Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Művelődési ház vezetője lehet képviselő

Ha a helyi művelődési ház vezetőjét megválasztották képviselőnek, akkor megtarthatja-e állását, lehet-e továbbra is úgymond saját maga közvetlen főnöke? - kérdezi olvasónk.

A megyei közigazgatási hivatal tájékoztatása szerint a művelődési ház igazgatója, mint intézményvezető közalkalmazott, lehet önkormányzati képviselő, megtarthatja állását.

A képviselő-testület által kinevezett, megbízott közalkalmazott, intézményvezető tekintetében az alapvető munkáltatói jogokat (vezetői megbízás, annak visszavonása, felmentés, fegyelmi eljárás, büntetés) a képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat (például szabadság kiadása) a polgármester gyakorolja. Így a művelődési ház igazgatója egymaga nem, csak mint a képviselő-testület tagja vehet részt a munkáltatói jogok gyakorlásában.

Ilyen esetekben azonban alkalmazni kell a személyes érintettség bejelentésére és a döntéshozatalból való kizárásra vonatkozó jogszabályokat. Ezek szerint a képviselőnek kötelező bejelentenie egyes döntéseknél érintettségét és az alapján a képviselő-testület kizárhatja a határozathozatalból. Akkor is érvényes ez a szabály, ha a képviselő hozzátartozóját érinti az ügy és tipikusan ilyen döntés az, amit álláspályázat esetén hoz a képviselő-testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

P. Szabó Márta kiállítása Bácsán

A Bácsai Művelődési Házban a Bácsai Gyöngyvirág nyugdíjas kórus köszöntötte P. Szabó Márta… Tovább olvasom