Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ne a határ, a beteg számítson

Dunántúl - Országosan egyedülálló kezdeményezésről szavaz pénteken a megyei közgyűlés: ha a képviselők igent mondanak, a győri Petz-kórház első körben három évre szóló együttműködési megállapodást írhat alá a Fejér és a Veszprém megyei kórházzal. Ezzel a betegek is jól járhatnak.
Ma már szinte mindennapos esemény, hogy a győri kórházba mentőhelikopter szállít beteget a Dunántúl valamelyik megyéjéből. Ha baleset történik, nem számít a megyei/régiós beosztás, de muszáj leszögezünk, hogy Győr-Moson-Sopron Vas és Zala megyével alkotja a nyugat-dunántúli régiót. A pályázatokat, illetve a felsőbb irányítási szinteket is ehhez szabják – a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház azonban most a régiós határokon is túllépve olyan együttműködési megállapodást kíván kötni, amely nem Vas és Zala, hanem Fejér és Veszprém megyét érintené.

Még pontosabban a Fejér Megyei Szent György és a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházat: e két intézménnyel kíván együttműködni a Petz-kórház. Nyilvánvalóan az élet diktálja ezt a lépést, de a cél az, hogy olyan ellátási modellt alakítson ki ez a három megye (illetve kórház), amely „hosszú távon meghatározza és garantálja a biztonságos és színvonalas ellátást valamennyi rászoruló számára".

Hová kerüljön a beteg? A legegyszerűbb válasz, hogy oda, ahol a legjobb kezelést kapja. Ez pedig hamarosan lehet Veszprém vagy Fejér megye is.
Hová kerüljön a beteg? A legegyszerűbb válasz, hogy oda, ahol a legjobb kezelést kapja. Ez pedig hamarosan lehet Veszprém vagy Fejér megye is.

Hogy mindez mit jelent majd a betegek számára, a jövőben körvonalazódik. Az biztos azonban már most is – mondta dr. Varga Gábor, a győri kórház főigazgatója –, hogy a betegirányítási rendet felülvizsgálják; a leggyakoribb betegségcsoportok ellátási rendszereit is áttekintik, mint ahogy a sürgősségi ellátást is. Az együttműködés nem mellékesen vonatkozik a kutatásokra is. Röviden: az a cél, hogy a betegeket ott lássák el, ahol a legjobb kezelést kaphatják, ehhez viszont az is kell, hogy kórházak – ha szükséges – önkritikát gyakoroljanak, s ne kezdjenek párhuzamos fejlesztésekbe, csak hogy ne maradjanak le a szomszédos megyei intézménytől.

Itt kell megjegyeznünk, hogy a kezdeményezés egyedülállósága nemcsak a területi határok átlépéséből adódik, hanem ebből a szemléletből is. Mert bár megyénkben is ígérték korábban a városi kórházak fenntartói, hogy ha kell, elosztoznak az OEP által finanszírozott ágyakon, s az adott területen fel nem használt kereteket átadják a másik intézménynek, ahol a betegeket valóban gyógyíthatnák, de erre – tudtunkkal – a gyakorlatban nemigen akad példa.

De vissza a mostani megállapodástervezethez, amelyről minden bizonnyal még sokat fogunk írni. A veszprémi kórház igazgatója, a korábbi egészségügyi miniszter, dr. Rácz Jenő a Kisalföld kérdésére azt válaszolta: „A megállapodás lényege, hogy szakmai fejlesztési koncepcióinkat összehangoljuk, különös tekintettel az uniós forrásokból megvalósítható pályázatokra. Célunk, hogy a 3 megye betegeinek ellátása a mostani nehéz gazdálkodási körülmények közt is a lehető legzökkenőmentesebb legyen, ez pedig csak szakmai alapokon történő párbeszéddel, a közös értékek mentén és a kölcsönös érdekek figyelembevételével történhet."

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2008. november 20. 07:09
    „Tehát ugyanazokat próbállják csinállni mint amit az USA-ban már megtettek. Valódi revolucio viszont majd most következik Obamaval és ideje.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját otthon közös akarattal

Écs - Örömmel élik mindennapjaikat új otthonukban Pardaviék. Hálásan gondolnak jótevőikre, akiknek… Tovább olvasom