Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Nem csatorna, ami csatorna?

Vámosszabadi határában két gazda a víztársulatot okolja, hogy az elmúlt hónapban lehullott csapadék tóként áll a földjeiken.

A társulás vezetője úgy véli, mindent megtettek, s tesznek a probléma megoldódásáért.

Az éves csapadékmennyiség negyede-harmada hullott le az elmúlt hetekben, ez idézte elő, hogy az elmúlt napokban víz borította Vámosszabadi határában Kovács Gyula és Zsebedics László kukorica- és búzaföldjét. – A problémának nem csak a sok eső az oka. A Mosonmagyaróvári Víztársulás kezelésében lévő vízelvezető csatorna nincs rendben tartva. Már tavaly tavasszal megbeszéltük, hogy a cég kivágja a fákat, mélyíti a csatornát. A fát elvitték, a csatornát ott hagyták – magyarázza Kovács Gyula. – Van nekünk is hibánk, de mi csak akkor tudtuk volna földünkről az átkötést a csatornára rávezetni, ha azt megtisztították volna, hogy bele tudjunk kötni. A pénzt beszedik és nem végzik el a feladatukat. Persze ha mi nem fizetünk, a jegyző adó módjára behajtja azt.

Kovács Gyula és Zsebedics László földjén áll a csapadékvíz. Fotó: Tóth Gyula
Kovács Gyula és Zsebedics László földjén áll a csapadékvíz. Fotó: Tóth Gyula

A Mosonmagyaróvári Víztársulás igazgatója, Kiss Miklós megkeresésünkre elmondta, a szóban forgó Nyiszló már nem szerepel csatornaként az ingatlan-nyilvántartásban. Magánkézben van, az út jobb és bal oldala szántó. – Amikor a munkákat tavaly elkezdtük, odajött egy gazda, mutatta a papírt, hogy magántulajdon. Ennek ellenére a csatorna másik oldalán a gazdákkal megállapodtunk, s elkezdtük a munkálatokat. Elvégeztük az irtást, tuskózást. Idén az iszapolással folytatjuk. Mi mindent megteszünk, amit lehet – mondta Kiss Miklós.

A másik, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Örömkőlaposi-csatorna is a panaszosok földjei mellett vezet el. Az igazgatóság szigetközi szakaszmérnökségének vezetője, Kertész József a helyszínen arról tájékoztatta lapunkat, hogy a rendkívüli mértékű havária elkerülésére – a kezelésükben lévő 180 kilométernyi csatornán – jelentős vízkormányzási feladatokat végeztek el Rajkától egészen Vénekig. – Csatornáinkon a vízszinteket süllyesztettük annak érdekében, hogy azokban kedvező feltételeket teremtsünk a szántóföldeken lévő víz befogadására. Az Örömkőlaposi-csatorna felső zsilipjét már közel két hete lezártuk, hogy a zámolyi csatorna felől ne érkezzen víz – mondta a szakember. A szakaszmérnök hozzátette, a vízmentesítés a gazdálkodók feladata. Ahhoz, hogy a csatornába bevezessék a vizet a földekről, az igazgatóság írásos engedélyére van szükség.

Olvasóink írták

  • 2. cilusek 2010. május 30. 17:45
    „Fióka! neked senki se jó, a társulat, a gazdák, a vízügy.
    Arra is gondolhatnál, hogy pénzhiány is van a világon. Nem azért nem üvegpalota az iskola, ahova a gyereked jár, nem azért állsz sorba az orvosnál, nem azért kátyusak az utak, mert nem lehetne jobb, de pénz nélkül nem megy. Az iskolák, utak, vízfolyások fenntartói annyiból gazdálkodnak, ami rendelkezésükre áll. Hiába szeretnének mindent tökéletesen megcsinálni, a jó szándék kevés. Próbáld megérteni.”
  • 1. fióka 2010. május 28. 15:00
    „"A társulás vezetője úgy véli, mindent megtettek, s tesznek a probléma megoldódásáért"--->mindent egy nagy szart évek óta könyörgünk figyelmeztetjük a társaságot,hogy takarítsák ki mert gondok lessznek hát tessék lettek is a réteket amelyeket ilyen esetekben víztározóként működtek beszántották a gazdák most meg sírnak nem véletlenül voltak azok rétek ezelőtt 100 évvel is már az akkori öregek is tisztában voltak vele hova fog menni a víz.A vízügyhöz tartozó árkok benőve náddal növénnyel,de nem baj Magyarországon ez természetes.Én a biztosítók helyében biztos beperelném őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marcalvárosi út: csúszik az átadás

Az elmúlt hetek rendkívüli esős időjárása miatt a győri Marcalváros I. és II. lakótelepek közötti… Tovább olvasom