Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Munkanélküliségre is köthetünk biztosítást

Győr-Moson-Sopron - Bár egyelőre inkább csak a lakáshitelek megkötésénél gyakori, egyre több hitel mellé kínálnak olyan biztosítást, amely kihúz a pácból, ha rajtunk kívül álló okok miatt nem tudjuk törleszteni a részleteket. Néhány biztosítónál már a munkanélküliségre is előre „felkészülhetünk".
A legtöbb bank hosszú lejáratú kölcsönök esetén – mint például a lakáshitelek – egyenesen megköveteli, hogy életbiztosítást is kössünk mellé, de ma már többnyire a hitelkártyákhoz, áruhitelekhez és személyi kölcsönökhöz is felajánlják az úgynevezett hitelfedezeti biztosítás lehetőségét, a havi törlesztőrészlet 4–10 százalékáért. Ezek nagy része halál, baleset, maradandó egészségkárosodás és keresőképtelenség esetén jelent biztonságot, de néhány biztosítónál már a munkanélküliség is rákerült a listára. Rácz István, a biztositas.hu internetes portál vezetője szerint nem véletlen, hogy egyre több társaság dönt így: a lakosság még mindig a munkanélküliségtől tart leginkább.

– Egy év alatt 19 ezerrel nőtt az álláskeresők száma hazánkban, s az ezzel kapcsolatos félelmek tovább erősödtek. 2009-re a megkérdezettek 52 százaléka növekvő munkanélküliséget jósol, míg számuk csökkenését csak 16 százalékuk várja – számolt be Rácz István legújabb felmérésük eredményéről. Ebben az egyik biztosítótársaság legújabb termékének vásárlóit – 5 ezer embert – kérdezték, akik kifejezetten munkájuk elvesztése esetére kötöttek biztosítást.

Meglepő adat, hogy közülük a legtöbben az állami vállalatok és intézmények munkatársai, azaz a korábban „nyugdíjas állásnak" számító posztokon dolgoznak – mára itt a legnagyobb a bizonytalanság.
A lista élén a közigazgatási szervek, hivatalok, a közlekedési, a privatizált állami vállalatok és az egészségügy, valamint a pénzügyi szektor dolgozói állnak. Nagy számban kötöttek ilyen típusú biztosítást a nagyobb áruházláncok alkalmazottai is. Ha a foglalkozásokat nézzük, az adminisztrációs területen dolgozó közalkalmazottak és köztisztviselők érzik magukat a legnagyobb veszélyben, őket követik a tanárok, a versenyszférában dolgozó adminisztrátorok, az értékesítők és az egészségügyi alkalmazottak.

A munkahely elvesztésére szóló biztosítások piaca egyébként hazánkban még gyerekcipőben jár, hitelfelvétel mellé mindössze három társaság kínál ilyen lehetőséget, hitelfelvétel nélkül, „magában" pedig mindössze egy helyen köthetjük meg. Havi 2–3 ezer forintos díjért a munkanélküliség idejére havi 120 ezer forintot kapunk – legfeljebb kilenc hónapig –, ellentétben a havi 29–59 ezer forintos segéllyel. Ezért egyébként a legkevesebbet a budapestiek mellett a Győr-Moson-Sopron megyeieknek kell fizetniük, hiszen a foglalkoztatási és elhelyezkedési adatokat nézve a főváros mellett megyénk a legkisebb kockázatú terület. Borsod-Abaúj-Zemplén megyével összehasonlítva például a fele is lehet ugyanolyan feltételek mellett a havidíj.

Olvasóink írták

 • 7. georgbb 2008. október 12. 10:14
  „Kedves soproni....

  1. még egy biztosítóval se volt gondom, pedig pontosan 5 ilyen-olyan káreseményem volt...
  2. nem a hozzáértést vonom kétségbe, de laikusként is egyértelmű az adott témában (munkanélküliségre biztosítás) hogy:
  1. csak akkor érvényesíthetem ha nekem mondanak fel, nem fordítva...
  2. határozatlan munkaszerződés, min. 1 évvel...
  3. stb.....”
 • 6. soproni 2008. október 10. 19:37
  „4!
  Miért kételkedsz PrettyWoman hozzászólásában? Biztos,hogy ő járatosabb az ottani dolgokban és csak arra szeretné felhívni a figyelmünket,amire általában a biztosítók nem szokták. Nekem is van régi ,jó ismerősöm a biztosítómnál és több tízezer forintot spóroltam már meg azért,mert megfogadtam a tanácsait. Kíváncsi lennék,hogy a cikkre reagálók közt van-e olyan,akinek még ne lett volna valamilyen formában problémája valamelyik biztosítóval.”
 • 5. PrettyWoman 2008. október 10. 16:30
  „Ti tudjátok. Én csak azt akartam mondani, hogy legyetek óvatosak.
  Hogy miért nem dolgozom már biztosítónál, azzal nem akarok senkit untatni. Nem olyan érdekes. Bár nem nehéz rájönni.”
 • 4. georgbb 2008. október 10. 16:04
  „PW...

  Lehet ezért nem dolgozol biztosítónál már??? Teljesen érthető feltételek...”
 • 3. shiet 2008. október 10. 16:00
  „PrettyWoman:

  Ezek teljesen elfogadható feltételek.
  Ha a munkavállaló felmondása után is járna a biztosítás, akkor hamar csődbemenne a biztosító.
  Minden megjátszaná.”
 • 2. PrettyWoman 2008. október 10. 11:08
  „Nagyon óvatos legyél! Én dolgoztam biztosítónál. Engem is érdekelt ez az új módozat. Egyik nap láttam is valahol egy szerződés-féleséget. Engem - mint volt szakmabelit - nyilván a kizáró okok érdekelnek (ugye ezek elhallgatásával szokták átvágni az ügyfeleket). Amikor elolvastam, hogy mik a kritériumok, amik miatt mentesül a biztosító a kifizetés alól, rájöttem, hogy gyakorlatilag semmit sem ér az egész. Pl.:
  X ideje kell, hogy legyen munkaviszony
  azt hiszem, az is meg van határozva, hogy milyen legyen (hat.lan)
  csak akkor vehető igénybe, ha nem te mondasz fel, hanem a cég,
  meg egy csomó kitétel
  Légy nagyon körültekintő, mielőtt belevágsz.”
 • 1. édeklődő 2008. október 10. 08:38
  „Melyik ez a biztosító? Tudja valaki?
  Érdekelne. Megéri ilyet kötni, ha nem bélyegződik meg az ember cserébe egy munkanélküli státusszal. Vagy ez eleve feltétele a szolgáltatásnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb léptékre váltana Koltay

Győr - Koltay Gábor, a győri kulturális élet újragondolására felkért filmrendező letette a… Tovább olvasom