Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Négy másodpercig bírta az olimpikon

Lábszártörés, bokaficam, agyrázkódás a mérleg, de nem mondták vissza az indulást.

A kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Martinek János is bikára szállt nemrégiben azon a rodeótréningen, amelyen a vállalkozó szellemű versenyzőjelöltek próbálhatták ki magukat „élesben".

A rutinos győri versenyzők mellett öt kezdő is jelentkezett a gyirmóti Rodeo Ranch kétnapos tréningjére. Nekik először egy speciális hordón tanították meg, hogyan üljenek majd az állat hátán, s persze megkapták az alapvető „életmentő" instrukciókat is.

– Tudni kell esni, s az sem mindegy, az ugráló állat melyik oldalán kerül az ember a földre. Ha ugyanis nem az úgynevezett bikakötelet fogó karja felé zuhan, a keze a kötél alá szorul, s megkezdődik a „tánc a bikával".

Ilyenkor könnyen alákerülhet a versenyző, s megtaposhatja a többmázsás állat – mondja Tóth Szilárd, a győri létesítmény tulajdonosa. Utóbbira sajnos volt példa a tréningen is: az egyik kezdő izomszakadást, egy másik agyrázkódást szenvedett, de a legrosszabbul a csapat egyetlen női tagja járt: a 21 éves budapesti lányt – aki egyébként kilencéves lovaspályafutással a háta mögött vállalkozott a feladatra – este már a győri kórházban műtötték, többszörös bokaszalag-szakadással, bokaficammal és szárkapocscsonttöréssel. Szinte hihetetlen, de a sérülések ellenére egyikük sem mondta vissza az indulást az idei Rodeo Show versenysorozat első állomásán, a fővárosi Kincsem parkban május 12–13-án rendezett rodeón, mi több, a sérült lány is ígéri: amint felépül, újra megpróbálja...

Prominens résztvevője is volt a gyirmóti tréningnek: Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázónk is bikára szállt, igaz, nem sok időre: négy másodperc volt a rekordja.

– Össze sem lehet hasonlítani az élő állatot a műbikával, s a húszéves lovassportolói múltam sem sokat segített. Először annyira meglepett a bika robbanékonysága, hogy amint kinyitották a kaloda ajtaját, már a földön voltam, szerencsére később már sikerült két-három bakolást kiülnöm. Igaz, a hátam napokig fájt az esésektől, de akkora élmény volt, hogy ki nem hagytam volna! – mondta az olimpikon, akinek nem kevésbé ismert kihívója is akadt a budapesti rodeón: állítólag Fekete Pákó is rajthoz áll.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reszkessetek, szúnyogok!

Nem az számít, hogy mi mit érzünk – van, akit már meg is csíptek a szúnyogok –, hanem hogy mennyit mutatnak a mérések: ezek szerint pedig még nincs annyi szúnyoglárva, ami miatt irtani kéne. A gép mindenesetre készen áll, akár napokon belül felszállhat. Tovább olvasom