Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Nagy hal a hálóban

Győr - Magyarországon az építőipar van a legnagyobb válságban, állítja Imre István, a győri Integrál elnöke. A jelenlegi helyzetet szerinte a bankok idézték elő, amelyek szó szerint blokád alatt tartják az ágazatot. Ráadásul a politika is késlekedik a segítségnyújtással.

Úgy látja a magyar építőipart, mint egy nagy, erős halat a hálóban. Mindent megpróbál, úszik körbe-körbe, hogy rést találjon, amin ki lehet bújni, menekülni a válságból. Saját helyzetét is így jellemzi, ebben a kettősségben él. Erős, tekintélyes céget vezet, háromszáz alkalmazottjával ugrásra készen várja, hogy egyszer csak megindul a növekedés, de addig a válságon túl kellene jutni valahogy. Márpedig mentőöv nem repül sehonnan sem az Integrál felé. Ezért aztán az elismeréseknek sem tud felhőtlenül örülni. Hiába lett az év vállalkozója és hiába kapott újabb nívódíjat a cége, miközben ott vergődik ő is a gazdasági válsághálóban.

Imre István, az Integrál-Hexa Magas-építőipari és Fővállalkozói Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a legnagyobb gödörben az építőipar van Magyarországon. Megoldást jelenthetne a kormányzati beavatkozás, volt erre ígéret, az ellenzék is zászlajára tűzte az ágazat megmentését, mégsem kezdődött el a párbeszéd.

„Nem biztos, hogy kibírják a cégek, ha hónapokig nem lép a politika. A beruházások is minimálisra csökkentek, csak magunkra támaszkodhatunk. A bankok viselkedése pedig egyszerűen minősíthetetlen. A pénzintézetek nem is olyan rég még versengtek a nagy építőipari vállalkozások kegyeiért, most meg, néhány hete különösebb indok nélkül dupla sorompót eresztettek a cégek elé" – állítja Imre István.

Imre István elnök-vezérigazgató
Imre István elnök-vezérigazgató

Az Integrál is ebben a cipőben jár. Ott van példának megálmodott szállodájuk. Hévíz mellett, Alsópáhokon szeretnének wellnesshotelt építeni. A projekt másfél éve fut, megszerezték a jogerős építési engedélyt, elköltöttek eddig több mint kétmilliárdot. A bank pedig hirtelen bejelentette, hogy kiszáll az üzletből, nem finanszírozza a sokmilliárdos beruházást.

„Építhetnék szerintük talán egy éttermet, de ez komolytalan" – mondja Imre István, és fogadkozik, hogy nem hagyja annyiban, csak állni fog az a szálloda.

Egyébként nem is kell Alsópáhokig menni. Mosonmagyaróváron bevásárlóközponton dolgoznak éppen. A beruházó, akivel rövid határidőre szerződtek, beleölte a pénzét, de itt is gond van a banki hitellel. Ezért az Integrál sem kapja meg a pénzét, ahogy az alvállalkozói sem. Győrben miért lenne más a helyzet, Imre István négy hónapot várt, mire utalták egy nagyberuházásért a járandóságot. Néhány milliárd forintot...

„A körbetartozás sablonos szöveggé vált. Mintha minket lehetne okolni érte, pedig az építőket szó szerint belehajtották ebbe az ördögi körbe. Úgy néz ki, ha senki nem segít, ha a politika is késlekedik, önmagunknak kell az adósságkezelésben megoldásra jutni. Ha vannak még tartalékok a cégekben, célszerűbb lenne a halasztott fizetésről korrekt megállapodást kötni, mint nekiugorni egy-egy felszámolásnak. Mert abból úgysem lesz pénz. Így viszont az építőipari cégek egymás kezét fogva talán kijuthatnának a válságból" – bizakodik Imre István.

Imre István: Úgy döntöttem, akármilyen nehézségek jönnek is, egyben tartom a vállalatot.
Imre István: Úgy döntöttem, akármilyen nehézségek jönnek is, egyben tartom a vállalatot.

Saját futballcsapatában, az Integrál-DAC-ban már nem hitt ennyire. Nem jött az eredmény, hiányzott az elvárt teljesítmény. Márpedig a tulajdonos eredménycentrikus, nem szereti a középszerűséget, mondhatnánk, „dacos" lett. Ráadásul a szurkolók sem álltak úgy a csapat mellé, ahogy szerette volna, hiányzott a tervezett nézőszám, nem maradt más, mint kivonulni a tulajdonosi körből és az utánpótlás-nevelésre koncentrálni.

Az Integrál Lovas Klubban, csakúgy, mint a focinál, történt kis „profiltisztítás", nem úgy a részvénytársaságnál. A közel háromszáz munkatársat alkalmazó cégnél nem volt leépítés. „Úgy döntöttem, akármilyen nehézségek jönnek is, egyben tartom a vállalatot. Tizenöt évesek lettünk, stabil szakmai hátterünk van. Ha szélnek eresztem a szakembereket, hiába próbálok újra versenyképes lenni, ha jön a konjunktúra. Márpedig előbb-utóbb csak-csak jönni fog."

Olvasóink írták

  • 2. MTT 2008. december 21. 19:08
    „Igen, végre, aki becsületes és legálisan lett gazdag, -amivel soha nem kérkedett- TUDJA HONNAN JÖTT. Kívánok neki jó egészséget!”
  • 1. eheh 2008. december 20. 19:39
    „Végre agy normális ember!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derűlátás: ránk nem jellemző

Magyarország - A magyar lakosság várja a legborúlátóbban a következő évet az egész EU-ban mind a… Tovább olvasom