Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Napórákat tervezett a győri fejlesztő - fotók

Új szolgáltatást fejlesztett ki egy győri cég, melynek segítségével mindenki tervezhet és telepíthet magának egyedi napórát.
"Munkám célja, hogy ráirányítsam a figyelmet egy olyan eszközre, amely nagy lehetőséget jelent gyermekek és felnőttek természet- és környezettudatos szemléletmódjának alakításában, épített környezetünk gazdagításában.

Ez az eszköz a napóra, mely reneszánszát éli világszerte és hazánkban is biztató jelek mutatkoznak a napórák elterjedésében.

Ismerkedés a napórával
Ismerkedés a napórával


Ahhoz, hogy ez az eszköz valóbana mélyebb csillagászati ismereteket nélkülözők számára is érthető, használható, ugyanakkor vonzó legyen a bevonás nyilvánvaló eszközét használtam.

A napóra tulajdonosa legyen része a folyamatnak és az alkotás és megfigyelés saját élménye eredményezzen szemléletbeli változást és tanulást" - foglalta össze a lényeget Tamási Pál fejlesztő.


A sütő órája kicsit kisebb, de a képen látható nagyon energiatakarékos
A sütő órája kicsit kisebb, de a képen látható nagyon energiatakarékos


A három mérettartományban (kerti, balkon, asztali) elkészült modellek egyike olyan, más konstrukciókban nem található egyedi megoldásokkal rendelkezik, hogy használati mintaoltalmat kapott.

A legősibb időmérő eszköz

"A napóra a legősibb időmérő eszköz, amelynek elve azon a megfigyelésen alapszik, hogy az egyes testek árnyékának hossza és iránya a Nap állása szerint alakul.

Az idő mérésének kérdése egyidős a csillagászattal. Minden ókori kultúrkörben fellelhető a napnak 12, illetve 24 részre való felosztása" - olvasható a Wikipédián

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jakabos Zsuzsával közösen körbejártuk az épülő győri uszodát! - videó, fotók

Az Európa-bajnok úszó fotósunk kedvéért munkavédelmi sisakban állt az új győri uszoda készülő rajtkövének helyére. Tovább olvasom