Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Nem látják biztosítottnak a Petz-kórház működését

A közgyűlés határozatot fogadott el, amelynek lényege, hogy a korábbi megállapodás ellenére sem látja biztosítva a Petz-kórház működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, az egyenletes, tervezhető gazdálkodást.13.00: Baranyai Tamás képviselő (Fidesz-frakció): - A beszállítókkal kötendő megállapodások, amelyekről beszélt Mikola István is, veszélyesek. Életveszélyesek. Az egészségügyet körülvevő holdudvar le fogja húzni a kórházakat - ettől tartok. Én kisvállalkozó vagyok, és így látom.

A képviselő szerint lehet gazdasági válságról beszélni, de legalább ennyire veszélyes packázni az egészségügyi személyzettel: ,,Mi lesz, ha elhagyják a rendszert vagy az országot?"

Mikolától kérdezi: Van legalább egy olyan ember ma Magyarországon, aki átlátja az egészségügyi rendszert? Mert az, hogy évente több finanszírozási rendszert vezetnek be, azt mondatja velem, hogy nincs.

Széles Sándor Fidesz-frakcióvezető következik: - A Fidesz frakció minden hónapban megvitatja a kórház helyzetét. Stipkovits Pál azt mondja, üljünk le, beszéljünk erről. Mást sem teszünk, már térden vagyunk.

Széles mindig elmond egy viccet, most is: ,,Ha háborúba mégy, mondj el egy imát. Ha hajóra szállsz, kettőt. Ha megházasodsz, hármat. Én már ott tartok, hogy négyet mondok el, ha tudom, hogy kormánypárti politikus fog az egészségügyről beszélni. De most valóban nem kellett, nem ment el a politika irányába a mai ülés, aminek örülök. Tényleg közösen kell gondolkodnunk a kórházunkról."

Mikola István azt válaszolja Baranyai Tamásnak, hogy bizonyos gyógyszergyártók valóban 80 százalékos haszonkulccsal dolgoznak. De nehéz ezt feltárni, amikor azok számos területnek, mint például a médiának is a szponzorai.

"Bele tudtam volna menni én is a politikába, de ez nem az a terep. Ott a parlament a vitákra. Köszönöm, hogy meghívtak."

A vitának ezzel vége, a közgyűlés határozatot fogad el, amelynek lényege, hogy a megállapodás ellenére sem látja biztosítva a Petz-kórház működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, az egyenletes, tervezhető gazdálkodást.


12.30: Stipkovits Pál MSZP frakcióvezető kér most szót:
- Aggodalommal készültem a mai napra, mert azt hittem, hogy politikai road show lesz ma, de szerencsére nem ez történt. Ki kell mondani, hogy ezt a rendszert nemcsak a mostani ,,gonosz kormány" nem tudja finanszírozni, hanem senki sem tudná. Ahogy korábban sem tudta.

Stipkovits is számokat mond, szerinte a szerdai megállapodás okot ad arra, hogy a győri kórház és a főigazgatója fellélegezzen. A győri kórház - mint súlyponti intézmény - ugyanis tíz százalékkal több pénzt fog kapni. A TVK-ról azt mondja, ha van sapka, az a baj, ha nincs, az. A lebegtetett finanszírozás sem volt jó, most a TVK sem az.

Mit tehetünk mi? - tér vissza Stipkovits az alapkérdéshez.  ,,A megye gazdasági helyzete jobb, mint az országé. Nyomjuk oda a pénzt az egészségügybe - könnyű most mondani. De tényleg vannak lehetőségek. Ha a működéshez nem is, de a fejlesztésekhez szükséges pénzt biztosítani tudnánk; üljünk le, beszéljük meg."

Stipkovits szerint a tegnapi megállapodással a zöld szalagokra már nincs szükség. Mikolát pedig előre figyelmezteti, hogy vigyázzon, mert ha náluk lesz a kormányrúd, akkor sem lesz könnyű az egészségügybe pénzt pumpálni. Zárszóként Varga igazgatónak azt mondja, hogy örüljön, s ígéri, hogy a szocialisták támogatni fogják.

Szakács Imre megyei elnök tisztázza, hogy a megyei önkormányzatnak nem feladata a kórház működésének biztosítása. Az önkormányzatnak jelenleg 600 millió forint a hiánya, ilyen helyzetben felelőtlenül nem ígérhet. A fejlesztésekben persze támogatja a kórházát - erre hitelt is vesz fel.


12.00:  Valaki mondja meg, mit várnak tőlünk, mit tegyünk ezek után, s mi azt lelkesen teljesíteni fogjuk - ezzel zárta az előadását Varga Gábor. Választ azonban nincs kitől kapjon, mert ugye hiányoznak a meghívottak.
Mikola István van viszont, s szólni is kíván. Stipkovits Pál frakcióvezető megkérdezi azért, hogy előbb a vendég, vagy ők következnének a felszólalásban. A főjegyző válasza: a vendég jöhet.

Most már értem, miért nem jöttek el a döntéshozók - kezdi  Mikola. Idézzük tovább: A legnagyobb probléma most a forráshiány, Magyarországon átlagosan 450-500 dollárt költünk egy beteg ellátására évente, a szomszédos Ausztriában 2400-at, Németországban 4000-at, az Egyesült Államokban 6000-et költenek. Magyarországon 60-70 milliárd forint hiányzik a kórházak költségvetéséből, a győri példa ennek hatását pontosan megmutatja. Az egészségpolitika nem készítette fel az ágazatot ilyen mértékű forráskivonásra, helyette torz struktúrát hozott létre. Nincs kiszámíthatóság, az intézmények nem tudják, a következő hónapban mivel számolhatnak.

Mit lehet tenni? Teljes szemléletváltás kell. Érik ez a gondolat. A háttérmegbeszélések során azt látni, hogy a másik oldal sem zárkózik el teljesen. Nem tagadjuk, fel vagyunk készülve a változásra, ha az istenadta nép is ezt akarja. Akkor pedig nekünk kell szembenézni ezzel a problémával. Fel kell értékelni a humán szektort: konszolidálni kell az egészségügyi rendszert. Bele kell tenni a pénzt a rendszerbe.

De előbb túl kell élni. De hogyan? 2010-ben 42 milliárd forintot ígér a jelenlegi kormányzat a kórházaknak, amiből lehet, hogy a túlélést ebben az évben meg lehet oldani. A finanszírozás, az új TVK ismét jön azonban, ami újabb forráskiadások lehetőségét veti fel. Mit tennék én, ha itt lennék igazgató? Bár semmi pénzért nem vállalnám el, de: felmarkolnám a pénzt, amit adni készülnek, s leülnék a beszállítókkal tárgyalni, akik most egy kicsit megnyugodnak. Likviditási mozgásteret lehetne talán nyerni.
A szakmán belül pedig sürgősen egy asztalhoz ülnék, hogy megállapodást kössek az intézetekkel: nem egymás alól húzzuk ki a lepedőt. Az egyetlen lehetőség a kórházak összefogása, bár ez nagyon nehéz, tudom. Van, aki közelebb van a tűzhöz, más nem...

11.30:  Dr. Varga Gábor főigazgató a bevételcsökkenéssel kezdi: 2009 októberében mínusz 139,2 millió forinttal számolnak a tavalyi októberhez képest. Az első kilenc hónapban összesen 411 mínuszt számolt össze a kórház, az utolsó negyedévre pedig újabb 417 millióval kalkulál. Ez ugye több mint 800 millió mínusz. Röpködnek a számok, de ezek a legfontosabbak. A lényeg az, hogy a Petz-kórház az igazgató szerint lényegesen kevesebb pénzből kell, hogy gazdálkodjon. A végösszeg 2009-ben: 1,4 milliárd forint ,,forráshiány".

A PAMOK lassítson vagy sem? - itt a nagy kérdés a kivetítőn is. Varga doktor idézzük mostantól: Mikor mondja azt a kórház, hogy szürkehályog-műtéttel menjen máshová? Vagy egy elrontott csípőprotézis-műtétet hol rakjunk rendbe? Mert az csak veszteséget termel.

Válságintézkedések: Újabb elbocsátások legyenek, amikor a négy évvel ezelőtti létszámunk 30 százaléka már az utcán van? Ott tartunk, hogy ha valaki elmegy táppénzre, akkor a többiek már ,,szívnak". 2004-ben 3 ezren dolgoztak a győri kóhrázban, 2010 júniustól 2107-en fognak. Orvosból 22 százalékkal kevesebb van most, mint öt évvel ezelőtt volt. Kilencszáznyolcvan dolgozó nézhet már a szemünkbe, s mondhatja, hogy az utcán van.

Már 2006-ban 12 ezer beteget nem fogadhatott a kórház. 2007-ben jött az ágyszám csökkentés - 24 százalékkal. 2008: a TVK (teljesítmény volumen korlát) egyenetlen elosztása. Erre csak egy példa: ha mi ugyanannyit kapnánk, mint Zalaegerszeg, akkor több mint 1 milliárddal többel gazdálkodhatnánk. Ott valamiért a dombokon betegebbek az emberek - legalábbis a finanszírozást kitalálók szerint. 2009: lebegő finanszírozás, ez már ismert.

11.10: Székely Tamás miniszter és Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke levelet írt a megyei elnöknek, aki ezeket most olvassa fel. A távolmaradás okának tisztázása mellett mindketten azt hangsúlyozták, hogy a kórház fenntartása közös felelősség. Az OEP igazgató a távolmaradását azzal indokolta, hogy neki ebbe a kérdésbe nincs beleszólása.

Megérkezett közben Stipkovits Pál, az MSZP frakcióvezetője.

11.00: Kezdődik a közgyűlés. Az elnöki pulpituson foghíjas a vendégsor. Mikola eljött, más valóban nem. A szocialista frakcióban is látványos a hiányzás: nincs itt sem a frakcióvezető, sem a leghíresebb képviselő, Molnár Csaba kancelláriaminiszter.

Az előadást dr. Varga Gábor, a kórház főigazgatója tartja hamarosan.

Rendkívüli közgyűlés a megyei kórházról - Fotó: H. Baranyai Edina

10.45. A megyei önkormányzat 11 órakor rendkívüli közgyűlést tart, a fő téma az általa fenntartott Petz Aladár Megyei Oktató Kórház helyzete. A meghívott vendégek között van - elvileg - az egészségügyi miniszteren át az OEP főigazgató és az ÁNTSZ országos tisztifőorvosa is. A képviselők is lassan szivárognak, de úgy tudjuk, hogy csak Mikola István fideszes politikus, az országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke lesz jelen az eredetileg meghívottak közül (Kökény Mihály MSZP-s bizottsági elnök sem jön el). Hamarosan meglátjuk.

Olvasóink írták

 • 20. tibi58 2009. október 11. 16:56
  „Kedves Nahááát!

  Arról még sajnos nem készült közvélemény kutatás, hogy mennyi a szemellenzős, agy mosott polgártárs él kis hazánkba. Mellesleg a közvélemény kutatások módja, és így eredménye is megkérdőjelezhető. Figyelmébe ajánlom info2009 hozzászólását, és láthatja, vannak még gondolkodó, látó emberek. Üdv.”
 • 19. iq 2009. október 11. 13:46
  „KI fog dolgozni a psychiátriákon?”
 • 18. info2009* 2009. október 11. 13:28
  „Ez az elokeszitese annak, hogy privatizaljak a korhazat? Na lassuk csak mi is a terv. Mivel a NATO ide hozna a sebesult katonakat, jo kis bevetelre van lehetoseg. Tehat el kell hitetni a neppel eloszor, hogy nincs penz az uzemeltetesre es csak a privatizacio mentheti meg a korhazt es a munkahelyeket. Lam-lam, a vevo mar sorban all (el is tudjuk kepzelni, hogy kik lesznek a vevok, egy kis kepzeloerovel), de persze potom aron, mert minden olyan rossz. Utana kirugjak a fele embert, minel tobb dolog lesz fizetos es a fo beveteli forras a NATO katonak ellatasa lesz. Mivel nagy a kepzeloerom (de sajnos altalaban bevalik a joslatom), a pszihiatrias utokezeleseket is itt vegzik, ami azt jelenti, hogy tomgesen nem normalis veteranikkal lesz tele a korhaz es a varos.

  Erre megy ki a jatszma.”
 • 17. Nahááát 2009. október 11. 12:27
  „tibi58! A közvéleménykutatási eredményeket látva, elég sok a szenilis az országban... Sajnos.”
 • 16. tibi58 2009. október 11. 12:15
  „Mikola Úr!

  Az Ön és barátai kenetteljes képét nézve bizony isten a Fecóék szélhámossága szinte eltörpülni látszik. Szégyelljék magukat.Önök legalább annyira felelősek a jelen helyzetért mind a hatalmon lévők.Ráadásul teljesen hülyének néznek bennünket. Miért gondolják hogy mi nem emlékezünk?”
 • 15. iq 2009. október 10. 20:16
  „moderálva személyeskedő”
 • 14. vanessa 2009. október 10. 18:58
  „az emberek meg hullanak mint ősszel a legyek,meg lehet nézni hány 50 éves ,40 éves ember hal meg,a modern orvostudomány világában,itt minden el van rontva rendszerváltás ota.”
 • 13. rockergyerek 2009. október 10. 17:30
  „GJozsi88
  Átmeneti pénz segítség kellene hogy lehessen racionálni, ami nem azt jelenti hogy küldjünk el még több nővért hiszen igy is erős hiány van belőlük, gondolom sejted mire gondolok”
 • 12. gjozsi88 2009. október 10. 16:14
  „rockgyerek!
  Ha lenne mit racionizálni,amit az igazgató szemére hánysz, akkor milyen állami töblet pénzt akarsz a rendszerbe önteni????”
 • 11. rockergyerek 2009. október 10. 12:27
  „Hát szégyellje magát mindenki aki a közgyülésen volt mer egytől egyig felelőssé tehetők, ők meg a ismerősi hálózatuk a jelenlegi helyzetért. Egy részről a Varga igazgató sirni-rini azt tud de racionálni a korházat azt nem.Egy csomo olyan ember dolgozik a győri korházba akinek semmi keresnivalója ott csak ott van mint Marci Hevesen, Nekik ajánlanám a Rába gyár öntödéjét vagy az Audi-n a szalagsort és megtudnák mi az a munka.Másrészt az állam is nagyon szemét mer az egészségügyet meg semmi mást nem is akarnak segítteni. a "honatyák" csak a saját zsebüket tömik degeszre jobbról is meg balról is. <moderálva durva>”
 • 10. adalfold 2009. október 10. 09:48
  „egyébként meg hogyan van az, hogy egy olyan ember aki semmilyen hivatalos megbizatással nem rendelkezik bemehet szónokolni a megyei közgyűlésre?
  Ki ez a mikola?
  jelenlegi tisztségében senki.

  most az lesz a módi,hogy prédikátoraikat, félszentjeiket előirányozzák a ,,járásokba", mint a nép gondjainak nagy professzorait?

  undorító. nekik is csak a hatalom kell. kampány.”
 • 9. adalfold 2009. október 10. 09:40
  „de azért figyeled ,hogy milyen jó nekik. ülnek, szomorú fejet vágnak és azt mondják h mekkora szrság van.
  undorítóak.
  ők is.”
 • 8. Molly 2009. október 09. 22:07
  „Nemcsak a Kórházban,de sok helyen ez megy.
  Rokon,Barát egyebek :vagyis rokon barát munkahelyek.
  Ha nincs elég (befolyásos) ismerősöd nincs jó munkahely.
  Egyébként Én is tudom,hogy a kórház vizsgálóit használják az Orvosok magán rendelőként.
  Egy cetli,annyi igazolást nem adnak,hogy ott volt valaki.
  De a villanyt és egyéb eszközöket használják.
  Némelyik biza úgy áll,hogy elérje az ember a zsebét.
  De ha nem tudsz adni,akkor bizony tisztelet a kivételnek-nem olyan az ellátás mint szeretnéd.
  Volt egy két tapasztalatom benne,most nem írhatnák itt.”
 • 7. Gab2000 2009. október 09. 15:17
  „Mikola úr

  Konszolidálni kell a kórházakat pénzt kell beletenni a rendszerbe ez nekem már egy kicsit ismerős.
  Először is az oda nem valló nem értő gazdasági vezetőket kellene lapátra tenni a haveri körből.
  Amelyik kórház tartozik csőd biztost neki és nem lennének ész nélküli terembérlet számlák.
  Ez a konszolidáció meg nekem büdös a 10 nappal ezelött nyilatkozatához nagyon is passzol a dolog, hogy magántőkét kell bevonni és privatizálni kell a kórházakat.
  Kinek szeretné azt elő készíteni, hogy az adó fizetők pénzén konszolidált adósság nélküli intézményeket el lehessen adni.
  Arról miért nem beszél Mikola úr hogy a dializísssel foglakozó egységeket annó ugyan így tették magán kézbe és nem másodsorban az Őn családi érdekeltségébe mert ön és a pereputtya privatizálta ki.”
 • 6. zotyo 2009. október 09. 10:36
  „Az egyik megyei vendéglátó egységben dolgozom hosszú ideje .Törzsvendégnek számít az egyik megyei kórház igazgatója.Nagyon sok esetben baráti körrel érkezik(azért merem ezt állítani mert már tudom kik tartoznak nála ebbe a körbe) és elég szavtos számlát csinálnak és terembérleti díjról és hasonlókról kell általában a számlát kiállítani a kórháznak.Kérdezem én melyik kórházban nincs pénz?És ez a VALÓVILÁG!A többi mocskos hatalomra vágyó,hatalmat megtartani akaró politikusi duma!De sajnos még mind a két oldalról vannak olyanok akiket lehet vezetni!”
 • 5. Truder 2009. október 09. 08:42
  „Nagyon biztató a helyzet!Gratulálok!Mindegyiket befektetném betegnek 3 hétre,hogy megtapasztalják a valós helyzetet.Kívülállóként vitázni,másik élete felett dönteni..Ez megy!”
 • 4. iq 2009. október 08. 20:40
  „Küldjék el minda 2107, és nem kell huzd meg erezd meg játékot játszani dr.Szakács!!!!!!!”
 • 3. iq 2009. október 08. 19:34
  „MEG IRTAM MÁR ,dr.SZAKÁCS MEG OLDJA 1000 EMBERT KIRUGNI EZ A STRATÉGIÁJUK MÁS NINCS!”
 • 2. 290571 2009. október 08. 17:35
  „Mi lesz a személzettel???
  Elhagyják a pályát... de nem önszántukból!!!!!!
  Jelenleg is folyamatban vannak a felmondások a kórház részéről!!”
 • 1. nane 2009. október 08. 13:45
  „MEGOLDÁS???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül az Innonet központ a Győri Ipari Parkban

A bővítés egy nagyobb szabású projekt része, s egy 400 millió forintos támogatást tette lehetővé. Tovább olvasom