Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Nagyinet nagyüzemben

Már az is sokakat meglepett, hogy a Kisalföld tavalyi felmérése szerint a megyénkbeli nyugdíjasok 71 százaléka használja az internetet.
– Tíz éve még sok nyugdíjas azzal legyintett a nagyinetes képzésre, hogy „nem kell ez már nekem". Akiket viszont mégis sikerült rábeszélnünk, azok lelkesedni kezdtek az internet iránt és mára megfordult a korábbi tendencia. Már nincs ellenkezés, akadályként legfeljebb azt hozzák fel a szépkorúak, hogy nincs számítógépük, de sokan kapnak ajándékba fiatalabb családtagjaiktól. Egyre több így a netező nagyi, a „digidédi" is, aki nem akar kimaradni a digitális technika előnyeiből – mondta el Nagy Péter, aki a Pannon Nyugdíjas Szövetség vezetőségi tagjaként vesz részt a Nagyinet szervezésében.

Fenyvesi József is a nyugdíjasoknak ahhoz a széles csoportjához tartozik, akiknek csaknem olyan fontos az internet, mint a fiataloknak. Fotó: H. Baranyai Edina
Fenyvesi József is a nyugdíjasoknak ahhoz a széles csoportjához tartozik, akiknek csaknem olyan fontos az internet, mint a fiataloknak. Fotó: H. Baranyai Edina


Eleinte évente indítottak egy tanfolyamot, most már fél év alatt kilencet szerveznek. A győri Jedlik-iskola ingyen biztosít helyet, gépeket, diákjai önkéntesként vállalták a tanárszerepet, így csak pár ezer forintos hozzájárulást kér a szervezési költségekre a nyugdíjasszövetség a megye több részéből érkezőktől. Hatalmas az igény, és ez nem csak az eddig végzett több ezer nyugdíjasnak köszönhető. Nagy Péter magyarázata szerint az internetes lehetőségek bővültek, olcsóbbak lettek a digitális fényképezőgépek, videokamerák, egyszerűbb a kezelésük. Több idős is kedvet kapott használatukhoz. Ezért már kezdő és haladó netes képzést is szerveznek, és külön olyat, amin a közösségi oldalak használata, a képtárolás elsajátítható.

A nagyszülőkorúak már nemcsak böngészni, e-mailezni akarnak megtanulni, hanem blogolni is, azaz internetes naplót írni. Ehhez az is hozzájárul, hogy időközben olyanok is nyugdíjassá váltak, akik korábban munkahelyükön már látták, hogyan alkalmazzák a fiatalabbak a számítógépet, így hozzájuk közelebb áll a netezés.

– A világháló révén olyan hátrányt küzdhetnek le, ami miatt alsóbbrendűnek érezték magukat még az unokáknál is, és olyan világ nyílik meg előttük, amiről nem is álmodtak gyerekként. Az élethosszig tanulás lehetőségét kapják ajándékba – állítja Nagy Péter. Fenyvesi József is így érzi, aki munkahelyen már dolgozott számítógéppel, de csak szövegszerkesztést végzett. Nyugdíjasként ismerte meg az internetet. Közösségi oldal tagja, banki utalásokat elektronikusan intéz, lexikon helyett netes keresőprogramot használ. Már el se tudja képzelni enélkül életét. Felesége akkor követte példáját, jelentkezett Nagyinetre, amikor látta, nehezen csábítja el férjét a képernyő elől. (A szeptemberi nagyinetes képzésekre már lehet jelentkezni a 96/527-045-ös számon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Péter: a víz legfontosabb természeti kincsünk

– Örülök a Kisalföld "Vizet a Dunába" elnevezésű kampányának és drukkolunk, hogy sikerüljön… Tovább olvasom