Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Napkollektorok fűtik fel a meleg vizet a győri panelban - videó, fotók

Mind Győrben és mind megyénkben egyelőre "fehér hollónak" számítanak az Erfurti út 43-45. szám alattihoz hasonló napkollektoros panelépületek. Videós riport a működésükről.

Bár Kelet-Németországban kis túlzással egymást érik azok a felújított paneltömbök, melyek tetején napkollektorok és napelemek segítik elő a minél gazdaságosabb energiafogyasztást, mind Győrben és mind megyénkben egyelőre "fehér hollónak" számítanak az Erfurti út 43-45. szám alattihoz hasonló épületek.

Az elhasznált meleg víz hatvan százalékát tudja garantálni a rendszer

"A szóban forgó paneltömb korszerűsítése közel évtizedes folyamatot ölel fel. 2004-ben ablakcserével kezdődtek el a felújítások, majd két évvel ezelőtt jutottunk el arra a szintre, hogy kedvező pályázati lehetőségek mellett belevágjunk a napkollektorok és napelemek felszerelésébe, valamint az új hőközpont kialakításába.

Ehhez adottak voltak a pályázati támogatások is akkor; most már e téren a lehetőségek sokkal szegényesebbek" – kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Dávid Attila, a XXX. számú Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.


Interjú Dávid Attilával. Videó: Cseh Róbert.


Nézzük, milyen mutatókkal dolgozik a rendszer. "A napkollektorokat 2000 literes puffertartályokkal kötöttük össze.

Éves szinten, átlagosan 48 köbméter meleg vizet fogyasztanak el az itt élő emberek lakásonként; ennek a vízmennyiségnek a hatvan százalékát biztosan tudja garantálni a környezetvédő rendszer.

Megjegyzem, a jelentős energia megtakarítás a korábban elvégzett korszerűsítéseknek, a hőszigetelésnek, az ablakcseréknek és a fűtéskorszerűsítésnek is köszönhető.

Nyáron gyakorlatilag megoldott a meleg víz biztosítása a napkollektorok segítségével, de télen szűrt napfénynél is tud – alacsonyabb hőfok mellett – vizet melegíteni a berendezés" – mondta Grosser Lagos Enrique, a napkollektorok telepítését végző EnergoSys Zrt. vezérigazgatója.

A napelemek nem csak friss levegőt biztosítanak, de közel 270 ezer forintos megtakarítást is évente

"A kivitelezés előtt feltérképeztük az épület bázis-hőfogyasztását öt éves átlagok alapján. Körülbelül 800 GJ hőt használtak fel a lakók a telepítés előtt, míg jelenleg 400 GJ nincs szükség többre a hagyományos távhő-hálózatból.

A régi szellőzési rendszert napelemekkel működtetett ventilátorokkal váltottuk fel, melyek jóval kevesebbet energiát fogyasztanak.


Fotók: Cseh Róbert.

A tizenkét darab új ventilátor nem csupán frissebb levegőt biztosít a lakóknak, de a napelemek közreműködésével az éves szellőztetési költségek 82 százalékát tudják így megspórolni, a megtakarítás összege közel 270 ezer forint" – zárta szavait Grosser Lagos Enrique.

"A beruházásnak a győri önkormányzat 70 százalékos támogatást, biztosított, mint kísérleti projekt. A fennmaradó önrész hitelének visszafizetését jelenleg a rendszer megtakarításaiból finanszírozzuk, vagyis mind a kivitelezőnek, mind a lakóknak érdeke, hogy hosszútávon jól működjenek a napkollektorok, melyekre 10 évig garanciális szerződésünk van" – tette hozzá Dávid Attila.

Arra a kérdésünkre, hogy több évtized múltán a napkollektorok – és elemek amortizációja milyen mértékű lehet, Dávid Attila úgy felelt: "erre egyelőre kevés a nemzetközi tapasztalat is, de több kutatás szerint jól és megbízhatóan működnek hosszú időintervallum alatt".


Galéria kép

"Az elmúlt két évben átlagosan 2500 forinttal fizetünk kevesebbet a meleg vízért"

Az Erfurti utcai paneltömbből távozni készültünk, mikor az egyik lakó épp a postaládáját nyitotta – természetesen megkérdeztük az eddigi tapasztalatokról.

"Az elmúlt két évben átlagosan 2500 forinttal fizetünk kevesebbet a meleg vízért havonta, de a családom számára legalább ennyire fontos, hogy a ház szellőzője sokkal hatékonyabban működik, s így jobb minőségű levegőhöz jutunk.

Összességében elégedett vagyok, s örülök annak, hogy minden szempontból sikerült felújítani, környezetbaráttá alakítani azt a házat, amelyben élünk" – válaszolta érdeklődésünkre Horváth Csabáné.

A Győrben zajló Raab-Sol panelújítási projektról ide kattintva olvashatnak bővebben! 

Olvasóink írták

 • 16. Leopold 2012. szeptember 03. 14:32
  „15. Antialles 2012.09.02. 18:49

  Kedves Antialles!
  Ez így azért kissé csúsztatás, amit írsz:
  - A Fundamentás részre nem vagy rákényszerítve, tudomásom szerint az választható,ezáltal csökkenthető valamelyest a havi törlesztőd.
  - A 2500Ft megtakarítás csak a használati meleg vizes megtakarítás, ahhoz jön még a fűtési hődíj megtakarítás (min. 40%-ot ígérnek).
  - A napkollektoros rész tudomásom szerint nem kötelező, elhagyható elem.
  - Ha nektek 75%-os önkoris támogatást ígértek, akkor tényleg átvertek titeket, az valóban csak 25%!

  Ettől függetlenül szerintem is drága a projekt!”
 • 15. Antialles 2012. szeptember 02. 18:49
  „zs8921! Nálunk is ugyanezt akarják lenyomni a torkunkon. Kb duplája lesz a közösköltség( 20000forintocska). Átlag 1,5millió Ft kölcsönt kell lakásonként felvenni (Fundamenta+Raiffeisen konstrukció).
  Havi 2500Ft megtakarítás?! Szuper!! Ötven év alatt meg is térül! Az önkormányzat által reklámozott 75%, valójában 25%!
  Ha én lennék a vállalkozó, a bankár, a lakószövi elnök, a spanyol partner vagy a Csekonics báró, akkor én is agitálnám a panellakókat, hogy ez micsoda jó buli nekik. De nem.”
 • 14. Leopold 2012. augusztus 31. 15:39
  „Nem tudom, hogy mitől lenne "frissebb, jobb minőségű levegő" az új szellőző által.....? Valamint arról sem szól a cikk, hogy ez a szellőzési forma folytonos vagy szakaszos működésű-e?
  Valamint lehet, hogy ezzel a szellőztetéssel csökken a lépcsőház villanyszámlája, de a saját hőközponti szivattyúk működtetésével kapcsolatban meg növekszik....erről nem beszélnek.
  Amúgy pedig ez a cikk egy ilyen reklám, csalogató valami akar lenni a többi szövetkezeti ház számára, azzal a szépséghibával, hogy ilyen támogatást már a büdös életben nem lehet elérni, jelenleg 25%-os győri önkoris támogatás képzelhető el....”
 • 13. Nooormális? 2012. augusztus 31. 10:46
  „"Napkollektorok fűtik fel a meleg vizet a győri panelban - videó, fotók"
  Tessék mondani! A Kisalföldnél a fogalmazásgátló szedése feltétel, hogy "újságíró" lehessen valaki?”
 • 12. bojtár 2012. augusztus 31. 05:49
  „"Bár Kelet-Németországban kis túlzással egymást érik azok a felújított paneltömbök, melyek tetején napkollektorok és napelemek segítik elő a minél gazdaságosabb energiafogyasztást," LOL járt már a cikk írója a határon túl??????”
 • 11. BJ.MÓVÁR 2012. augusztus 30. 23:50
  „Majd,ha letelik az ideje a berendezésnek,és ki kell cserélni,akkor szeretnék látni egy költségvetést mennyire érte meg a beruházás!!Természetesen a teljes árral számolva,/amibe került - mennyi megtakarítás volt/nem mindenféle kedvezménnyel,hozzájárulással!! Olyan lehet,mint a kompakt fénycső az izzólámpával összehasonlítva-mire meghozná az árát addigra kiég,nincs megtakarítás- mínuszos!”
 • 10. Mankapunka 2012. augusztus 30. 17:56
  „Akkor nem értem az írásod az első kommentre.”
 • 9. Karcsika 2012. augusztus 30. 17:39
  „Re: #7. Mankapunka 2012.08.30. 11:21

  Go szemészet!
  Hol a pincében írtam én, hogy 10°C-os vizet szolgáltat a hőszolgáltató a melegvíz órán keresztül?”
 • 8. zs8921 2012. augusztus 30. 13:06
  „Érdekes, a mi lépcsőházunkban is ezt akarták csak ott nem a megtakarításból kellett volna fizetni az önrészt. 8600 forintos közös költség mellé még pluszban ennek a hitele. Én kössek fundamentát és a lakászövetkezet legyen a kedvezményezett. Na persze”
 • 7. Mankapunka 2012. augusztus 30. 11:21
  „Karcsika,de amit te írsz,az már nem melegvíz,szerinted a 10 fokos vizet szolgáltat néha a hőszolgáltató is melegvízórán keresztül?”
 • 6. Karcsika 2012. augusztus 30. 10:47
  „Re:#1. Szólásszabadságvan??? 2012.08.30. 05:40
  A hideg vizet felfűti a napkollektor (ha süt a Nap) akár 60 °C-ra.
  Télen pedig pl. 10 °C-ról csak 32 °C-ra. Ezt továbbfűtik 45 °C-ra.”
 • 5. buszsofőr 2012. augusztus 30. 10:46
  „Ez addig szép és jó, amíg nem romlik el fél évente valami több-százezer forintos alkatrész, vagy a garancia lejárta után nem kerül ugyanennyibe a karbantartás”
 • 4. oPTiKa 2012. augusztus 30. 08:51
  „Igaz-igaz. A hideg vizet fütik a napkollektorok, így lesz belöle meleg víz... A meleg vizet már nem kell füteni.
  Szóval a cím nem teljesen pontos...”
 • 3. Tapmancs 2012. augusztus 30. 07:16
  „1. Szólásszabadságvan???

  Mit nem értesz pontosan?”
 • 2. heat 2012. augusztus 30. 07:11
  „Amiért a húslevest főzik, a fröccsbe meg szódát öntenek... stb”
 • 1. Szólásszabadságvan??? 2012. augusztus 30. 05:40
  „A meleg vizet miért kell felfűteni???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szük Ödön fotóriporter kiállítása - fotók, képgaléria

2012. augusztus 28-án nyílt meg Szük Ödön fotóriporter kiállítása a Bezerédj-kastélyban. Tovább olvasom