélet, a vádlottaknak lassan lejár az előzetes és mehetnek ki. Olyasmikkal húzzák az időt, hogy "az én kezemen halvér volt", meg a tipikus "én csak ott voltam"...

  Nagycsécsen és Pécsen 10-10 millió Ft a nyomravezetői díj, az adófizetők pénzéből.

  - Azon "fehérek" védelmére, akik a cigányok miatt nyomorékok, halottak, illetve félelemben élnek nap mint nap, alakult-e országos nyomozócsoport?"”
 • 42. vasmisi 2008. december 01. 12:58
  „Hálistennek van két ember akinek nem csak a szája jár.Hanem meg probál a romákért tenni valamit!!
  Azért hogy biztonságosan tudjanak élni.Sajnos hogy ilyen világot élünk de ez a igaszság ez van.
  Sajnos vannak emberek akik más képp vélekednek és mindjárt a rosszat látják mindenben de ez csak azért lehet mert az életben sokat csalodtak amit meg is értek de eggyet nem értek és nem is értek eggyet vele!!
  Mert mindenkinek meg kell adni az esélyt és utána véleményt mondani róluk mert bármikor történhet olyan
  hogy éppen ő vele történik meg amiben éppen ők segíthetnek!!!!És ez lehet Magyar is és ez lehet Cigány is.”
 • 41. vasmisi 2008. december 01. 12:58
  „Hálistennek van két ember akinek nem csak a szája jár.Hanem meg probál a romákért tenni valamit!!
  Azért hogy biztonságosan tudjanak élni.Sajnos hogy ilyen világot élünk de ez a igaszság ez van.
  Sajnos vannak emberek akik más képp vélekednek és mindjárt a rosszat látják mindenben de ez csak azért lehet mert az életben sokat csalodtak amit meg is értek de eggyet nem értek és nem is értek eggyet vele!!
  Mert mindenkinek meg kell adni az esélyt és utána véleményt mondani róluk mert bármikor történhet olyan
  hogy éppen ő vele történik meg amiben éppen ők segíthetnek!!!!És ez lehet Magyar is és ez lehet Cigány is.”
 • 40. Gondolkodo 2008. november 29. 20:43
  „én ismerek rendes dolgos roma családot,de sajnos abbol kevés van,mit akar egy bünözö?aki a börtönbe a rábapartibol hozatott kaját magának mert a börtönkoszt nem megfelelö volt számára,Nekünk kell félni tőlük,mert ha szol az ember nekik bandában támadnak,a T.ujdságiro nem lát tisztán?majd ha neki is letépik a táskáját kezéről benne minden iratával,pézével akkor megtudja hogy milyenek ezek,Ugy látom a bünözöknek több becsületük van mint a akik becsületesen dolgoznak,és a megélhetésükért sokat kell dolgozni,minimálbérért.Ujságiro menjen ki néha az utcára,és lásson ne csak nézzen,Pesten megrugdaltak,agyon vertek egy fiatal rendört,Ő lett a vádlott,milyen igazságsozlgáltatás van ?mindenhol félnek tőlük.nem vagyok rasszista de amit ezek csinálnak azzá tesz minden jó érzésü embert”
 • 39. libellula1980 2008. november 29. 13:17
  „Nápolyban kevesebb is elég volt ahhoz, hogy a nápolyiak felgyújtsanak egy egész cigánytelepet.... http://szentkoronaradio.com/node/35734”
 • 38. Zaraki_Kenpachi 2008. november 29. 08:41
  „Ezeknek se hazájuk se országuk. Az egész fajta egy utolsó szemét gyáva és gerinctelen banda. Védi őket a kisalföld, de még a rendőrség is. Ha valakit meglopnak, vagy agyonvernek, máris a védelmükbe veszi őket mindenki. Ott az olaszliszkai eset. Csak a tetves állatfajnak jut eszébe az, hogy ha van egy ütődött gyereke, aki rohangál ki a műútra figyelmetlenül, és az a tehén anyja se figyel oda a gyerekére, a tanár épphogy csak hozzáér az autójával és a gyereki szeme láttára jön az egész család és meglincseli? Gyáva, gerinctelen és becstelen féreg a cigány, önmagában gyenge, és hiába moderál ez a szennylap: nem szolgáltak rá az életre!

  Nem szolgál rá olyan faj az életre, aki saját maga azt nem becsüli és bármikor képes bárkit meglopni, megölni, megerőszakolni, mert tudja, hogy a hatóságoknál elég csak a kisebbségi helyzetükre hivatkozva ( bár már nem kisebbség a cigó ), és máris megússzák a büntetést. A rasszizmust, ami ellenük irányul saját maguknak köszönhetik, ez a vége, ha egy cigány csak lop, csal, hazudik és öl.”
 • 37. enzof 2008. november 29. 03:05
  „Felháborító,h ezeket a gané c.....mennyire istenítik!!!
  Nem kívánatosak ebben az országban!!!!
  menjenek haza a pi....!!!!!”
 • 36. enzof 2008. november 29. 03:02
  „Rohadt tetves c........!!!!!!!!!!”
 • 35. kincs- 2008. november 28. 23:34
  „és mi van,ha a kislányt más falu- beliek becstelenítettték meg?!
  Mert tettes még nincs!”
 • 34. kutykurutty 2008. november 28. 23:20
  „Tisztelt szerkesztőség! Azzal hogy moderálták a hozzászólásomat, Önök is cigány bűnözők oldalán vertek sátrat! Továbbra sincs semmi hír a kisalföld (szándékosan kisbetűvel) oldalain a tetves cigányok által megerőszakolt és meggyilkolt 14 éves magyar lányról. Az igaz magyarokat talán érdekli ezért újra belinkelem: http://barikad.hu/node/20955”
 • 33. Nanu 2008. november 28. 23:11
  „De jó hogy nem abba a mocskos győrbe lakom...”
 • 32. bejás 2008. november 28. 20:07
  „nem értem semmi hozzá szolás ezekhez a szemetekhez”
 • 31. Nanu 2008. november 28. 18:58
  „Omarhulm elismerem!! Te meg ismerd el hogy 100-ból te vagy egy ilyen..!!”
 • 30. fortuna54 2008. november 28. 13:15
  „Na ez a Vidak,o asztan rendet csinal.Egyenruhat is kap,ez a Vidak? Lehet meg ny.europaban is szerzodtetik.”
 • 29. Löw 2008. november 28. 12:20
  „A félreértések elkerülése végett: itt azon személyekröl szól a téma, akik török pasaként éldegélik életüket.
  2 cm-t nem tettek a köz érdekében. Magyarán veri isten öket,de rendesen. Aztán szegény politikai réteg kénytelen ezeket még a bársonyos székbe is ültetni. Önkormányzati lakásokat kiosztogatni szegényeknek.
  Lelkük rajta. Csintó genyó az adósságodat fizessd ki, te nyomorék.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágábban folyik a víz januártól

Győr-Moson-Sopron - Egyetlen napirendi pontja volt a Pannon-Víz zrt. által összehívott közgyűlésnek… Tovább olvasom