Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Nem indul első osztály a Kossuthban?

Győr - A legutóbbi újvárosi részönkormányzati ülésen az aktuális kérdések közt szó volt arról, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskolában nem indul első osztály szeptemberben.

A családoknak a város különböző területein ajánlanak intézményt.

Kalmár Ákos, a részönkormányzat vezetője elöljáróban leszögezte, meglehetősen kényes a téma, amelynek hátterében az önkormányzat és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közti, folyamatban lévő per áll. Mint korábban megírtuk, a szegregációra, azaz a cigány tanulók elkülönítésére hivatkozva az alapítvány azt szorgalmazza, hogy a roma gyerekek is hozzájussanak a minőségi oktatáshoz, integrált körülmények között tanuljanak Győrött és az országban mindenütt. Mohácsi Erzsébet , az alapítvány elnöke megítélése szerint a Kossuth-iskola szegregált intézmény, az intézményben tanulók több mint fele cigány.

Az elsősök beíratása és annak kapcsán, hogy ősszel nem indul első évfolyam, megkérdeztük a Kossuth-iskola igazgatóját és a Márvány utcai óvoda vezetőjét is, ők a folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem kívántak nyilatkozni. Portálunk úgy tudja, összesen 17 halmozottan hátrányos helyzetű elsőst érint a döntés (összesen 50–60 gyermeket), ők – nagy valószínűséggel – a megyeszékhely különböző iskoláiban kezdik a tanévet. Információink szerint az oktatási osztály megteszi a maga ajánlásait, a halmozottan hátrányos helyzetről szóló szakvéleményt pedig már korábban kézhez kapták a szülők.

Papp András, a polgármesteri hivatal oktatási irodájának osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, a leendő elsősök szülei mindenben partnerek voltak, s ugyan többüknek bizonyára okoz némi kényelmetlenséget a messzebb lévő intézményekbe történő eljutás, mindenki a lehető legnagyobb megértéssel fogadta a helyzetet.

Olvasóink írták

 • 4. Tabornok 2010. április 21. 04:43
  „"az önkormányzat és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közti, folyamatban lévő per áll."
  Az alapítványt vezetők hülyesége, ha növesztene, ülve nyalnák a holdat. Szerintem, minden szülő, még a cigány is, a hozzá legközelebb lévő iskolába íratja gyermekét. Itt lakik a legtöbb roma. Akkor mi a probléma. Általános iskolások kószáljanak győrben a lakóhelyüktől minél távolabb, mert egy alapítvány vezetése meghülyült?”
 • 3. Jeromos 2010. március 02. 14:04
  „A város már most a per lezárása előtt feladta Mohácsi Viktóriával szembeni harcot ezzel hallgatólagosan elismerte, hogy neki van igaza. Választások és kormányváltás előtt 2 hónappal gyáva megfutamodó politikának nevezném, egyúttal végleges halálra ítélése egy régen szebb napokat látott iskolának. Ezért az iskoláért nagyon sok tanár munkás életének nagy részét áldozta, most meg egy kézlegyintéssel elintézik, elfogadják egy rosszhiszemű parlamenter oktalan rágalmait.
  A Kossuthban mai nap is 5-6 gyerekre jut egy pedagógus és még így sem bírnak a gyerekekkel, mi lesz ha ez a kiváló gyerekanyag bekerül a 25-30 fős osztályba, ott ki fogja őket fegyelmezni, megérteni speciális problémáikat? Nem értem a Kisebbségi Önkormányzatot miért nem állnak ki iskolájukért, miért hagyják, hogy az előre láthatóan messzebbre vitt gyerekek várhatóan sokkal kevésbé lesznek hajlandóak iskolába járni, ezáltal csak szaporodik az általánost még el sem végzők száma? Nemhogy minőségi oktatás, de még iskolázott gyerekek sem lesznek a környéken.”
 • 2. TÉTÉ 2010. március 02. 12:16
  „Nem értem, miről van szó? Járjon máshová, hogy ne szegregálódjon? Aki akarta, eddig is máshova iratta a gyereket, pl.: a Radnótiba, a többiek meg azért jártak oda, mert a környéken laktak és nem vették volna fel őket máshova.
  Nézzük csak, ilyen alapon hová is fognak járni: a Bartók ének-zenei, ezért felvételiztet, az Evangélikus ha nem ilyen vallású a gyerek, nem köteles felvenni - tehát a két legközelebbi iskola kizárva. Marad a Radnóti, ott van még talán pár hely, a Gárdonyi, Gyakorló full tele van, messzebbi lakótelepeken van hely talán..??
  Mi az igazi cél? A Kossuth utca és környéke kipucolása? A Kossuth Iskola bezár? Vagy ha már más nemzetiségi-kisebbségi-etnikumhoz tartozók laknak ott, újra indíthat első osztályt? Addig meg szegregálódjanak egy másik suliban, mondjuk Marcalvárosban, mert az nem olyan értékes hely a városnak, mint a Kossuth utca?”
 • 1. Goldmund 2010. március 02. 11:04
  „"a leendő elsősök szülei mindenben partnerek voltak, s ugyan többüknek bizonyára okoz némi kényelmetlenséget a messzebb lévő intézményekbe történő eljutás, mindenki a lehető legnagyobb megértéssel fogadta a helyzetet"

  A "némi kényelmetlenséget" valószínűleg majd úgy hidalják át, hogy nem járatják iskolába a gyerekeiket.
  :-)))))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűzlő dögök Dunaszegen

Dunaszeg - Hatvan rókatetem hever másfél hete a határban. A vadászat után nem földelték el őket. Az erdőgazdaság ígéri: napokon belül eltűnnek a tetemek. Tovább olvasom