Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Napfogyatkozás, a veszélyes szépség: jó tanácsok nehogy baj legyen pénteken!

Különösen veszélyes lehet a fényképezőgéppel vagy mobil telefonokkal való fotózás, mert ez olyan mintha közvetlenül a Napba néznénk.
Március 20-án ismét csodálatos természeti jelenségben gyönyörködhetünk, hiszen ezen a napon teljes napfogyatkozás lesz.

A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk.

Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből viszonylag nagyfokú részleges napfogyatkozás lesz látható, a napkorong körülbelül 60 százaléka lesz takarásban a legnagyobb fogyatkozás idején.

Nagyfokú várakozás előzi meg ezt a napfogyatkozást, mert térségünkből utoljára részleges napfogyatkozást 2011. január 4-én láthattunk.

Kedvező időjárási körülmények esetén páratlan élményhez juthatunk. Hazánkban 9.35 és 12.00 között látható az esemény, amelynek megtekintéséhez megyénkben több helyszínen is szerveznek bemutatót.

A páratlan élmény azonban kockázatot is hordoz magában, ezért fontos néhány óvintézkedés betartása.

A Napból kibocsátott fény, amennyiben közvetlenül belenézünk, károsíthatja a retinán található fényérzékelő receptorokat, akár vakságot is okozva. Napfogyatkozáskor nem okoz különösebb nehézséget belenézni a Napba, éppen ezért sokkal több sugárzás érheti a szemünket, mint erős napsütés esetén.

A jelenség ideje alatt ezért figyeljünk fokozottan arra, hogy közvetlenül ne nézzünk a Napba se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől súlyosan károsodhat a szemünk! Ebben az esetben a napszemüveg viselése sem nyújt elegendő védelmet!

Fontos tudni, hogy különösen veszélyes lehet a fényképezőgéppel vagy mobil telefonokkal való fotózás, mert ez olyan mintha közvetlenül a Napba néznénk. Ugyanígy óvatosan járjunk el selfie készítés során is, hiszen előfordulhat, hogy amíg beállítjuk magunkat vagy a telefonunkat, közvetlenül napsugárzás éri szemünket.

A részleges napfogyatkozás nagyobb kockázatot jelenthet, mint a teljes fogyatkozás, mert az emberek kockázatérzékelése alulbecsült a valódi veszélyhez képest.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve felhívja ezért nemcsak a lakosság, hanem kiemelten a gyermekjóléti, gyermekvédelmi, valamint az oktatási-nevelési intézmények figyelmét a veszélyre és javasolja pénteken, az érintett időszakban (9.30-12.00) a szabadtéri tartózkodás kerülését.

Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő védelmet biztosító eszközzel, szemünk védelme érdekében keressünk fel olyan helyet, ahol megfelelő szaktudás birtokában, szervezetten és így biztonságosan szemlélhetjük a fogyatkozást. Ilyen lehetőség hiányában válasszuk a médiumok által kínált közvetítéseket, felvételeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a kátyúvadászat! Megyénkben 33 útszakaszon temetik be a gödröket márciusban

Amennyiben Olvasóink szerint van olyan megyei útszakasz, mely nem szerepel a listán, de ott lenne a helye, akkor bátran fotózzák le a kátyútengert és küldjék el portálunknak. Tovább olvasom